Hoppa till innehåll
Pressrelease19 oktober 2017

Utmanande hantverk och bastuägg från Sverige ska locka designintresserade fransmän

En guldäggsbastu från Kiruna, en designutställning som utmanar normer om hantverk, västsvensk streetfood och öppna after work-diskussioner om design. När det svenska kulturhuset i Paris återinvigs går startskottet för en lång rad events som ska sätta Sverige som designdestination på kartan i Frankrike. Visit Sweden, Svenska institutet och flera designaktörer står bakom satsningen.
qqxqlcgdwby70hcxoqgn.jpg

En specialritad guldäggsbastu från Kiruna, en designutställning som utmanar normer om hantverk, västsvensk streetfood och öppna after work-diskussioner om arkitektur, mode och design. När det svenska kulturhuset i Paris återinvigs går startskottet för en lång rad events som ska sätta Sverige som designdestination på kartan i Frankrike. Visit Sweden, Svenska institutet och flera designaktörer står bakom satsningen.

 När Svenska institutet i Paris åter slår upp portarna för allmänheten den 21 oktober öppnar samtidigt en nyskapande utställning om svensk design och konsthantverk i de nyinredda lokalerna. 30 svenska designers och konstnärer mellan 20 och 85 år deltar i utställningen Next Level Craft, där elektronisk musik, dans och gatukonst möter moderna versioner av korgflätning, stickning och glaskonst. I Next Level Craft skapas olika stämningar med ljud och ljus, och normer om traditionellt hantverk ifrågasätts. I kulturhuset pågår samtidigt en fotoutställning om samtida svensk träarkitektur, Welcome to Woodland. Utställningarna är officiellt startskott för en höst full av svenska designhändelser i ett kultur- och designintresserat Frankrike. 

Det kommer även att arrangeras workshopar med konstnärerna från Next Level Craft och öppna after work-diskussioner om normkritisk design, framtida textil och hållbart mode samt nya utmaningar i stadsplanering, med Kiruna och Malmö som exempel. Svensk bastukultur möter design och mode när konstnärsduon Bigert & Bergströms äggformade bastu från Kiruna tar plats på kulturhusets innergård och tar emot allmänhet, medier och franska researrangörer. Besökarna får bland annat specialdesignade badrockar signerade modeskaparen Diana Orving.

Höstens designhändelser i Frankrike under namnet Swedish Design Moves Paris är en del av ett samarbete mellan Visit Sweden, Svenska institutet, Sveriges Arkitekter, Association of Swedish Fashion Brands, Svensk Form och Trä- och Möbelföretagen. Satsningen är en del av ett fyraårigt regeringsuppdrag till Visit Sweden, som ska skapa uppmärksamhet för svensk design och Sverige som en destination för designintresserade resenärer.

I Frankrike talas det just nu mycket om ”lagom”, som förknippas med en svensk livsstil som strävar efter balans, enkelhet och minskad konsumtion. Bilden av Sverige och svenska värderingar är positiv, och inom design sticker Sverige ut tydligast av de nordiska länderna.

- När det gäller design uppfattar fransmännen Sverige som naturligt, inkluderande och progressivt med vilja att ivrigt testa saker på nya sätt. Fransmännen är själva mycket intresserade av kultur och design. Med satsningen Swedish Design Moves vill vi få fler utländska besökare att upptäcka allt de kan uppleva i Sverige, säger Michael Persson Gripkow, Chief Brand and Communications Officer på Visit Sweden.

Visit Sweden vill under hösten skapa uppmärksamhet för Sverige i nischade designmedier, i breda dagsmedier, hos influencers specialiserade på mode, design och arkitektur och hos franska researrangörer.

- I den målgrupp av nyfikna resenärer med design-, mode- eller arkitekturintresse som Visit Sweden har ringat in finns en stor potential att öka resandet till Sverige. Nu när Svenska institutet i Paris återinvigs öppnade sig en fantastisk möjlighet att lyfta fram vår kreativa och jämlika svenska design för en intresserad fransk publik, säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden.

Turistrådet Västsverige bjuder på en västsvensk meny vid invigningen och Swedish Lapland Visitors Board finns på plats tillsammans med lokala företag från norra Sverige när parisborna bjuds in till den norrländska bastun.

I september genomförde Visit Sweden och Association of Swedish Fashion Brands också en spektakulär visning av svenskt mode i samarbete med Svenska institutet och Sveriges ambassad.


För mer information

Bitte Olsson, pressansvarig på Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56 

Visa alla nyheter