Hoppa till innehåll

Det norska medielandskapet och mediekonsumtionen

Visit Sweden lyfter kontinuerligt och systematiskt svenska besöksmål och kreativa kampanjbudskap till noggrant utvalda norska medier. Bilden av det attraktiva resmålet Sverige syns där målgruppen befinner sig för att öka kännedomen, preferensen och skapa intresse för att välja Sverige i stället för andra resmål.

Det norska medielandskapet

Norsk rikskringkasting, NRK är Norges public service - radio och television - med högst räckvidd. Deras TV- och radiokanaler är marknadsledande.

Den kommersiella sektorn domineras av den Oslobaserade internationella mediekoncernen Schibsted, utgivare av ledande nationella dagstidningar Aftenposten och VG, regionala tidningar och onlineplattformar, och av TV2-gruppen som ägs av Köpenhamnsbaserade Egmont Fonden, operatören av den största kommersiella TV-kanalen.[1]

Dagstidningen VG.no är idag Norges 3:e största webbsida[2] och finns även på de viktigaste sociala kanalerna Facebook, Twitter och Instagram.

De norska resenärernas mediekonsumtion

60% av norrmännen använder sociala medier minst en timme om dagen som en del i kanalmixen. 40% använder internet minst en timme om dagen för att ta del av nyheter. 17% läser dagstidningen i pappersversion och 15% läser en tidskrift i pappersversion minst 1 timme per dag.

2 av 5 lyssnar på radio och 3 av 5 lägger minst 1 timme per dag för att titta på TV. 3 av 5 använder internet för att titta på tv/video minst 1 timmer per dag bland målgruppen.

52% svarade att filmer eller TV-serier haft betydelse för intresse eller val av vilket land man semestrade i.

Läs mer om målgruppens digitala beteende inför en potentiell Sverigeresa.

Visit Swedens integrerade kommunikation

Digital kommunikation är ett självklart fokus i Visit Swedens integrerade kommunikation. Information om vad Sverige som semesterland erbjuder finns på visitsweden.com samt på Upplevelseguiden och de egna sociala kanalerna Facebook och Instagram.

Visit Swedens PR-arbete ledde 2022 till att Sverige omnämndes i 58 artiklar med ett PR-värde[3] på totalt 7,5 MSEK. Detta är ett resultat av ett kontinuerligt proaktiv arbetet med journalister genom att regelbundet informera om intressanta nyheter från Sverige och skapa intresse för journalistbesök som oftast mynnar ut i fylliga längre reportage. Ett exempel är ”guide til vårens fineste småbyturer”, ett fyr-sidigt reportage med fokus på Landskrona, Karlstad och Lysekil i tidningen VG.

Har du nyheter som du vill dela med dig av? Maila gärna!

Läs mer om Visit Swedens press & influencerarbete.

Källor:

[1] BBC Medieprofil Norge https://www.bbc.com/news/world-europe-17745325

[2] SimilarWeb country rankings, December 2022 https://www.similarweb.com/top-websites/norway

[3] PR-värdet är en beräkning av vad publiciteten hade kostat om den hade bestått av köpt annonsutrymme. Värdet beräknas utifrån annonskostnad, artikelstorlek, varumärkesexponering och huruvida artikeln är positiv, negativ eller neutral. En negativ artikel ger inget PR-värde. En redaktionell nyhet antas ha högre trovärdighet än en annons

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.