Hoppa till innehåll

Det danska medielandskapet och mediekonsumtionen

Visit Sweden lyfter kontinuerligt och systematiskt svenska besöksmål och kreativa kampanjbudskap till noggrant utvalda danska medier. Bilden av det attraktiva resmålet Sverige syns där målgruppen befinner sig för att öka kännedomen, preferensen och skapa intresse för att välja Sverige i stället för andra resmål.

Det danska medielandskapet

Internet är det medium som danskarna använder mest för nyhetsinhämtning och TV-sändningar och tryckta medier minskar.

Medieorganisationen DR (Danish Broadcasting Corporation) driver nationella TV-nät och nationella och regionala radiostationer.

JP/Politikens Hus och Berlingske Media ger ut de ledande nationella dagstidningarna och tabloidtidningarna.[1] Kvällstidningen Ekstra Bladet som ägs av JP/Politikens hus har den 6:e största webbplatsen[2] och finns även på de viktigaste sociala kanalerna Facebook och Twitter.

De danska resenärernas mediekonsumtion

44% av danskarna använder sociala medier minst en timme om dagen som en del i kanalmixen. 30% använder internet minst en timme om dagen för att ta del av nyheter. 17% läser dagstidningen i pappersversion och 15% läser en tidskrift i pappersversion minst 1 timme per dag.

2 av 5 lyssnar på radio och 7 av 10 lägger minst 1 timme per dag och titta på TV. 3 av 5 använder internet för att titta på tv/video minst 1 timmer per dag bland målgruppen.

43% svarade att filmer eller TV-serier haft betydelse för intresse eller val av vilket land man semestrade i.

Läs mer om målgruppens digitalt beteende inför en potentiell Sverigeresa.

Visit Swedens integrerade kommunikation

Digital kommunikation är ett självklart fokus i Visit Swedens integrerade kommunikation. Information om vad Sverige som semesterland erbjuder finns på visitsweden.com samt på Upplevelseguiden och på de egna sociala kanalerna Facebook och Instagram.

Visit Swedens PR-arbete ledde 2022 till att Sverige omnämndes i 209 artiklar med ett PR-värde[3] på totalt 15 MSEK. Detta är ett resultat av ett kontinuerligt proaktiv arbetet med journalisterna genom att regelbunden informera om intressanta nyheter från Sverige och skapa intresse för journalistbesök som oftast mynnar ut i fylliga längre reportage.

Under 2022 genomfördes nio journalistbesök från danska medier. Ett journalistbesök på Gotland under temat ”Svenska Kulturdestinationer, i Bergmans och Pippis fotspår” resulterade i två artiklar i 18 danska medier - ett betydande genomslag.

Riktade utskick, gärna med betoning på säsongsrelaterade händelser i ”skräddarsydda” vinklar, tar för sig bäst i nordiska medier. Exempelvis fick ”Svenska skiddestinationer” samt ”Svenska vandringsleder” mycket fint genomslag då de presenterades för en rad rese- och livsstilsredaktörer.

Har du nyheter som du vill dela med dig av? Maila gärna!

Läs mer om Visit Swedens press & influencerarbete.

Källor:

[1] BBC Medieprofil Danmark https://www.bbc.com/news/world-europe-17930162

[2] SimilarWeb country rankings, December 2022 https://www.similarweb.com/top-websites/danmark

[3] PR-värdet är en beräkning av vad publiciteten hade kostat om den hade bestått av köpt annonsutrymme. Värdet beräknas utifrån annonskostnad, artikelstorlek, varumärkesexponering och huruvida artikeln är positiv, negativ eller neutral. En negativ artikel ger inget PR-värde. En redaktionell nyhet antas ha högre trovärdighet än en annons.

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.