Hoppa till innehåll

Det norska medielandskapet och mediekonsumtionen

Att arbeta med Public Relations (PR) som kanal är ett kraftfullt sätt att nå ut till potentiella besökare. Här är en kort bild över det norska medielandskapet och var norrmän i huvudsak konsumerar media.
Senast uppdaterad:28 november 2023

Det norska medielandskapet

Norsk rikskringkasting, NRK är Norges public service - radio och television - med högst räckvidd. Deras TV- och radiokanaler är marknadsledande.

Den kommersiella sektorn domineras av den Oslobaserade internationella mediekoncernen Schibsted, utgivare av ledande nationella dagstidningar Aftenposten och VG, regionala tidningar och onlineplattformar, och av TV2-gruppen som ägs av Köpenhamnsbaserade Egmont Fonden, operatören av den största kommersiella TV-kanalen.[1]

Dagstidningen VG.no är idag Norges 3:e största webbsida [2] och finns även på de viktigaste sociala kanalerna Facebook, Twitter och Instagram.

De norska resenärernas mediekonsumtion

  • 60% av norrmännen använder sociala medier minst en timme om dagen som en del i kanalmixen. 40% använder internet minst en timme om dagen för att ta del av nyheter. 17% läser dagstidningen i pappersversion och 15% läser en tidskrift i pappersversion minst 1 timme per dag.
  • 2 av 5 lyssnar på radio och 3 av 5 lägger minst 1 timme per dag för att titta på TV.
  • 3 av 5 använder internet för att titta på tv/video minst 1 timmer per dag bland målgruppen.
  • 52% svarade att filmer eller TV-serier haft betydelse för intresse eller val av vilket land man semestrade i.

Källor:

[1] BBC Medieprofil Norge https://www.bbc.com/news/world-europe-17745325

[2] SimilarWeb country rankings, December 2022 https://www.similarweb.com/top-websites/norway