Hoppa till innehåll

Det tyska medielandskapet och mediekonsumtionen

Visit Sweden lyfter kontinuerligt och systematiskt svenska besöksmål och kreativa kampanjbudskap till noggrant utvalda tyska medier. Bilden av det attraktiva resmålet Sverige syns där målgruppen befinner sig för att öka kännedomen, preferensen och skapa intresse för att välja Sverige i stället för andra resmål.

Det tyska medielandskapet

Tyskland är den femte största tidningsmarknaden i världen med sina 321 dagstidningar 17 veckotidningar, 568 konsumenttidningar och 850 specialisttitlar.[1]

Hur medier bedriver sin verksamhet har förändrats med digitaliseringen och traditionella medier som dagstidningen Die Welt, veckotidningen Die Zeit och månadsmagasinet Der Spiegel är med sina webbupplagor med bland de topp 40 tyska webbsidor:

Dagstidningen Die Welt är Tysklands 5:e största överregionala tidning med en upplaga på över 88 500, samtidigt som welt.de är Tysklands 22:a största webbsida[2]. Die Welt finns även på de viktigaste sociala kanalerna Facebook, Twitter och Instagram. På Youtube har Welt 1,55 miljoner prenumeranter.[3] Mobilapplikationen welt.de finns även tillgänglig för de vanligaste Smartphone-modellerna.

Veckotidningen Die Zeit har en upplaga på över 600 000 samtidigt som zeit.de är på plats 37 bland Tysklands största webbplatser[4] och finns även på de viktigaste sociala kanalerna som Facebook, Twitter och Instagram.

Dagstidningarna når allt fler människor tack vare sina digitala utgåvor, samtidigt som upplagorna av tryckta tidningar stadigt minskar. Medielandskapet präglas av en lång tradition och de första tidningarna kom för ungefär 400 år sedan. Trots att medielandskapet förändrats och framförallt digitaliserats spelar tidningarna fortfarande en viktig roll för att bland annat sprida politisk och lokal information, ge upphov till åsikter, utbilda och vara underhållande.

Vad det gäller TV och radio är de medier som har störst räckvidd i Tyskland organiserade enligt den duala principen om offentligt och privat ägande. Public service-tv omfattar stationerna i ARD-nätverket (Association of Public Service Broadcasters in the Federal Republic of Germany), ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) och Deutschlandradio. Tillsammans erbjuder de cirka 20 TV-kanaler och över 70 radiokanaler. [5]

De tyska resenärernas mediekonsumtion

Medieanvändningsbeteendet förändras också avsevärt: 78 miljoner människor i Tyskland (93 procent) var regelbundet online under första kvartalet 2022, 73 miljoner är aktiva på sociala medier. Sociala medier som del i kanalmixen i traditionella mediernas verksamhet går hand i hand med målgruppens mediabeteende: 2 av 5 använder sociala medier minst en timme per dag. 3 av 10 bland målgruppen i Tyskland använder internet minst en timme om dagen för att ta del av nyheter, 1 av 5 läser dagstidningen i pappersversion och ytterligare 1 av 5 läser en tidskrift i pappersversion minst 1 timme per dag. Hälften lyssnar på radio och 7 av 10 lägger minst 1 timme per dag och titta på TV. På frågan om filmer eller TV-serier haft någon betydelse svarar 42% bland den tyska målgruppen att det har haft en betydelse för intresse eller val av vilket land man semestrade i.

Läs mer om målgruppens digitalt beteende inför en potentiell Sverigeresa.

Visit Swedens integrerade kommunikation

Digital kommunikation är ett självklart fokus i Visit Swedens integrerade kommunikation. Information om vad Sverige som semesterland erbjuder finns visitsweden.com och de egna sociala kanalerna på Facebook och Instagram.

Två nyhetsbrev skickas ut till den tyska marknaden en gång i månaden:

  • Pressnyhetsbrev (2 165 prenumeranter/journalister)
  • B2C-nyhetsbrev (100 000 prenumeranter)

Utöver skickas en Travel Trade nyhetsbrev ut regelbundet.

Under helåret 2022 ledde Visit Swedens PR-arbete till att Sverige omnämndes i 1 488 artiklar (1 270 artiklar 2019), med ett PR-värde[6] på totalt 271 MSEK. Detta är ett resultat av ett kontinuerligt proaktiv arbetet med redaktioner och journalisterna genom att regelbunden informerar om intressanta nyheter från Sverige och skapa intresse för journalistbesök som oftast mynnar ut i fylliga längre reportage. Under 2022 genomfördes 67 journalistbesök från tyska medier. Ett exempel är ett journalistbesök i Södra och i Västsverige av Birgitte, en av Tysklands största lifestyle magasin för kvinnor med en upplaga på över 500 000 som mynnade ut i en 8-sidig reportage.

Sverige blir mer och mer det självklara valet när tyska journalister skriver om hållbar semester och hållbara destinationer. Den naturnära livsstilen med fokus på vatten och skog samt mysiga traditioner som fika och midsommar skapar stor attraktion.

Bland alla tyska pr-utskick fick följande störst spridning: Sverige billigaste Campingland i Europa, Vänerleden & Skärgårdsleden, Wisdome och Sjöfarts Museet Akvariet i Göteborg, underjordisk bastu i Dalarna, nya flyg till Göteborg och Sälen och nattåget mellan Hamburg och Stockholm.

Utifrån olika kanaltyper bidrar TV inslag, som oftast kan ses i kanalernas mediatek minst ett år i efterhand till att fler potentiella besökare nås.

Har du nyheter som du vill dela med dig av? Maila gärna!

Läs mer om Visit Swedens press & influencerarbete.

Källor:

[1] https://www.ard-media.de/fileadmin/user_upload/media-perspektiven/pdf/2022/2206_Roeper.pdf, https://www.ivw.de/ & https://www.handelsblatt.com/unternehmen/it-medien/das-am-meisten-bewunderte-medienunternehmen-amerikas-91-pulitzer-preise-gingen-an-die-new-york-times-seite-2/2519632-2.html (2023-01-24)

[2] SimilarWeb country rankings, Januari 2023 https://www.similarweb.com/top-websites/germany/

[3] https://www.youtube.com/@WELTVideoTV

[4] SimilarWeb country rankings, Januari 2023 https://www.similarweb.com/top-websites/germany/ & https://www.tatsachen-ueber-deutschland.de

[5] PR-värdet är en beräkning av vad publiciteten hade kostat om den hade bestått av köpt annonsutrymme. Värdet beräknas utifrån annonskostnad, artikelstorlek, varumärkesexponering och huruvida artikeln är positiv, negativ eller neutral. En negativ artikel ger inget PR-värde. En redaktionell nyhet antas ha högre trovärdighet än en annons.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.