Hoppa till innehåll
Några kvinnor sitter inomhus och fikar. En av dem tittar in i kameran och ler.

Trenden: Ta igen förlorad tid

Efter pandemin finns ett stort behov av att ta igen både förlorade semesterresor och umgänget med nära och kära. I takt med att covid-restriktionerna hävts på de flesta marknader kommer konsumenter som kan resa på kort sikt vilja njuta av de rese- och fritidsupplevelser som de så länge varit utan.
Senast uppdaterad:22 mars 2023

Antalet bokningar och reservationer kommer att öka kraftigt när folk försöker ta igenom förlorad tid och missade semestrar. Det ekonomiska bakslaget och den rådande politiska situationen skapar dock en spänning här. Ett varaktigt resultat av krisen kommer sannolikt att bli att vissa konsumenter börjar spara mer och planera ekonomiskt på ett mer proaktivt sätt.

Skapa unika och minnesvärda upplevelser

Pandemin ledde till att många konsumenter fick andra prioriteringar och när de nu återgår till ett mer ”normalt” liv vill de inte längre slösa tid och pengar på saker de inte längre värderar, särskilt inte när inflationen är hög. Det ger ytterligare fart åt upplevelseekonomin eftersom det blir viktigare för konsumenterna att fly vardagen än att köpa saker.

På kort sikt förväntas en större efterfrågan på minnesvärda och meningsfulla resor eftersom konsumenterna vill roa sig medan de kan, ”att-göra-innan-jag-dör”-äventyr kommer efterfrågas. Men även mikroledigheter för att ta en paus från vardagens stress. Resor närmare hemmet kommer fortfarande locka många som är oroliga för framtiden och vill ha säkerhet och garantier, vilket vi också tar upp i den första trenden ”Säkra resor”.

Resan ett sätt att återknyta sina sociala kontakter och öka välbefinnandet

Ett viktigt syfte med resorna kommer vara att återuppta relationerna med släkt och vänner. Den isolering pandemin medförde innebär att konsumenterna, särskilt i Europa, har förstått hur viktiga sociala kontakter är för välbefinnandet. Resorna är viktiga för att återuppta dessa kontakter. Några exempel på detta är:

 • G Adventures, ett äventyrsresebolag för mindre grupper - hävdar att ”hämndresor” är på väg ut, men att resor för att återuppta kontakter är inne. De marknadsför vandringsturer på östra Island som ett meningsfullt sätt att återknyta kontakten med sina nära och kära i en avlägsen miljö och samtidigt lära känna andra vandrare.
 • På liknande sätt förutsäger Black Tomato att resenärerna kommer att vilja ha kvalitetstid med familjen – antingen för att komma över den tristess och påfrestning som var förenad med pandemin, eller för att återknyta kontakten med släkt som de inte har träffat på ett tag. Detta ökar efterfrågan på flergenerationsresor och lusten att återuppbygga relationerna och komma varandra nära igen.
 • Under den senaste tiden har det faktiskt skett en ökning av antalet reseerbjudanden inriktade på friskvård för par – allt från att blåsa nytt liv i äktenskap till tantrisk healing. Företaget IntimacyMoons erbjuder exempelvis retreater i Barbados, Hawaii och St. Lucia där par kan ”fördjupa sin relation, återuppväcka passionen och känna att de lever”.
 • I Kelowna, Kanada, har Okanagan Relationship Wellness Centre inlett ett samarbete med Elements Adventure Company för att organisera kanotutflykterna ”Hold Me Tight”, som tar par på en sjudagarsresa på en fors för att stärka deras relationer.
 • Återföreningar med vänner, eller ”vänresor”, kommer också att stå i fokus – särskilt för yngre konsumenter som vill ha kul med sina kompisar igen.

Utforma aktiviteter som återknyter och stärker sociala relationer

Behovet av mänsklig kontakt gäller inte bara släkt och vänner. Många resenärer kommer också att söka nya kontakter med andra – både på och utanför nätet. Enligt Booking.com, ser 60% av resenärerna fram emot att träffa nya människor under semestern. Behovet av sociala kontakter är särskilt stort bland yngre resenärer.

I en undersökning av G Adventures uppgav 63% av de tillfrågade i åldern 18–34 år att de nog vill pröva att bo på vandrarhem efter pandemin för att träffa folk att umgås och resa med[2]. Som svar inledde företaget ett samarbete med Hostelworld i november 2021 för att lansera Roamies. Detta erbjudande var inriktat på vandrarhemsbaserade resor som främjar sociala kontakter.

Resenärerna vill även fortsättningsvis bli del av en gemenskap, vare sig den består av andra resenärer eller lokala invånare. Att många vill ingå i en gemenskap eller i en exklusiv grupp skapar nya möjligheter till varumärkesengagemang bland både förstagångsbesökare och återkommande besökare.

Gör det möjligt för resenärerna att knyta kontakter och bygga upp en gemenskap både på och utanför nätet

Men att umgås är naturligtvis inte resornas enda syfte. Soloupplevelser blir faktiskt allt vanligare i vår fragmenterade värld, och efterfrågan på soloresor växer också som en följd av att vi har omvärderat våra mål och önskningar efter pandemin. Av de internationella resenärerna uppger 65% att de aktivt avsätter tid för sig själva – vilket ökar till 73% i Indien[1].

Soloresenärer vill ha något annat än konsumenter som reser i par eller grupper. Dessa resenärer vill ha mer tid för sig själva och möjlighet att fly vardagen för att tillbringa tid på platser på sina egna villkor.

För att tillgodose deras behov inledde thailändska turistdelegationen ett samarbete med datingappen Tinder 2021 för att starta Single Journey-turer – datinginriktade turer för thailändare bestående av en middagstur på Chao Phraya-floden i Bangkok, ett strandparty i Koh Kai i Phuket och en tågresa från Bangkok till Pa Sak Jolasid Dam i Lopburi.

Andra nyheter tyder också på att reseföretagen gärna vill etablera sig i denna nisch av lyxbetonade solosemestrar. Vi ser ett nordiskt exempel på det där Ving lanserat “Res ensam tillsammans med andra”.

Betona värdet av ditt erbjudande

Trots den vanskliga ekonomiska situationen är många beredda att lägga mycket pengar på en alldeles speciell semester. De som har sparat pengar under pandemin vill lägga dem på njutbara upplevelser.

I en undersökning av Foresight Factory uppgav 25% av resenärerna att deras personliga ekonomi förbättrades under pandemin (52% i Indien). Enligt en studie från World Travel and Tourism Council planerar upp till 70% av resenärerna i länder som USA, Storbritannien, Spanien, Kanada och Japan att ägna mer tid åt resor 2022 än under något av de senaste fem åren.

Vissa konsumenter – som de 24% av Visit Swedens målgrupp som uppger att deras ekonomiska situation är sämre i dag än före pandemin[2] – kommer dock att vilja spara, särskilt mot bakgrund av den nuvarande politiska och ekonomiska situationen. Eftersom många konsumenter inte har möjlighet att spara vid ekonomisk nedgång eller stark inflation kommer de att prioritera sparande så snart det är ekonomiskt möjligt.

Generation Z ansåg 2021 att ekonomiska svårigheter är den största risken framöver (större än både klimatförändringen och infektionssjukdomar) – över hälften (53%) uppger att de tror de kan drabbas under de närmaste fem åren[3]. Och trots sin relativa ungdom är det precis lika sannolikt att personer i generation Z är oroliga över sin personliga ekonomi som i andra generationer (61%)[4]. Dessa resenärer kommer att vara intresserade av billigare möjligheter att fly vardagen, men behovet kvarstår.

Källor:

[1] Foresight Factory, 2021 mars
[2] Visit Sweden/Mindshare, Målgruppsundersökning 2021 (höst)
[3] Foresight Factory, 2021 mars
[4] Foresight Factory, 2021 mars

Sammanfattning – ta igen förlorad tid

 1. Skapa unika och minnesvärda upplevelser som konsumenterna kan skryta med – både för soloresenärer, grupper av kompisar eller familjer.
 2. Gör resan till ett tillfälle att återknyta kontakten med sina bekanta och öka det sociala välbefinnandet till exempel genom att lära känna andra resande.
 3. Utforma fritidsaktiviteter med tanke på sociala kontakter, stärkta relationer och personlig utveckling.
 4. Gör det möjligt för resenärerna att knyta kontakter och bygga upp en gemenskap, både på och utanför nätet.
 5. Betona värdet av ditt erbjudande, och möjliggör avbetalningar, abonnemang eller exklusiva rabatter för försiktiga resenärer med begränsade ekonomiska möjligheter.

Hur väl etablerad är trenden?

 • Konsumenter som söker välbefinnande genom att umgås med vänner och familj är framväxande på både den tyska och den svenska marknaden.
 • Konsumenter som aktivt söker upp och vill spendera pengar på nya upplevelser är etablerad både på den tyska och svenska marknaden.
 • Konsumenter som vill maximera sin resa för att få ut det mesta av pengarna är etablerad på den tyska och den svenska marknaden.

Hur påverkar trenden besöksnäringen?

 • Insikten att sociala kontakter betyder mycket för välbefinnandet hos den enskilda individen är nu djupt förankrat och nya innovativa rese- och fritidslösningar mot ensamhet hamnar i fokus.
 • Reseföretagen kommer att erbjuda medlemsmodeller som ett sätt att tillgodose resenärernas behov av (säkert) sällskap.
 • Förberedelse, kontroll och riskmedvetenhet är fortsatt viktigt i dessa osäkra tider – och konsumenterna strävar efter en ekonomisk och mer allmän motståndskraft.

Ladda ner Trendrapporten 2022

Övriga konsumenttrender

Här presenteras de övriga åtta konsumenttrenderna som kommer vara relevanta de närmaste 3-5 åren, både för den globala resenären (personer som gör minst en utlandsresa per år) och för den svenska besöksnäringen.

 • En liten flicka står bredvid en vuxen kvinna och tvättar händerna under kranen.
  Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: Säkra resor

  I en värld, där oväntade händelser tycks avlösa varandra i en strid ström, där hot som klimatförändringar och politisk instabilitet är det nya normala, blir resenärerna i allt högre grad mer motståndskraftiga och redo att möta alla dessa förändringar.

 • tina_axelsson-biking_on_gotland-7440.jpg
  Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: Maximalt utnyttja tiden

  Trenden har funnits länge men efter pandemin vill man verkligen få ut det mesta av sin tid. Det visar sig till exempel i att man reser och arbetar samtidigt, att man vill kunna individanpassa sina upplevelser, i mikroresor och äventyr.

 • tina_axelsson-aurora_safari_camp-8083.jpg
  Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: Friskvårdsturism

  På senare tid har konsumenternas strävan efter eget välbefinnande gett upphov till flera trender, exempelvis mindfulness, veganism och sömnträning. Samhällets syn på välbefinnande har blivit mer holistiskt, det är viktigt att leva väl och må bra både i kropp och knopp.

 • per_bifrost-midsummer_in_dalarna-5838.jpg
  Foto: Per Bifrost/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: De som söker det nya och autentiska

  För resenärerna är det genuina, autentiska ett viktigt inslag i resorna. De söker nya och unika upplevelser, till exempel den lokala kulturen och att lära känna den lite mer på djupet.

 • En kvinna befinner sig i en klädaffär och tittar på ett prickigt linne hon håller upp framför sig.
  Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: En bättre värld

  Pandemin sköt vissa aspekter av hållbarhetsarbetet på framtiden men ledde också till en omvärdering av naturens värde och de globala miljöattityderna stod sig förvånansvärt väl. Det är ingen ny trend, men den har nu fått ytterligare en skjuts av pandemin.

 • En kvinna klappar en ren och i bakgrunden står det några snötäckta stugor.
  Foto: Tina Stafren/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: Stimulera sinnena

  Efter nästan två års ”tynande tillvaro” – en term som användes i en debattartikel i New York Times för att beskriva en känsla av känslomässig tomhet – vill konsumenterna fylla tomrummet med upplevelser som stimulerar alla sinnen och får dem att känna sig levande igen.

 • Ett par personer befinner sig i en studio. En man sträcker fram en mikrofon till en kvinna som sitter på en stol i publiken.
  Foto: Plattform/Scandinav/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: Digitala horisonter

  Efter nedstängningarna har konsumenterna ledsnat på att sitta hemma och vill nu i stället njuta av fritidsaktiviteter på främmande platser. Upplevelseindustrins experiment med virtuella och digitalt direktsända evenemang under pandemin kan dock vara här för att stanna.

 • En man står med mobilen i handen framför en liten kyl som det står karma på.
  Foto: Liselotte van der Meijs/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: Optimerad upplevelse

  Konsumenterna vill idag ha en effektiv, friktionsfri service och interaktion som standard. Digitaliseringen har också lett till högre förväntningar på att "det ska fungera" friktionsfritt. I framtiden kommer ny teknik och digitalisering hjälpa till att lösa det.