Hoppa till innehåll

9,8 miljoner indier blev nyfikna på oväntat Stockholm

I oktober och november 2018 rullade kampanjen Stockholm Unexpect på Facebook och i andra utvalda kanaler i Indien. Kommunikationen skulle nå resenärer i fem indiska städer och nådde totalt 9,8 miljoner indier under sju veckor.
Senast uppdaterad:3 december 2021

I sju veckor under hösten 2018 gjorde Visit Sweden tillsammans med bland andra Visit Stockholm och Swedavia en kampanj för Stockholm. Kampanjen skulle öka kännedomen om Stockholm och Sverige och öka engagemanget i sociala medier för Stockholm bland indier som planerar en utlandsresa.

För många indiska resenärer sticker Stockholm ut mot andra europeiska storstäder när det gäller utbudet, maten, naturen och livsstilen. Ett Stockholm som bjuder på oväntade och annorlunda upplevelser var också huvudbudskapet i kampanjen Stockholm Unexpect.

"De annorlunda upplevelserna i Stockholm, jämfört med andra storstäder i Europa, blev speciellt uppmärksammat på Facebook."


Tre Facebookfilmer om Stockholm visades nästan 12 miljoner gånger och gav indier tips om allt från konst i tunnelbanan och kajakpaddling mitt i stan, till lingonsylt, vinterbad och dj-events.

Totalt nådde kampanjen 9,8 miljoner indiska potentiella Sverigeresenärer, varav 7,6 miljoner via Visit Swedens indiska Facebooksida. Förutom flera olika inlägg och annonsering på Facebook spreds kampanjen via Instagram, sponsrade artiklar på Tripoto.com och annonsering i dagstidningen Business Standard. På Tripoto spenderade läsarna i genomsnitt 4 minuter på artiklarna om Stockholm, en ovanligt lång lästid.

I Indien är mobilen ett av de främsta verktygen när man bestämmer sig för och bokar en resa. Kampanjen Stockholm Unexpect riktades till vissa modeller av mobiltelefoner, för att nå de mer resursstarka indiska resenärerna.

Redan tidigare under hösten hade flygbolaget Air India lyft fram Stockholm med utomhusannonsering i Mumbai och med ett helt indiskt tunnelbanetåg i Gurgaon utanför New Delhi som folierades med Stockholmsbilder.

Berättelserna om Stockholm riktades till indier mellan 25 och 45 år i fem städer, New Delhi, Mumbai, Pune, Bengaluru och Chennai. I dessa städer vet vi sedan tidigare att det finns många Sverigeintresserade resenärer. Målgruppen är aktiva i sociala medier och kan tänkas planera för en resa till Europa. I gruppen finns exempelvis nyförlovade och nygifta, som ofta drömmer om upplevelser i Europa på sin smekmånad.

Bakom Stockholm Unexpect står Visit Sweden, Visit Stockholm, Swedavia, Invest Stockholm och Länsstyrelsen Stockholm. Kampanjen är en del av samarbetet Connect Sweden, som ska öka intresset för Stockholm och etablera direktflyglinjer till Stockholm och Sverige.

https://visitsweden.com/stockholmunexpect/