Hoppa till innehåll

Det danska medielandskapet och mediekonsumtionen

Att arbeta med Public Relations (PR) som kanal är ett kraftfullt sätt att nå ut till potentiella besökare. Här är en kort bild över det danska medielandskapet och var danskar i huvudsak konsumerar media och nyheter.
Senast uppdaterad:27 november 2023

Det danska medielandskapet

Internet är det medium som danskarna använder mest för nyhetsinhämtning och TV-sändningar och tryckta medier minskar. Medieorganisationen DR (Danish Broadcasting Corporation) driver nationella TV-nät och nationella och regionala radiostationer.

JP/Politikens Hus och Berlingske Media ger ut de ledande nationella dagstidningarna och tabloidtidningarna.[1] Kvällstidningen Ekstra Bladet som ägs av JP/Politikens hus har den 6:e största webbplatsen[2] och finns även på de viktigaste sociala kanalerna Facebook och Twitter.

De danska resenärernas mediekonsumtion

  • 44% av danskarna använder sociala medier minst en timme om dagen som en del i kanalmixen. 30% använder internet minst en timme om dagen för att ta del av nyheter. 17% läser dagstidningen i pappersversion och 15% läser en tidskrift i pappersversion minst 1 timme per dag.
  • 2 av 5 lyssnar på radio och 7 av 10 lägger minst 1 timme per dag och titta på TV.
  • 3 av 5 använder internet för att titta på tv/video minst 1 timmer per dag bland målgruppen.
  • 43% svarade att filmer eller TV-serier haft betydelse för intresse eller val av vilket land man semestrade i.

Källor:

[1] BBC Medieprofil Danmark https://www.bbc.com/news/world-europe-17930162

[2] SimilarWeb country rankings, December 2022 https://www.similarweb.com/top-websites/danmark