Hoppa till innehåll
Pressrelease22 oktober 2018

Svenska hem öppnas för att visa designnationen Sverige

Designintresserade i hela världen kan nu inspireras av svenska hem. Öppna bostadsvisningar av hem i olika stilar över hela landet skapar tillsammans den andra utställningen i Swedish Design Museum, Sveriges första digitala museum för design. Satsningen från Visit Sweden ska sprida svensk design och arkitektur utomlands och locka fler besökare till Sverige.
The Home Viewing Exhibitions

Designintresserade i hela världen kan nu inspireras av svenska hem. Öppna bostadsvisningar av hem i olika stilar över hela landet skapar tillsammans den andra utställningen i Swedish Design Museum, Sveriges första digitala museum för design. Satsningen från Visit Sweden ska sprida svensk design och arkitektur utomlands och locka fler besökare till Sverige.

Nu lyfter Visit Sweden fram inredning och arkitektur hemma hos vanliga svenskar i Sverigemarknadsföringen. Nio av tio av de designintresserade turister som Visit Sweden riktar marknadsföringen till är intresserade av att resa till Sverige, lära sig om destinationen och göra mycket under sitt besök.

Svenska hem har ofta en genomtänkt design, och bostadsvisningar öppna för allmänheten är relativt ovanligt utanför Sverige. Under några veckor kommer utvalda bostadsobjekt över hela landet att läggas ut på Swedish Design Museum, Visit Swedens officiella digitala museum för design, mode och arkitektur. Utländska besökare på plats i Sverige kan också besöka de utvalda öppna visningarna.

Visit Sweden har tagit hjälp av den brittiska bloggaren och författaren Niki Brantmark, specialiserad på svensk och skandinavisk design, för att välja ut objekten som visas upp i Swedish Design Museum. Hemmen väljs för att visa olika inrednings- och arkitekturstilar i olika delar av landet.

- När jag flyttade till Sverige slogs jag av hur människor bodde - deras hem såg ut som att de var tagna från ett inredningsmagasin. Jag vill gärna låta andra upptäcka svensk design och svensk livsstil och det här är ett coolt sätt att göra det på, säger Niki Brantmark, kurator för The Home Viewing Exhibitions i Swedish Design Museum. 

Med utställningen i Swedish Design Museum, som är den andra sedan museet öppnades för ett år sedan, vill Visit Sweden vill sprida inspiration om design, mode och arkitektur i Sverige i internationella medier och i designintresserade människors sociala medieflöden, speciellt i Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA.

Presentationerna av bostadsobjekten i Swedish Design Museum leder vidare till inspiration för utländska resenärer på Visit Swedens sajt för Sverige som resmål. Här ges tips om klassiska hem att besöka, exempelvis Zorngården i Dalarna, designplatser som Vandalorum i Småland och Textilmuseet i Borås, samt andra besöksmål i hela landet.

- Vi vill att fler ska inspireras av design som är både vacker och gjord för att användas och leva i, och sedan komma till Sverige för att uppleva den på plats. Med greppet att välkomna designintresserade människor i hela världen till riktiga bostadsvisningar, med hem i helt olika stil, skapar vi både uppmärksamhet för Sverige och visar den stora bredden i svensk design och arkitektur, säger Jennie Skogsborn Missuna, Chief Experience Officer på Visit Sweden.

I utställningen The Home Viewing Exhibitions samarbetar Visit Sweden med bostadsägarna samt Fastighetsbyrån och andra mäklarföretag.

Swedish Design Museum är en del av programmet Swedish Design Moves, som Visit Sweden driver mellan 2016 och 2019 på uppdrag av regeringen tillsammans med Svensk Form, Association of Swedish Fashion Brands/ASFB, Sveriges Arkitekter samt Trä- och Möbelföretagen.

Om bostadsvisningarna: så går det till
Av Fastighetsbyråns och andra mäklarföretags aktuella försäljningar, föreslår kuratorn Niki Brantmark bostäder som representerar olika inrednings- och arkitekturstilar.
Säljaren godkänner visning på www.swedishdesignmuseum.com. Endast objekt där säljaren godkänt medverkan läggs upp.
Sverigeintresserade turister ser objekten antingen digitalt via Swedish Design Museum eller på plats under ordinarie visning.
Nya bostadsobjekt läggs till i Swedish Design Museum under hela utställningsperioden.
The Home Viewing Exhibitions pågår mellan 18 oktober och 17 november 2018.

The Home Viewing Exhibitions på YouTube

För mer information

Bitte Olsson, pressansvarig Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Johan Vesterberg, presschef Fastighetsbyrån, [email protected], tel 0708-20 44 34 

Visa alla nyheter