Målgruppsanalys Sverige
Under april/juni 2024 genomfördes över 1.000 intervjuer bland de globala resenärerna i Sverige. Vi frågade dem vad de gillar med Sverige, i vilka kanaler de inspireras till resande, hur de söker information om Sverige och vad de vill göra här och hur de helst bokar en semesterresa i Sverige.
Vi kommer i rapportens alla kapitel benämna de svenska globala resenärerna med intresse för att semestra i Sverige kort och gott för svenska resenärer.
Intresset för att stanna kvar i Sverige på semester är stort
Hela 89% av de svenska resenärerna tycker att Sverige är ett intressant resmål och har varit på semester i Sverige och kan tänka sig att göra det igen. Det är hela 4,5 miljoner svenskar.
Hur intresserad är du av att resa på semester till Sverige?
I diagrammet kan du filtrera per segment genom att klicka bort de segment du inte är intresserad av i listan. Du kan även förstora diagrammet i hamburgermenyn.
Vilka barriärer finns?
Vi frågade även de som inte är intresserade av att resa till Sverige, om varför, och då svarade 37% att det är för kallt klimat, 31% svarade att det är för dyrt att semestra här och 24% att de redan gjort det. Sedan ansåg 22% att de vill åka utomlands på semester.
När vi, i en öppen fråga, frågade ”Vad du tror kommer påverka ditt semesterresande om 5 år?” svarade många svenskar ”ekonomi”, ”pengar”, "pris" och "världsläget" men även ”klimatet”, ”krig” samt ”hälsan” som viktiga variabler för framtida resande.
Vad vill de svenska resenärerna göra i Sverige?
Bland de topp 15 aktiviteter som svenskar vill göra på sin semester i Sverige så vill allra flest (58%) besöka familj och vänner, 56% vill uppleva städer, 50% vill göra utomhusaktiviteter under barmarkssäsong, 49% vill äta och dricka gott på restaurang och 41% vill vandra och lika många vill gå på evenemang.
Svenskarnas topp femton aktiviteter i relation till övriga nordiska länder
Du kan förstora diagrammet i hamburgermenyn.
Svenskarnas topp-fem-lista över aktiviteter i Sverige
Vi frågade de svenska resenärerna med Sverigeintresse vad som lockar och då svarade de:
- Besöka släkt och vänner i Sverige.
- Uppleva städer.
- Utomhusaktiviteter barmarkssäsong.
- Vandring/Evenemang.
- Rundresa i Sverige.
När vi sedan frågade dem vad de i själva verket gjorde på sin senaste resa till Sverige så var det följande:
- Besökte släkt och vänner i Sverige.
- Upplevde städer med nöjesliv, muséer, restaurangbesök.
- Upplevde landsbygden.
- Naturaktiviteter barmarkssäsong.
- Kulinariska upplevelser som att äta god mat och dricka gott i restaurangmiljöer.
Fem viktiga punkter att som företag ha koll på för att attrahera svenska resenärer:
- Vill du locka en svensk resenär så prata mat och dryck, berömda platser, slott och herrgårdar, gårdsbutiker och lokalt producerad mat och dryck. Visa gärna fina platser att bada och sola på, vandringsleder att vandra på, gärna i nationalparker eller i naturreservat och berätta om våra kulturarv då de lockar svenska resenärer mer och mer.
- Det som påverkade dem i valet att stanna i Sverige på semester var den enastående vackra naturen vi har på hemmaplan och de upplevelser och aktiviteter som finns att göra här, sedan att de har sin familj och sina vänner som de vill umgås med på Sverigesemestern. Men det som talar emot är att det är för kallt och dyrt att semestra här och att många redan gjort det.
- Som företagare är det bra att vara synlig med ditt utbud i sociala kanaler då du påverkar flest svenska resenärer där. Svenska resenärer påverkas starkast av rekommendationer av vänner och släktingar, tidigare semesterresor och inlägg i sociala medier via foton och inlägg från vänner och vänners kommentarer av bilder och inlägg.
- Hemsidor/appar från både reseportaler (som t ex Expedia) och resebyråer/researrangörer är viktiga källor till information om resmål för svenska resenärer men även andra resenärers bedömningar via bedömningssidor (som t ex Tripadvisor).
- Svenskar bokar helst hela resan helt på egen hand. Många vill ha boendet och transporten bokat innan resan, en del bokar aktiviteter innan och andra färdiga paket.
I följande fem kapitel djupdyker vi ner i mer fakta kring innehållet i de här punkterna, läs vidare för mer underlag och fördjupningar.