Hoppa till innehåll
En person sitter utomhus vid ett cafébord och dricker kaffe och har flera kakor och bullar på ett fat framför sig.
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Så tänker svenska resenärer om sitt resande april-augusti 2023

Trots en fortsatt relativt hög inflation, höga räntor och flera andra orosmoment i omvärlden är det tydligt att svenskarna fortsätter planera att resa på semester, både i Sverige och till utlandet.
En illustration som visar att 38% av svenskarna har rest på semester i Sverige de senaste 6 månaderna och 30% planerar en resa i Sverige de närmaste 6 månaderna. 49% av svenskarna har rest på semester utomlands de senaste 6 månaderna och 51% planerar att resa utomlands de närmaste 6 månaderna.

Klicka på bilden för att förstora den.

I augusti planerar 30% en semesterresa i Sverige och 51% en utlandsresa de närmaste 6 månaderna. Intresset för en Sverigesemester har nu sjunkit från sista mätningen maj-juni i år då 40% planerade att semestra i Sverige. Medan intresset för utlandssemester ligger stabilt kvar över 50%, vilket det har gjort sedan februari 2022. De populäraste resmålen framåt är förutom Sverige, Spanien och Storbritannien.

Hur reste svenskarna i år?

I augusti svarade nästan fyra av tio svenskar att de varit i Sverige på semester med minst en övernattning de senaste 6 månaderna och nästan fem av tio svarade att de varit i utlandet. Populäraste resmålen utomlands var Spanien, Tyskland, Danmark och Grekland.

Hur påverkar inflationen resandet?

50% uppger att inflationen har påverkat deras reseplanering. De väntar med att boka, lägger mindre pengar på plats eller så planerar man att resa inom Sverige i stället för utomlands, många väljer också att försöka resa utanför högsäsong. De som påverkas mest är de yngre i åldrarna 18-39 år. De som påverkas minst är de över 60 år men det beror delvis på att fler i den gruppen svarar att de inte planerar att resa alls.

Var tredje ser inga hinder för en kommande Sverigesemester. Men bland dem som gör det så är det stigande kostnader i största allmänhet, följt av kostnaden för bränsle och drivmedel, som ses som de största hindren.

Vilken typ av semester har svenskarna haft?

Föga förvånande har många svenskar varit på badsemester i kombination med att ha upplevt olika sevärdheter. Vi ser att just besöka släkt och vänner är fortsatt den mest intressanta semestertypen för svenskar under 60 år, följt av storstadssemester och kust- och natursemester. De över 60 år besöker gärna släkt och vänner, gör en kust och natursemester följt av en rundresa med boende på flera ställen.

En rundresa med boende på flera ställen lockar personer som är över 60 år.

Vad påverkar svenskens val av semesterdestination?

Vi har sedan i april i år frågat de som planerar en semesterresa i Sverige ”Vilka av följande alternativ har störst påverkan på var i Sverige du planerar att semestra?” De svarade:

 1. Lätt att ta sig dit (med bil, tåg, flyg etc) – 38%.
 2. Vänner/familj är nära mitt resmål – 32%.
 3. Har varit där tidigare och gillade det verkligen – 27%.
 4. Vacker natur – 26%.
 5. Det finns mycket för min familj att göra där – 26%.
 6. Bra valuta för pengarna – 22%.
 7. Känns tryggt och säkert – 22%.
 8. Kultur och historiska platser nära mitt resmål – 20%.
 9. Låg kostnad (billig transport, hotell aktiviteter etc) – 16%.
 10. Rekommendation av någon (familj/vänner) – 14%.
 11. Vädret på mitt resmål – 11%.
 12. Destinationen tar hand om naturen och samhället så att även framtida generationer kan njuta av den – 7%.

Önskemål kring bokning av resandet

Vi ser att det är fortsatt viktigt att försäkringen gäller för resan och att det går att boka av eller boka om resan om den inte kan genomföras, önskemål som lever kvar efter pandemin. Lika viktigt är att det är öppet som vanligt på resmålet samt att det finns bra och uppdaterad information om öppettider och tillgänglighet (attraktioner och aktiviteter).

Beteendeförändringar pga pandemin

När vi frågade ”I vilken utsträckning tänker du att du kommer att göra följande saker i framtiden jämfört med innan pandemin” ser vi att detta vill svenskarna göra oftare:

 • Köpa varor från lokala producenter.
 • Resa utanför högsäsong.
 • Tillbringa semestern i eller nära naturen.
 • Åka på semester i Sverige.

Vill du läsa mer om hur svenskar tänker om sitt resande så ladda ner den fullständiga rapporten nedan. Nästa temperaturmätning bland svenskar görs under hösten/vintern 2023 och publiceras i januari 2024.

Rapporten ovan är inte helt tillgänglighetsanpassad på så vis att vi inte har skrivit förklarande texter (alt.texter) till varje diagram. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda något diagram så hjälper vi gärna till.

KORT FAKTA OM UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.

Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler.

Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.