Hoppa till innehåll
En kvinna klappar en ren och i bakgrunden står det några snötäckta stugor.
Foto: Tina Stafren/imagebank.sweden.se

Trenden: Stimulera sinnena

Efter nästan två års ”tynande tillvaro” – en term som användes i en debattartikel i New York Times för att beskriva en känsla av stagnation och känslomässig tomhet – vill konsumenterna fylla tomrummet med upplevelser som stimulerar alla sinnen och får dem att känna sig levande igen.
Senast uppdaterad:22 mars 2023

Naturresor med aktiviteter som stimulerar fler sinnen samtidigt och totalt sett ger en helt ny uppslukande upplevelse är nu intressanta, exempelvis matlagning i naturen, skogsbad och tångsafari.

Ge alla tillgång till friluftsliv

I takt med att fördelarna med att vistas i naturen erkänns av allt fler blir friluftsliv alltmer lockande – särskilt bland konsumenter i Europa. Under nedstängningarna, då många fritidscenter var stängda och evenemang lagts på is, kunde konsumenterna åtminstone promenera i parker och tillbringa tid utomhus, vilket ledde till att många återupptäckte naturen.

Eftersom naturen är bra både för det fysiska och det psykiska välbefinnandet kommer den att vara en självklar del av resorna. I mars 2021 uppgav 48% av konsumenterna i världen att de tänkte ägna sig åt friluftsliv eller vistas i naturen under de kommande 12 månaderna[1]. Som en del av Treehotel-projektet i Sverige, där kända skandinaviska arkitekter samarbetar för att skapa specialbyggda träd­hotell­­rum, har Bjarke Ingels Group (BIG) tagit fram konceptet Biosphere. Hotellrummet är beläget uppe i ett träd på en avlägsen plats mitt i skogen, med fågelholkar av olika storlekar och former på glasfasaden som gästerna kan titta på. BIG vill att gästerna på detta sätt ska hämta kraft och komma i kontakt med naturen.

Uppmärksamma friluftsäventyr på landsbygden utan anslutning till nätet

Företag kan hjälpa konsumenterna att komma närmare naturen. De kan också minska hindren för friluftsupplevelser och friluftsaktiviteter, och ge alla konsumenter tillträde till dessa miljöer. Dra nytta av den senaste tidens intresse för friluftsliv, dvs vistelser ute i naturen oavsett väder eller årstid för att stärka den psykiska hälsan. Ett exempel på detta är:

 • I januari 2022 meddeladeden Oslobaserade resebokningsplattformen Campanyon att den hade samlat in mer än 1,5 miljoner dollar för att göra naturen tillgänglig för alla resenärer. Besökare på den digitala marknadsplatsen kan utforska nya resmål och boka en rad naturbaserade äventyr såsom camping, stugvistelser och boende på lantgård. Resenärer och värdar uppmanas att ta kontakt med varandra före resan och utbyta råd om hur man får ut mesta möjliga av upplevelsen samtidigt som man skyddar miljön.

Utöver de naturliga fördelarna möjliggör friluftslivet också äventyr utan teknik. Att vi människor tillbringade mycket mer tid framför skärmen under pandemin är väl dokumenterat, särskilt bland barn. Naturvistelser med barn är ett perfekt sätt att hålla dem borta från skärmarna och hitta tillbaka till varandra igen.

Uppmuntra digital detox och dra fördel av vissa platsers avlägsna läge

Redan 2020 uppgav mer än en femtedel (21%) av konsumenterna att de åker på semester för att slippa tekniken – ja hela 27% i generation Z[4]. På begäran publiceradeCondé Nast Traveller i december 2021 en artikel om 7 destinationer som gör det lättare för resenärerna att ta en paus från tekniken:

 • Spahotellet Villa Stéphanie i Tyskland erbjuder exempelvis digital detox genom att gästen trycker på en knapp på rummet som stänger av all wifi och elektronik.
 • I Alaskas Sheldon Chalet kan man också komma bort från digitala distraktioner och störnings­moment. Stugan, som är belägen på en glaciär ovanför Denali National Park, är endast tillgänglig med flygplan och helikopter, den närmaste staden ligger 80 km bort och det finns varken wifi eller mobiltäckning. Här kan du titta på norrsken, åka skidor, äta picknick på glaciären och gå på spektakulära vandringar.

Så här främjar fler hotell och destinationer en paus från tekniken – och sätter ofta överflöd och extravagans i centrum för reseupplevelsen. Förmågan att koppla bort arbetet är faktiskt en lyx för de förmögna, medan många andra inte har råd att strunta i ett arbetstillfälle.

Marknadsför totalupplevelser för alla sinnen

En annan effekt av pandemin är att många vill ha verkliga känselintryck och inte bara klicka eller svepa på en mobil. Denna trend inleddes redan före pandemin. Som en reaktion mot skärmbaserade aktiviteter har fler konsumenter inriktat sig på det analoga.

Tidigt under pandemin blev beröringsfri interaktion standard, men människor som inte får röra vid andra under lång tid får ett biologiskt behov av mänsklig beröring. Konsumenterna behöver inte bara ta itu med sitt emotionella underskott efter pandemin, utan behöver också röra och känna igen.

En av fem konsumenter uppger faktiskt att de kommer att ägna sig mer åt hantverk (t.ex. sömnad, stickning och målning) under de kommande 12 månaderna jämfört med före pandemin[3]. Eftersom resenärerna i allt högre grad söker upplevelser som bygger på textur, beröring, lek och känsel har företag chansen att knyta an till konsumenternas fem sinnen.

Resenärer som vill hitta tillbaka till sig själva igen efter pandemin kommer också att vara lockade av att använda sina unika mänskliga färdigheter – som t ex kreativitet.

 • Trakt Forest Hotel erbjuder en naturupplevelse som kombinerar ett unikt boende med måltider tillagade av lokala råvaror, inspirerat av lokala traditioner. Här kan du också ta del av aktiviteter i naturen tillsammans med guide eller på egen hand.
 • I Storbritannien ger koncepthotellet Birch gästerna möjlighet att delta i en hel rad praktiska aktiviteter, från brödbakning till krukmakeri. Hantverk kan berika en resa genom nya minnen och inspirerande kunskap om den lokala kulturen.
 • I Japan erbjuds turisterna en hel rad aktiviteter i hantverksbyar över hela landet. Akiu Traditional Craft Village, exempelvis, är en grupp hantverksateljéer som visar upp nio traditionella japanska hantverk, med hantverksupplevelser och direkt försäljning[11]. Här kan du göra en djupdykning i de lokala hantverkarnas historia, hantverk och traditioner genom aktiviteter som träsnideri, målning av kokeshi-dockor med mera.

Förstärk reseupplevelsen med ljudinnehåll

Utöver känseln växer också behovet av ljudinnehåll, som blir allt viktigare på resor. Det används för både information och underhållning och har fördelen att man inte bara är skärmfri, utan också har händerna fria. Eftersom det inte kräver att man gör något med händerna eller tittar på något kan konsumenterna dessutom lyssna på ljudinnehåll samtidigt som de reser eller jobbar. Och ljudinnehåll som poddsändningar kan vara en mycket intim upplevelse när programvärdens röst ledsagar lyssnarna under deras resor.

 • HearHere är en ljudunderhållnings- och berättelseapp för bilresor. Den GPS-baserade appen, som lanserades sommaren 2020, anpassar ljudinnehållet efter platsen. Berättelserna, som har lästs in av skådespelaren Kevin Costner, berör lokal kultur, historia, musik, naturliga underverk och intressanta platser, och kan skräddarsys till lyssnaren.

Räkna därför med att ljudinnehåll blir allt viktigare för resenärerna framöver. Marknadskommunikation som endast bygger på tal och toner kan dessutom engagera lyssnarna på en intimare nivå.

Källor:

[1] Foresight Factory, 2021 mars

[4] Foresight Factory, 2020 maj

[3] Foresight Factory, 2021 mars

Sammanfattning – Stimulera sinnena

 1. Ge alla tillgång till friluftsliv. Undersök hur ditt företag kan uppnå detta och ge stöd till organisationer och aktivitetsföretag som har liknande mål.
 2. Uppmärksamma resmål på landsbygden utan anslutning till nätet och framhäv fördelarna med friluftsäventyr.
 3. Ta fram erbjudanden som uppmuntrar och underlättar digital detox och dra fördel av vissa platsers avlägsna läge. ​
 4. Marknadsför helhetsupplevelser för alla sinnen.
 5. Förstärk reseupplevelsen med ljudinnehåll som ledsagar och hjälper resenärerna under resan.

Hur väl etablerad är trenden?

 • Tillbaka till naturen är växande på både den tyska och den svenska marknaden.
 • Teknikångest är växande på både den tyska och svenska marknaden.
 • Taktil och påtaglig är växande på både den tyska och den svenska marknaden.
 • Audiofili är växande på både den tyska och svenska marknaden.

Hur påverkar trenden besöksnäringen?

 • I takt med att både läkare och konsumenter inser vilken läkande kraft naturen har kommer det att bli vanligare att man ordineras tid i naturen.
 • Städerna kommer att satsa mer på grönområden, och de bästa delarna av livet på landet flyttas till en stadsmiljö.
 • Konsumenterna kommer fortsätta att fly vardagen genom verkliga upplevelser utan skärmar, särskilt i en värld som domineras av skärmar och stillasittande arbete.
 • Haptik kommer att möjliggöra lukt, smak och känsel i virtuella världar som återskapar den verkliga världen.
 • Ljudinnehållet kommer inte bara handla om ljud utan aktivt engagera de övriga sinnena, och haptiken kommer att förbättra ljudlandskapen genom beröring.

Ladda ner Trendrapporten 2022

Övriga konsumenttrender

Här presenteras de övriga åtta konsumenttrenderna som kommer vara relevanta de närmaste 3-5 åren, både för den globala resenären (personer som gör minst en utlandsresa per år) och för den svenska besöksnäringen.

 • En liten flicka står bredvid en vuxen kvinna och tvättar händerna under kranen.
  Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: Säkra resor

  I en värld, där oväntade händelser tycks avlösa varandra i en strid ström, där hot som klimatförändringar och politisk instabilitet är det nya normala, blir resenärerna i allt högre grad mer motståndskraftiga och redo att möta alla dessa förändringar.

 • Några kvinnor sitter inomhus och fikar. En av dem tittar in i kameran och ler.
  Artikel

  Trenden: Ta igen förlorad tid

  Efter pandemin finns ett stort behov av att ta igen resor och umgänge med nära och kära. I takt med att restriktionerna hävs på de flesta marknader kommer konsumenter som kan resa på kort sikt vilja njuta av de rese- och fritidsupplevelser som de så länge varit utan.

 • tina_axelsson-biking_on_gotland-7440.jpg
  Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: Maximalt utnyttja tiden

  Trenden har funnits länge men efter pandemin vill man verkligen få ut det mesta av sin tid. Det visar sig till exempel i att man reser och arbetar samtidigt, att man vill kunna individanpassa sina upplevelser, i mikroresor och äventyr.

 • tina_axelsson-aurora_safari_camp-8083.jpg
  Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: Friskvårdsturism

  På senare tid har konsumenternas strävan efter eget välbefinnande gett upphov till flera trender, exempelvis mindfulness, veganism och sömnträning. Samhällets syn på välbefinnande har blivit mer holistiskt, det är viktigt att leva väl och må bra både i kropp och knopp.

 • per_bifrost-midsummer_in_dalarna-5838.jpg
  Foto: Per Bifrost/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: De som söker det nya och autentiska

  För resenärerna är det genuina, autentiska ett viktigt inslag i resorna. De söker nya och unika upplevelser, till exempel den lokala kulturen och att lära känna den lite mer på djupet.

 • En kvinna befinner sig i en klädaffär och tittar på ett prickigt linne hon håller upp framför sig.
  Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: En bättre värld

  Pandemin sköt vissa aspekter av hållbarhetsarbetet på framtiden men ledde också till en omvärdering av naturens värde och de globala miljöattityderna stod sig förvånansvärt väl. Det är ingen ny trend, men den har nu fått ytterligare en skjuts av pandemin.

 • Ett par personer befinner sig i en studio. En man sträcker fram en mikrofon till en kvinna som sitter på en stol i publiken.
  Foto: Plattform/Scandinav/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: Digitala horisonter

  Efter nedstängningarna har konsumenterna ledsnat på att sitta hemma och vill nu i stället njuta av fritidsaktiviteter på främmande platser. Upplevelseindustrins experiment med virtuella och digitalt direktsända evenemang under pandemin kan dock vara här för att stanna.

 • En man står med mobilen i handen framför en liten kyl som det står karma på.
  Foto: Liselotte van der Meijs/imagebank.sweden.se
  Artikel

  Trenden: Optimerad upplevelse

  Konsumenterna vill idag ha en effektiv, friktionsfri service och interaktion som standard. Digitaliseringen har också lett till högre förväntningar på att "det ska fungera" friktionsfritt. I framtiden kommer ny teknik och digitalisering hjälpa till att lösa det.