Hoppa till innehåll

Det franska medielandskapet och mediekonsumtionen

Visit Sweden lyfter kontinuerligt och systematiskt svenska besöksmål och kreativa kampanjbudskap till noggrant utvalda franska medier. Bilden av det attraktiva resmålet Sverige syns där målgruppen befinner sig för att öka kännedomen, preferensen och skapa intresse för att välja Sverige i stället för andra resmål.

Det franska medielandskapet

Frankrikes medielandskap är enormt med ett stort antal titlar bland dagspress och magasin. Konsumenternas kontakter med ett varumärke är många och ständigt ökande, både offline och online. Hur medier bedriver sin verksamhet har förändrats med digitaliseringen och ett exempel är dagstidningen Le Monde med en upplaga över 390 000[1]:

  • Lemonde.fr hade under december 2022, 129 miljoner besök totalt jämfört med 110 miljoner under december 2021[2] och är därmed Frankrikes 15:e största webbsida[3]
  • facebook.com/lemonde.fr har i december 2022, över 4,7 miljoner gillamarkeringar (oktober 2019 över 4,4 miljoner gillamarkeringar)
  • närvaro på Twitter med 10,5 miljoner följare december 2022
    (8,4 miljoner följare i oktober 2019)
  • Le Monde.fr mobilapp hade cirka 44 miljoner besök i december 2022 (Mot cirka 36 miljoner besök i september 2019) [4]

De franska globala resenärernas mediekonsumtion

Hälften använder sociala medier minst en timme per dag. 3 av 10 använder internet minst en timme om dagen för att ta del av nyheter, 1 av 5 läser dagstidningen i pappersversion och ytterligare 1 av 5 läser en tidskrift i pappersversion minst 1 timme per dag. 40% lyssnar på radio och 74% lägger minst 1 timme per dag och titta på TV. På frågan om filmer eller TV-serier haft någon betydelse svarar 45% bland den franska målgruppen att det har haft en betydelse för intresse eller val av vilket land man semestrade i.

Läs mer om målgruppens digitalt beteende inför en potentiell Sverigeresa.

Visit Swedens integrerade kommunikation

Digital kommunikation är ett självklart fokus i Visit Swedens integrerade kommunikation. Information om vad Sverige som semesterland erbjuder finns på visitsweden.com och de egna sociala kanalerna Facebook och Instagram.

Under helåret 2022 ledde Visit Swedens PR-arbete till att Sverige omnämndes i 327 artiklar (234 artiklar 2019) med ett PR-värde på totalt 108 MSEK.

Detta är ett resultat av ett kontinuerligt proaktiv arbetet med journalisterna genom att Visit Sweden regelbundet informerar om intressanta nyheter från Sverige och skapar intresse för journalistbesök som oftast mynnar ut i fylliga längre reportage. Under 2022 genomfördes 24 journalistbesök från franska medier. Ett exempel är ett journalistbesök Västsverige av Le Figaro Magazine, en vecko livestyle bilaga till den nationella dagstidningen Le Figaro, som mynnade ut i en 9-sidig artikel om natur, kultur, design och mat i Bohuslän. Reportage lades även lite senare online.

Det finns ett stort intresse från fransk media för unika boenden, design i städer och i naturen, den svenska naturnära livsstilen (mat, utomhusaktiviteter, välmående), unika produkter och producenter, hållbarhet inom alla områden.

Utifrån olika kanaltyper bidrar TV inslag, som oftast kan ses i kanalernas mediatek minst ett år i efterhand, till att fler potentiella besökare nås.

Nedan kommenterar Visit Swedens PR-avdelning i Frankrike medielandskapet:

Den franska målgruppen har generellt en väldigt positiv bild av Sverige och är nyfiken på den svenska livsstilen som anses vara hälsosam och starkt kopplad till naturen. Man vill lära sig mer om svensk kultur, traditioner, design och lokal matkultur, och på så sätt djup dyka i den svenska livsstilen. Visit Swedens prioriterade teman väcker därför stort intresse hos franska medier. Ett gediget och proaktivt arbete för att möta mediernas önskemål och behov inom dessa teman ger högt kvalitativt resultat: mer omfattande och djupgående reportage där lokala aktörer lyfts.

Upplevelser i den svenska orörda och öppna naturen fortsätter få mer synlighet i franska medier som efterfrågar alltmer meningsfulla holistiska äventyr och intryck där kopplingen mellan naturen och kulturen lyser igenom. Lyckade globala utspel såsom "Edible Country" eller "72h in nature/cabin" som tar fasta på allt detta lever länge och fortsätter generera fina resultat flera år senare, säger Elisabeth Nebout, Senior PR-manager på Visit Swedens kontor i Paris.

Har du nyheter som du vill dela med dig av? Maila gärna!

Läs mer om Visit Swedens press & influencerarbete.

Källor:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Le_Monde

[2] http://www.acpm.fr/Support-Numerique/site/lemonde-fr

[3] SimilarWeb Country rankings, December 2022, https://www.similarweb.com/top-websites/france/

[4] http://www.acpm.fr/Chiffres/Frequentation/Classement-des-Applications Datan gäller både besök via smart phones och surfplattor

[5] https://www.facebook.com/VisitSwedenFR

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.