Hoppa till innehåll

Det finska medielandskapet och mediekonsumtionen

Visit Sweden lyfter kontinuerligt och systematiskt svenska besöksmål och kreativa kampanjbudskap till noggrant utvalda finska medier. Bilden av det attraktiva resmålet Sverige syns där målgruppen befinner sig för att öka kännedomen, preferensen och skapa intresse för att välja Sverige i stället för andra resmål.

Det finska medielandskapet

Finlands medielandskap är dynamisk. TV är populärt och Yles flaggskepp TV1 är den mest sedda kanalen. MTV3 och Nelonen är de ledande kommersiella nätverken. Tidningar är privatägda och speglar en rad olika åsikter.[1]

Hur medier bedriver sin verksamhet har förändrats med digitaliseringen och ett exempel är tidningen Helsingin Sanomat som är den mest lästa tidningen. HS.fi är idag Finlands 9:e största webbsida[2] och finns även på de viktigaste sociala kanalerna Facebook, Twitter och Instagram.

De finska resenärernas mediekonsumtion

50% av finnarna använder sociala medier minst en timme om dagen som en del i kanalmixen. 30% använder internet minst en timme om dagen för att ta del av nyheter, 14% läser dagstidningen i pappersversion och 13% läser en tidskrift i pappersversion minst 1 timme per dag.

2 av 5 lyssnar på radio och 3 av 5 lägger minst 1 timme per dag och titta på TV. Även 3 av 5 använder internet för att titta på tv/video minst 1 timmer per dag bland målgruppen.

65% svarade att filmer eller TV-serier haft betydelse för intresse eller val av vilket land man semestrade i.

Läs mer om målgruppens digitalt beteende inför en potentiell Sverigeresa.

Visit Swedens integrerade kommunikation

Digital kommunikation är ett självklart fokus i Visit Swedens integrerade kommunikation. Information om vad Sverige som semesterland erbjuder finns på visitsweden.com samt på Upplevelseguiden och de egna sociala kanalerna Facebook och Instagram.

Visit Swedens PR-arbete ledde 2022 till att Sverige omnämndes i 93 artiklar med ett PR-värde[3] på totalt 3,5 MSEK. Detta är ett resultat av ett kontinuerligt proaktiv arbetet med journalisterna genom att regelbunden informerar om intressanta nyheter från Sverige och skapa intresse för journalistbesök som oftast mynnar ut i fylliga längre reportage.

Under 2022 genomfördes 3 journalistbesök från finska medier. Ett exempel är ett journalistbesök av Mondo Magazine till Höga Kusten och Gävleborg som mynnade ut i en 8-sidigt reportage.

Källor:

[1] BBC Medieprofil Finland https://www.bbc.com/news/world-europe-17290044

[2] SimilarWeb country rankings, December 2022 https://www.similarweb.com/top-websites/finland

[3] PR-värdet är en beräkning av vad publiciteten hade kostat om den hade bestått av köpt annonsutrymme. Värdet beräknas utifrån annonskostnad, artikelstorlek, varumärkesexponering och huruvida artikeln är positiv, negativ eller neutral. En negativ artikel ger inget PR-värde. En redaktionell nyhet antas ha högre trovärdighet än en annons

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.