Hoppa till innehåll

Det amerikanska medielandskapet och mediekonsumtionen

Visit Sweden lyfter kontinuerligt och systematiskt svenska besöksmål och kreativa kampanjbudskap till noggrant utvalda amerikanska medier. Bilden av det attraktiva resmålet Sverige syns där målgruppen befinner sig för att öka kännedomen, preferensen och skapa intresse för att välja Sverige i stället för andra resmål.

Det amerikanska medielandskapet

Vi lever idag i en alltmer komplex vardag med otaliga kanalmöjligheter. Konsumenternas kontakter med ett varumärke är många och ständigt ökande – både offline och online.

Hur medier bedriver sin verksamhet har förändrats i och med digitaliseringen och ett exempel är dagstidningen Wall Street Journal som nu har flera olika kontaktytor[1]:

  • wsj.com med över 80 miljoner besök
  • Facebook.com/wsj har i januari 2023 ca 6,7 miljoner gillamarkeringar (oktober 2019 ca 6,4 miljoner gilla-markeringar)
  • Youtube.com/@wsj har i januari 2023 ca 4 miljoner prenumeranter
  • Närvaro på Twitter i januari 2023 var ca 20,4 miljoner följare (oktober 2019 ca 17 miljoner följare)

De amerikanska resenärernas mediekonsumtion

2 av 3 av amerikanerna använder sociala medier minst en timme om dagen som en del i kanalmixen. 50% använder internet minst en timme om dagen för att ta del av nyheter, 2 av 5 läser dagstidningen i pappersversion och ytterligare 2 av 5 läser en tidskrift i pappersversion minst 1 timme per dag.

Hälften lyssnar på radio och 72% lägger minst 1 timme per dag att titta på TV.

2 av 3 svarade att filmer och TV-serier haft en betydelse för intresse eller val av vilket land man semestrade i.

Läs mer om målgruppens digitalt beteende inför en potentiell Sverigeresa.

Visit Swedens integrerade kommunikation

Digital kommunikation är ett självklart fokus i Visit Swedens integrerade kommunikation. Information om vad Sverige som semesterland erbjuder finns på visitsweden.com och de egna sociala kanalerna Facebook och Instagram.

Visit Swedens PR-arbete ledde 2022 till att Sverige omnämndes i 499 artiklar med ett PR-värde[2] på totalt 564 MSEK. Detta är ett resultat av ett kontinuerligt proaktiv arbetet med journalisterna genom att regelbunden informerar om intressanta nyheter från Sverige och skapa intresse för journalistbesök som oftast mynnar ut i fylliga längre reportage.

Under 2022 genomfördes 20 journalistbesök från amerikanska medier. Ett exempel är ett journalistbesök i Stockholm och Swedish Lapland av tidningen The Washington Post som mynnade ut i en omfattande artikel.

Under året har Visit Sweden också anordnat ett pressevent i samband med lanseringen av Spellbound samt skickat ut fem nyhetsbrev som bland annat resulterade i att Göteborg inkluderades på CNN:s lista "Where to travel in 2023: The best destinations to visit".

Utifrån olika kanaltyper bidrar TV inslag, som oftast kan ses i kanalernas mediatek minst ett år i efterhand till att fler potentiella besökare nås. Ett exempel är TV-programmet Beyond Your Backyard, ett flera år gammalt samarbete med amerikanska public service-kanalen PBS.

Har du nyheter som du vill dela med dig av? Maila gärna!

Läs mer om Visit Swedens press & influencerarbete.

Källor:

[1] Wsj.com, https://Facebook.com/wsj. https://Youtube.com/@wsj, https://twitter.com/wsj, https://www.semrush.com/website/wsj.com/overview/

[2] PR-värdet är en beräkning av vad publiciteten hade kostat om den hade bestått av köpt annonsutrymme. Värdet beräknas utifrån annonskostnad, artikelstorlek, varumärkesexponering och huruvida artikeln är positiv, negativ eller neutral. En negativ artikel ger inget PR-värde. En redaktionell nyhet antas ha högre trovärdighet än en annons

På denna webbplats använder vi cookies i syfte att samla in statistik så att vi kan förbättra upplevelsen för våra användare. Genom att surfa vidare godkänner du vår cookiepolicy och personuppgiftspolicy.