Hoppa till innehåll
tina_axelsson-biking_on_gotland-7440.jpg
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Trenden: Maximalt utnyttja tiden

Trenden har funnits länge men efter pandemin vill man verkligen få ut det mesta av sin tid. Det visar sig till exempel i att man reser och arbetar samtidigt, att man vill kunna individanpassa sina upplevelser, i mikroresor och äventyr.
Senast uppdaterad:22 mars 2023

Utöver pengar är tid också en resurs som konsumenterna vill maximera. Eftersom resenärerna har förlorat värdefull tid under pandemin vill de nu göra det mesta möjliga av sin semester på olika men också personliga sätt. Vissa resenärer vill utnyttja möjligheterna till distansarbete de blir digitala nomader och reser bort en längre tid.

Andra resenärer kommer att vara intresserade av mikroäventyr och mikroupplevelser inom ramen för den större resan. Och andra kommer att vilja lära sig och pröva nya saker. Efter pandemin värderar också människor tiden på olika sätt. Vissa resenärer fokuserar på resor i sin egen takt, balans mellan arbete och privatliv, psykisk hälsa och att förändra samhället.

Erbjud stöd och lösningar till digitala nomader

Pandemin har lett till att många fler jobbar på distans. Folk har förstått att det är möjligt och ibland till och med att föredra. Enligt Foresight Factory kommer 31% av konsumenterna att arbeta hemifrån mer under de kommande 12 månaderna – vilket ökar till 36% för millenniumgenerationen[1]. Vi ser i temperaturmätningen vi gör bland svenskar varje månad att ungefär 20% kommer vilja jobba mer hemifrån nu mot innan pandemin.[2]

Och många företag har bestämt sig för att varaktigt ställa om till flexibelt distansarbete. Av konsumenterna i världen uppger faktiskt 68% att ”den totala produktiviteten ökar om de anställda får arbeta flexibelt”[3]. I takt med att fler företag inför distansarbete kommer fler arbetstagare åka utomlands under längre perioder för att dra nytta av lägre levnadskostnader och en högre livskvalitet. För denna nya typ av affärsresenär är den viktigaste drivkraften att vara fri och hitta en bättre balans mellan arbete och privatliv.

Nya erbjudanden dyker ständigt upp för dessa digitala nomader, bland annat:

  • Franska NomadStays som är en bokningsplattform för anställda som vill jobba utomlands samtidigt som de tillfredsställer sin reslust. Besökare på webbplatsen kan filtrera sökningarna enligt typ av upplevelse, bland annat stränder, berg, natur, öar och för motorcyklar. Företaget garanterar att det finns tillgång till wifi eller att det finns ett kontorskollektiv nära till hands.

Hitta sätt att få digitala nomader att känna sig hemma på en ny plats

Även om de digitala nomaderna vill vara fria, vill de ändå ingå i någon form av gemenskap på dessa platser. Kan företag som hotell och researrangörer erbjuda boende, kontorskollektiv och kontaktknytardagar till dem så är det efterfrågat. Några exempel på detta är:

  • Åre lockar digitala nomader som vill jobba/plugga på distans eller flytta kontoret till fjällen för att kombinera jobb och semester.
  • The Switch, en australisk tillhandahållare av logi, vänder sig till digitala nomader med erbjudande att bo under ett tak. I mars 2022 invigde de ett co-living-koncept för 70 miljoner dollar i en 39-våningars skyskrapa i Sydney. Det delade boendet har 483 fullt möblerade sovrum och kontorskollektiv, barer på taket, sällskapsrum och trädgårdar.
  • På liknande sätt är Digital Nomad Valley i Kroatien avsett för distansarbetare, med hyrespriser från 130 euro per vecka, vilket är mycket mindre än den genomsnittliga hyran i stora delar av Europa. Priserna inkluderar tillgång till gemensamma kontor, gratis wifi och inbjudningar till vissa evenemang.

Många destinationer kommer att helt profilera om sig för ”workation” och hitta nya sätt att tillgodose digitala nomaders behov av frihet och balans mellan arbete och privatliv. Konsumenterna överlag, inte bara digitala nomader, behöver i allt högre grad utrymmen för flera ändamål.

Res i ditt eget tempo

Men det är inte bara digitala nomader som behöver balans mellan arbete och privatliv. Många konsumenter ser nu värdet av att slå av på takten och omvärderar sitt höga livstempo, eftersom de vill lägga mer tid på fritid och familj.

I maj 2021 uppgav faktiskt de flesta konsumenter i USA och Storbritannien att de skulle vilja dra ned på takten när covid-19-restriktionerna hävts[4]. Detta gör att företag inom resebranschen blir motiverade att skräddarsy produkter och tjänster för olika tempobehov. Ett exempel på detta är:

  • Arthotel Tornedalen - med payoffen ”Gone but home” - bevarar områdets kulturarv, natur och landsbygd genom att fördjupa sina gäster i traditionellt byliv och naturens lugn - för att skapa en känsla av att komma hem. Ägarens bakgrund som museichef har starkt påverkat hotellet - med konst och design ingjutit i varje rum, och varje föremål har sin egen historia att berätta.
  • Den amerikanska researrangören Backroads som förra året tillkännagav en rad nya resmål för sina Dolce Tempo-turer, som lanserades i slutet av 2020. Det är ett alternativ för gäster som vill njuta av exempelvis vandring, turer på elcykel och äventyr i ett lugnare tempo. Resenärerna ges dock även frihet och flexibilitet att bestämma sitt eget tempo från dag till dag. Företaget marknadsför detta som ”aktiva resor i din egen takt”.

Anpassa erbjudandet till olika tempon och individuella faktorer.

Detta är säkert tilltalande för resenärer som vill ha ett lugnare tempo, men andra vill utnyttja sin ledighet till max – och ser varje ögonblick som en möjlighet till meningsfull aktivitet. Dessa konsumenter kommer i allt högre grad att värdera inte bara den tillgängliga tiden, utan även sina möjligheter att kontrollera varje detalj och utnyttja varje sekund. Detta behov av att maximalt utnyttja tiden skapar efterfrågan på konsumtion i munsbitar, med möjlighet till mikroupplevelser.

Hjälp resenärerna att planera mikroäventyr i Sverige

Redan 2020 uppgav 1 av 2 personer i generation Y att de föredrar fler korta semestrar framför färre långa semestrar[5]. Därför ger mikroledigheter och mikroäventyr nya möjligheter att locka både internationella och inhemska besökare. De tilltalar inte bara konsumenter som vill liva upp vardagen med lite spänning och variation, men även dem som har brist på tid (exempelvis föräldrar) och de som har svårt att röra sig (exempelvis äldre eller funktionshindrade) och dem med en begränsad budget.

Några exempel på detta är:

Genomsyra fritidsaktiviteterna med lärande och hjälp resenärerna att utveckla sina intressen

Detta behov av att utnyttja tiden på ett smart sätt får också många konsumenter att vilja lära sig något nytt på resan. Det är fortfarande vanligt att sträva efter framgång och självoptimering, särskilt i regioner med stark tillväxt i världen.

  • I Dalarna finns Skedvi Bröd knäckebrödsbageri, mejeri, saluhall, café, restaurang och växthus, en riktig besöksdestination som erbjuder både visningar och knäckebrödsbakning. Det vill säga lite av varje för upplevelselystna resenärer. Här får besökarna även ta del av det cirkulära hållbarhetsarbetet t ex används spillvärme från bakugnarna till att värma upp växthuset och brödet som blivit för bränt eller gått sönder blir till akvavit.
  • Sju av tio globala resenärer anser att underhållningen bör innebära att man lär sig nya saker och inte bara har kul – en betydande ökning sedan 2018[6].
  • Både fritids- och affärsresenärer kommer vara ivriga att fylla eventuella kunskaps- och upplevelsebrister efter pandemin. Särskilt resenärer med nischintressen – som naturfotografer, fågelskådare, bergsklättrare – kommer att vilja återuppta dessa aktiviteter och ta igen förlorad tid.

Resor där resenärer blir amatörforskare är allt populärare

Efter pandemin har vetenskapen en stärkt ställning, så många konsumenter kommer också att vilja ha vetenskapsrelaterade upplevelser på resan.

  • Fartygslinjen Hurtigruten Expeditions erbjuder en rad medborgarforskningsprojekt som gästerna uppmuntras att delta i under kryssningen. På resor till Antarktis kan resenärerna bland annat kartlägga pingvinpopulationen, studera leopardsälar och undersöka sjöfåglars utbredning.

Källor:

[1] Foresight Factory, 2021 mars
[2] Visit Sweden/YouGov Temperaturmätning Sverige, aug 2022.
[3] Foresight Factory, 2021 mars
[4] Foresight Factory, 2021 maj
[5] Foresight Factory, 2020 maj
[6] Foresight Factory, 2021 mars

Sammanfattning – maximalt utnyttja tiden

  1. Erbjud stöd och lösningar för digitala nomader. Tillgodose deras behov av rum och platser via abonnemangsmodeller.
  2. Hitta sätt att få digitala nomader att känna sig hemma på en ny plats, exempelvis genom att erbjuda kontorskollektiv och sällskapsrum och ge dem möjlighet att knyta kontakt med lokalbefolkningen.
  3. Fundera på hur ditt företag kan erbjuda miljöer som stimulerar ett lugnare arbetstempo.
  4. Fundera över hur du kan anpassa erbjudanden i olika tempon, de kan vara riktade till samma kund, som kan ha olika behov beroende på tidpunkten på dygnet, energinivån och andra faktorer.
  5. Hjälp resenärerna att planera mikroäventyr i Sverige – från dagsutflykter fyllda av upplevelser till resor hemmavid och mer kortlivade aktiviteter.
  6. Genomsyra fritidsaktiviteterna med lärande och hjälpa resenärerna utveckla sina intressen, exempelvis genom att ge utrymme för kontakter med likasinnade.
  7. Resor där resenärerna blir amatörforskare som gör undersökningar på en viss plats, är allt populärare.

Hur väl etablerad är trenden?

  • Konsumenter som väljer att arbeta på distans är växande på både den tyska och den svenska marknaden.
  • Konsumenter som vill ha möjlighet att anpassa sin takt i livet och på semestern är framväxande både på den tyska och svenska marknaden.
  • Konsumenter som vill lära sig mer om sina olika intressen på sin fritid är växande i Tyskland och etablerad i Sverige.

Hur påverkar trenden besöksnäringen?

  • För många kommer flexibelt arbete att vara normen – och konsumenterna kommer att växla mellan arbete hemma, kontorskollektiv och ”workation”. Krav på barnomsorg och skola samt begränsningar för hur mycket tid arbetstagarna kan tillbringa utomlands, kan dock minska distansarbetet utomlands.
  • Hotellen kommer att fokusera på abonnemang snarare än priser per natt för att locka distansarbetare. Millenniumgenerationen driver på denna förändring, eftersom de har svårt att få råd med eget boende.
  • Tack vare globaliseringen kommer slow-living att bli allt populärare.
  • Automatiserade tjänster kommer att anpassa resplanerna till den tid resenärerna har.
  • Somliga resenärer kommer att välja rese- och fritidsalternativ som möjliggör självoptimering, medan andra vill ha ett långsammare tempo utan mål.

Ladda ner Trendrapporten 2022

Övriga konsumenttrender

Här presenteras de övriga åtta konsumenttrenderna som kommer vara relevanta de närmaste 3-5 åren, både för den globala resenären (personer som gör minst en utlandsresa per år) och för den svenska besöksnäringen.

  • En liten flicka står bredvid en vuxen kvinna och tvättar händerna under kranen.
    Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: Säkra resor

    I en värld, där oväntade händelser tycks avlösa varandra i en strid ström, där hot som klimatförändringar och politisk instabilitet är det nya normala, blir resenärerna i allt högre grad mer motståndskraftiga och redo att möta alla dessa förändringar.

  • Några kvinnor sitter inomhus och fikar. En av dem tittar in i kameran och ler.
    Artikel

    Trenden: Ta igen förlorad tid

    Efter pandemin finns ett stort behov av att ta igen resor och umgänge med nära och kära. I takt med att restriktionerna hävs på de flesta marknader kommer konsumenter som kan resa på kort sikt vilja njuta av de rese- och fritidsupplevelser som de så länge varit utan.

  • tina_axelsson-aurora_safari_camp-8083.jpg
    Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: Friskvårdsturism

    På senare tid har konsumenternas strävan efter eget välbefinnande gett upphov till flera trender, exempelvis mindfulness, veganism och sömnträning. Samhällets syn på välbefinnande har blivit mer holistiskt, det är viktigt att leva väl och må bra både i kropp och knopp.

  • per_bifrost-midsummer_in_dalarna-5838.jpg
    Foto: Per Bifrost/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: De som söker det nya och autentiska

    För resenärerna är det genuina, autentiska ett viktigt inslag i resorna. De söker nya och unika upplevelser, till exempel den lokala kulturen och att lära känna den lite mer på djupet.

  • En kvinna befinner sig i en klädaffär och tittar på ett prickigt linne hon håller upp framför sig.
    Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: En bättre värld

    Pandemin sköt vissa aspekter av hållbarhetsarbetet på framtiden men ledde också till en omvärdering av naturens värde och de globala miljöattityderna stod sig förvånansvärt väl. Det är ingen ny trend, men den har nu fått ytterligare en skjuts av pandemin.

  • En kvinna klappar en ren och i bakgrunden står det några snötäckta stugor.
    Foto: Tina Stafren/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: Stimulera sinnena

    Efter nästan två års ”tynande tillvaro” – en term som användes i en debattartikel i New York Times för att beskriva en känsla av känslomässig tomhet – vill konsumenterna fylla tomrummet med upplevelser som stimulerar alla sinnen och får dem att känna sig levande igen.

  • Ett par personer befinner sig i en studio. En man sträcker fram en mikrofon till en kvinna som sitter på en stol i publiken.
    Foto: Plattform/Scandinav/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: Digitala horisonter

    Efter nedstängningarna har konsumenterna ledsnat på att sitta hemma och vill nu i stället njuta av fritidsaktiviteter på främmande platser. Upplevelseindustrins experiment med virtuella och digitalt direktsända evenemang under pandemin kan dock vara här för att stanna.

  • En man står med mobilen i handen framför en liten kyl som det står karma på.
    Foto: Liselotte van der Meijs/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Trenden: Optimerad upplevelse

    Konsumenterna vill idag ha en effektiv, friktionsfri service och interaktion som standard. Digitaliseringen har också lett till högre förväntningar på att "det ska fungera" friktionsfritt. I framtiden kommer ny teknik och digitalisering hjälpa till att lösa det.