Hoppa till innehåll

Det nederländska medielandskapet och mediekonsumtionen

Visit Sweden lyfter kontinuerligt och systematiskt svenska besöksmål och kreativa kampanjbudskap till noggrant utvalda nederländska medier. Bilden av det attraktiva resmålet Sverige syns där målgruppen befinner sig för att öka kännedomen, preferensen och skapa intresse för att välja Sverige i stället för andra resmål.

Det nederländska medielandskapet

Allt mer mediekonsumtion sker online men traditionell media har fortfarande en relativt stark ställning i Nederländerna. De lokala tidningarna, vilka alltid spelat en viktig roll, minskar kraftigt. I enlighet med den globala utvecklingen ser vi också distributörer som Facebook, Microsoft etc, spela en allt större roll som innehållsportaler och distributörer. Vidare ser vi en koncentration i ägandeskapet till större mediehus.[1]

Hur medier bedriver sin verksamhet har förändrats med digital­iseringen och ett exempel är tidningen De Telegraaf. De telegraaf.nl är idag Nederländernas 12:e största webbsida[2] och finns även på de viktigaste sociala kanalerna Facebook, Youtube, Instagram, WhatsApp och Twitter. Mobilapplikationen telelgraaf.nl finns tillgänglig för de vanligaste Smartphone-modellerna.

De nederländska globala resenärernas mediekonsumtion

36% använder sociala medier minst en timme per dag. 3 av 10 använder internet minst en timme om dagen för att ta del av nyheter, 1 av 5 läser dagstidningen i pappersversion och ytterligare 1 av 5 läser en tidskrift i pappersversion minst 1 timme per dag.

3 av 5 lyssnar på radio och 7 av 10 lägger minst 1 timme per dag för att titta på TV. Att använder internet för att titta på tv/video gör hälften bland målgruppen minst 1 timme per dag.

32% svarar att TV-serier och filmer haft betydelse för intresse eller val av vilket land man semestrade i.

Läs mer om målgruppens digitalt beteende inför en potentiell Sverigeresa.

Visit Swedens integrerade kommunikation

Digital kommunikation är ett självklart fokus i Visit Swedens integrerade kommunikation. Information om vad Sverige som semesterland erbjuder finns på visitsweden.com och de egna sociala kanalerna Facebook och Instagram.

Under helåret 2022 ledde Visit Swedens PR-arbete i Nederländerna till 558 artiklar med ett PR-värde[4] på totalt 27,9 MSEK. Detta är ett resultat av ett kontinuerligt proaktiv arbetet med journalisterna genom att regelbunden informerar om intressanta nyheter från Sverige och skapa intresse för journalistbesök som oftast mynnar ut i fylliga längre reportage. Under 2022 genomfördes 40 journalistbesök från nederländska medier. Ett exempel är ett journalistbesök med tåg genom hela Sverige med fokus på Lappland och Göteborg av FD Magazine som mynnade ut i ett stort reportage med fokus på det hållbara resmålet Sverige.

Andra exempel är två stora TV bolag från Nederländerna som besökte Sverige under 2022. TV-inslag som oftast kan ses i kanalernas mediatek minst ett år i efterhand bidrar till att fler potentiella besökare nås.

Nedan kommenterar vår PR-avdelning i Nederländerna medielandskapet:

På Visit Sweden i Nederländerna arbetar vi medvetet med att integrera alla våra kommunikationskanaler för att maxi­mera den synlighet vi har och den effekt vi har på markna­den. Under våren 2020 – innan Corona pandemin var ett faktum - har vi genomfört samarbeten med en av Nederländernas största dagstidningar online (Volkskrant) och ett känt resemagasin online (National Geographic Traveller).

Inom dessa plattformar har vi tagit fram nytt attraktivt content baserat på insikter i målgruppen, i samarbete med deras journalister. Utöver mediernas egna kanaler sprids detta content i Visit Swedens sociala medier, såväl sponsrat som organiskt, samt genom Google. Kvalificerade leads får stories och fördjupad kunskap på vår site, för att längst upp i köptrappan konvertera till köp hos en av våra kommersiella partners. Från inspiration till konvertering.

Har du nyheter som du vill dela med dig av? Maila gärna!

Läs mer om Visit Swedens press & influencerarbete.

Källor:

[1] Traditional media in the Netherlands - statistics & facts, https://www.statista.com/topics/3171/media-in-the-netherlands/#topicHeader__wrapper

[2] SimilarWeb country rankings, December 2022, https://www.similarweb.com/top-websites/netherlands

[3] https://www.facebook.com/VisitSwedenNL

[4] PR-värdet är en beräkning av vad publiciteten hade kostat om den hade bestått av köpt annonsutrymme. Värdet beräknas utifrån annonskostnad, artikelstorlek, varumärkesexponering och huruvida artikeln är positiv, negativ eller neutral. En negativ artikel ger inget PR-värde. En redaktionell nyhet antas ha högre trovärdighet än en annons.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.