Hoppa till innehåll

Det nederländska medielandskapet och mediekonsumtionen

Att arbeta med Public Relations (PR) som kanal är ett kraftfullt sätt att nå ut till potentiella besökare. Här är en kort bild över det nederländska medielandskapet och var nederländare i huvudsak konsumerar media.
Senast uppdaterad:28 november 2023

Det nederländska medielandskapet

Allt mer mediekonsumtion sker online men traditionell media har fortfarande en relativt stark ställning i Nederländerna. De lokala tidningarna, vilka alltid spelat en viktig roll, minskar kraftigt. I enlighet med den globala utvecklingen ser vi också distributörer som Facebook, Microsoft etc, spela en allt större roll som innehållsportaler och distributörer. Vidare ser vi en koncentration i ägandeskapet till större mediehus.[1]

Hur medier bedriver sin verksamhet har förändrats med digital­iseringen och ett exempel är tidningen De Telegraaf. De telegraaf.nl är idag Nederländernas 12:e största webbsida[2] och finns även på de viktigaste sociala kanalerna Facebook, Youtube, Instagram, WhatsApp och Twitter. Mobilapplikationen telelgraaf.nl finns tillgänglig för de vanligaste Smartphone-modellerna.

De nederländska resenärernas mediekonsumtion

  • 36% använder sociala medier minst en timme per dag. 3 av 10 använder internet minst en timme om dagen för att ta del av nyheter, 1 av 5 läser dagstidningen i pappersversion och ytterligare 1 av 5 läser en tidskrift i pappersversion minst 1 timme per dag.
  • 3 av 5 lyssnar på radio.
  • 7 av 10 lägger minst 1 timme per dag för att titta på TV. Hälften av målgruppen använder internet för att titta på tv/video minst 1 timme per dag.
  • 32% svarar att TV-serier och filmer haft betydelse för intresse eller val av vilket land man semestrade i.

Källor:

[1] Traditional media in the Netherlands - statistics & facts, https://www.statista.com/topics/3171/media-in-the-netherlands/#topicHeader__wrapper

[2] SimilarWeb country rankings, December 2022, https://www.similarweb.com/top-websites/netherlands