Hoppa till innehåll
tina_axelsson-aurora_safari_camp-8083.jpg
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Trenden: Friskvårdsturism

Under senare år har konsumenternas strävan efter eget välbefinnande gett upphov till flera trender, exempelvis mindfulness, veganism och sömnträning. Detta visar att samhällets syn på välbefinnande har blivit alltmer holistiskt, det är viktigt att leva väl och må bra både fysiskt och psykiskt.
Senast uppdaterad:22 mars 2023

Pandemin har också påverkat inställningen till välbefinnandet på lång sikt. Fler reseföretag kommer framhäva sin positiva inverkan på konsumenternas psykiska hälsa och fler resenärer kommer att vilja förbättra hälsan och välbefinnandet på resan. År 2022 förväntas friskvårdsturismen globalt omsätta nästan 1 biljon dollar, en femtedel av världens resemarknad[1].

Undersök hur varje steg i resan kan vara ett led i friskvården

Jakten på fysiskt välbefinnande har fått en skjuts av pandemin på grund av overksamheten under nedstängningarna och det faktum att covid-19 i högre grad drabbar överviktiga. Några exempel:

  • Under krisen ville konsumenterna fortfarande hålla sig i form, vilket visas av framgången för hemgymutrustning som motionscyklar och gymträningspass på distans.
  • Även efter pandemin räknar 1 av 4 konsumenter med att i högre grad än före pandemin delta i träningspass online – vilket ökar till 37% i Kina och 46% i Indien[2].
  • 42% av konsumenterna i världen uppger att de tänker gå eller cykla mer – vilket ökar till 53% i Nederländerna[3]. Detta visar hur krisen har gjort en sund livsstil till något centralt – och många ser fram emot att bli aktiva igen i verkliga livet.
  • Fler resenärer kommer att vilja baka in sport och konditionsträning i resan – särskilt med tanke på att 57% av de internationella resenärerna uppger att de tränar regelbundet för att främja en sund livsstil[4].
  • Många företag reagerar redan på detta behov av en aktiv ledighet.G Adventures lanserade exempelvis nyligen sina United States of Adventure-resor för aktiva resenärer som vill anstränga sig mer fysiskt utomhus.
  • Vi ser i vår målgruppsundersökning från 2021 vad som ökar välbefinnandet hos våra resenärer som är intresserade av Sverige att de vill njuta av frisk luft (57%), ha kvalitetstid med sitt resesällskap (53%), närhet med naturen (52%), äta lokal hälsosam mat & dryck (46%) samt uppleva den svenska livsstilen & kulturen (42%).[5]

Ta fram erbjudanden om en aktiv semester både för kroppen och knoppen

Pandemin satte inte bara fokus på den fysiska hälsan, utan även på den psykiska hälsan och välbefinnandet.

Av de globala konsumenterna uppger 37% att deras psykiska hälsa försämrades på grund av pandemin[6]. Endast 19% uppgav att den förbättrades. Enligt Booking.com anser 79% av resenärerna att resande i högre grad än andra former av friskvård bidrar till det psykiska och känslomässiga välbefinnandet.

Framöver kommer resenärerna att vilja återställa och förbättra sin psykiska hälsa igen genom att resa. Från meditationsappar till yoga-retreater – det finns massor av möjligheterna att berikas psykiskt genom resor. Några exempel på detta är:

  • Frötuna Retreat är ett retreat för tystnad, kontemplation och återhämtning.
  • Högbo brukshotell erbjuder paket inom bo-äta-gör för aktiva livsnjutare, nyfikna nybörjare & hungriga eliter.
  • Camp Järvsö erbjuder också träningsresor där ledarna har lång erfarenhet och bred kompetens inom träning, hälsa och upplevelser.
  • Sedan januari 2022 samarbetar Singapore Airlines med lyxspaföretaget Golden Door, de erbjuder sina resenärer att flyga direkt mellan Los Angeles och Singapore och under den 17 timmar långa flygningen kan de unna sig avkopplande meditation, träningspass och till och med delta i sömnlektioner.
  • Friskvårdsgurun och författaren Deepak Chopra har också meddelat att han planerar en rad retreater i Nordamerika under 2022. Under dessa flerdagarsevenemang för kroppens och själens välbefinnande kan gästerna koppla bort vardagens stress och hitta tillbaka till sig själva och varandra.

Beskriv tydligt hur erbjudandena kan påverka humöret hos resenärerna

Humöret blir en viktigare faktor för resandet, eftersom konsumenterna behöver fylla sitt emotionella underskott efter nedstängningarna – och eftersom humör- och måendehantering blir ett viktigare inslag i helhetssynen på hälsa. Fler reseerbjudanden kommer ge konsumenterna möjlighet att aktivt framkalla och hantera olika sinnesstämningar i realtid. Några exempel på det är:

  • I oktober 2021 inledde exempelvis den brittiska tågtrafikutövaren Avanti West Coast ett samarbete med appen Clementine för att erbjuda appbaserad hypnoterapi för passagerarna så att de kommer i rätt stämning för resan – vare sig det handlar om att vila eller bli mer produktiv.
  • Bokningsplattformarna kommer också att filtrera destinationer och platser enligt det humör eller sinnestillstånd de framkallar.
  • Appen Vibemap använder exempelvis data om atmosfären i en stad för att matcha platser, andra människor och upplevelser med din unika sinnesstämning.

Uppmuntra digital detox och marknadsför upplevelser i verkliga livet

För att öka välbefinnandet kommer fler konsumenter använda resor för att ta en paus från tekniken. Före pandemin uttryckte många konsumenter en oro över den växande närvaron av digitala apparater och distraktioner i livet.

Redan 2020 uppgav över en fjärdedel av alla konsumenter i generation Z att de åkte på semester för att slippa tekniken[7]. Detta behov kommer att öka ännu mer nu, efter att pandemin flyttade nästan alla aktiviteter till digitala kanaler och skärmar. Nu när pandemin har begränsats kan det förväntas att konsumenterna flyr det digitala och är ivriga att uppleva saker på riktigt igen, där tekniken endast har en stödjande funktion. Några exempel på det är:

  • Londonhotellet The Standard som lanserade en rad friskvårdserbjudanden i januari 2022, inriktade på konsumenter som vill ägna sig åt friskvård på resan utan att dra ner på nöjet. Hotellet erbjuder inte bara vitamindropp, motionscyklar och isbad via rumservice, utan också digital detox. I detta program behåller hotellet gästens telefon i utbyte mot en Polaroidkamera så att gästen kan ta bilder som minnen.
  • STF bjuder in till en avslappnad vistelse. Boa in er i kojan, rulla ut sovsäckarna, lägg er ned ett slag och bara njut, med bastu och vedeldade skogsbadkar.

Även om digitala kanaler fortsatt kommer att vara viktiga för resenärerna på olika områden kommer de i allt högre grad att sträva efter en sund balans – ett behov som kommer att vara särskilt stort bland digitala nomader som strävar efter balans mellan arbete och privatliv på sina resor.

Utgå från en bred definition av friskvård och göra erbjudandena mer tillgängliga – både fysiskt och prismässigt.

I takt med att friskvården genomsyrar alla områden av tillvaron, och genom att hälsan prioriteras efter pandemin, kommer friskvårdsturismen att handla om mer än att komma till insikt på en yogaretreat, eller finna ro på ett spa. Det kommer också vara en möjlighet att återuppväcka, bygga upp eller stärka positiva relationer (se även avsnittet ”Ta igen förlorad tid”), återknyta till naturen (se avsnittet ”Stimulera sinnena”) och fokusera på olika områden som till exempel hjärnans funktion eller sömnkvaliteten.

Räkna med ett ökat antal reseerbjudanden för specifika hälsobehov, exempelvis ser vi:

Källor:

[1] Global Wellness Institute, 2020
[2] Foresight Factory, 2021 mars
[3] Foresight Factory, 2021 mars
[4] Foresight Factory, 2021 mars
[5] Visit Sweden/Mindshare 2021, Målgruppsanalys. DGR med sverigeintresse (vår).
[6] Foresight Factory, 2021 mars
[7] Foresight Factory, 2020 maj

Sammanfattning – friskvårdsturism

  1. Undersök hur varje steg i resan kan var ett led i friskvården och personanpassa reseupplevelsen.
  2. Ta fram erbjudanden om aktiv semester för både kropp och knopp.
  3. Beskriv tydligt hur erbjudandena kan påverka humöret och locka dem som har ett emotionellt underskott efter pandemin.
  4. Uppmuntra digital detox och marknadsför upplevelser i verkliga livet genom att exempelvis dra fördel av vissa platsers avlägsna läge.
  5. Utgå från en bred definition av friskvård och gör erbjudandena mer tillgängliga – både fysiskt och prismässigt.

Hur väl etablerad är trenden?

  • Vardagsidrottare som vill utöva idrott på semestern är växande både på den tyska och den svenska marknaden.
  • Konsumenternas definition av hälsa utökas till att omfatta även mentalt välbefinnande är växande både på den tyska och svenska marknaden.

Hur påverkar trenden besöksnäringen?

  • Friskvården kommer att genomsyra varje aspekt av reseupplevelsen, inte bara destinationen.
  • Märkesförknippade reseupplevelser, inriktade på hälsomedvetna kunder som gillar märkets filosofi, kommer att vara normen.
  • Eftersom friskvården inte längre bara ska vara till för några få blir varumärken som fokuserar på tillgänglighet mest framgångsrika.
  • Det kommer att finnas ett allmänt behov av humörmedvetenhet och humörhantering, medan möjligheten att helt koppla bort arbetet blir en lyx för de förmögna.

Ladda ner Trendrapporten 2022

Övriga konsumenttrender

Här presenteras de övriga åtta konsumenttrenderna som kommer vara relevanta de närmaste 3-5 åren, både för den globala resenären (personer som gör minst en utlandsresa per år) och för den svenska besöksnäringen.

  • En liten flicka står bredvid en vuxen kvinna och tvättar händerna under kranen.
    Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: Säkra resor

    I en värld, där oväntade händelser tycks avlösa varandra i en strid ström, där hot som klimatförändringar och politisk instabilitet är det nya normala, blir resenärerna i allt högre grad mer motståndskraftiga och redo att möta alla dessa förändringar.

  • Några kvinnor sitter inomhus och fikar. En av dem tittar in i kameran och ler.
    Artikel

    Trenden: Ta igen förlorad tid

    Efter pandemin finns ett stort behov av att ta igen resor och umgänge med nära och kära. I takt med att restriktionerna hävs på de flesta marknader kommer konsumenter som kan resa på kort sikt vilja njuta av de rese- och fritidsupplevelser som de så länge varit utan.

  • tina_axelsson-biking_on_gotland-7440.jpg
    Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: Maximalt utnyttja tiden

    Trenden har funnits länge men efter pandemin vill man verkligen få ut det mesta av sin tid. Det visar sig till exempel i att man reser och arbetar samtidigt, att man vill kunna individanpassa sina upplevelser, i mikroresor och äventyr.

  • per_bifrost-midsummer_in_dalarna-5838.jpg
    Foto: Per Bifrost/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: De som söker det nya och autentiska

    För resenärerna är det genuina, autentiska ett viktigt inslag i resorna. De söker nya och unika upplevelser, till exempel den lokala kulturen och att lära känna den lite mer på djupet.

  • En kvinna befinner sig i en klädaffär och tittar på ett prickigt linne hon håller upp framför sig.
    Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: En bättre värld

    Pandemin sköt vissa aspekter av hållbarhetsarbetet på framtiden men ledde också till en omvärdering av naturens värde och de globala miljöattityderna stod sig förvånansvärt väl. Det är ingen ny trend, men den har nu fått ytterligare en skjuts av pandemin.

  • En kvinna klappar en ren och i bakgrunden står det några snötäckta stugor.
    Foto: Tina Stafren/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: Stimulera sinnena

    Efter nästan två års ”tynande tillvaro” – en term som användes i en debattartikel i New York Times för att beskriva en känsla av känslomässig tomhet – vill konsumenterna fylla tomrummet med upplevelser som stimulerar alla sinnen och får dem att känna sig levande igen.

  • Ett par personer befinner sig i en studio. En man sträcker fram en mikrofon till en kvinna som sitter på en stol i publiken.
    Foto: Plattform/Scandinav/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: Digitala horisonter

    Efter nedstängningarna har konsumenterna ledsnat på att sitta hemma och vill nu i stället njuta av fritidsaktiviteter på främmande platser. Upplevelseindustrins experiment med virtuella och digitalt direktsända evenemang under pandemin kan dock vara här för att stanna.

  • En man står med mobilen i handen framför en liten kyl som det står karma på.
    Foto: Liselotte van der Meijs/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: Optimerad upplevelse

    Konsumenterna vill idag ha en effektiv, friktionsfri service och interaktion som standard. Digitaliseringen har också lett till högre förväntningar på att "det ska fungera" friktionsfritt. I framtiden kommer ny teknik och digitalisering hjälpa till att lösa det.