Hoppa till innehåll
Marstrands hamn och fästning.
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev april 2023

Var mer eller mindre människa? Som de allra flesta arbetar vi på Visit Sweden med punktlistor, vi checkar av, fyller i, går på möten, pratar leads, engagemang, räckvidd, kvalitet, kvantitet … kliver in på kontoret på måndagen och tar helg när fredagskvällen kommer.
Senast uppdaterad:16 maj 2023

I den senaste tidens debatt om AI och chattrobotar har det alarmerat en åt det ena hållet och en åt det andra. Men vad händer när någon annan kan göra jobbet, något som kan svara på turistens fråga när som helst under dygnet, någon som kan skapa bättre upplevelser och behöver man resa över huvud taget? Vad kan vi förväntas oss?

Vi ställde en fråga som ligger oss nära, till GPT-4 ”vilket är det bästa sättet att marknadsföra en destination på” och fick svaret:
”Marknadsföring av en destination involverar flera strategier och taktiker som syftar till att marknadsföra platsen för potentiella resenärer. Här är några effektiva sätt att marknadsföra en destination:

  • Utveckla en stark varumärkesidentitet: Att skapa ett varumärke som resonerar med din målgrupp kan hjälpa till att locka fler besökare. Detta inkluderar att utveckla en unik logotyp, slogan och meddelanden som kommunicerar destinationens unika försäljningsargument.
  • Använd sociala medier: Sociala medieplattformar som Instagram, Facebook och Twitter är fantastiska verktyg för att visa upp destinationens attraktioner, evenemang och aktiviteter. Engagera resenärer och använd relevanta hashtags för att öka synligheten.
  • Samarbeta med influencers: Att samarbeta med inflytelserika bloggare, vloggare och påverkare på sociala medier kan hjälpa till att öka exponeringen och nå en bredare publik. Dessa influencers kan skapa autentiskt innehåll och dela sina erfarenheter med sina följare.
  • Utveckla en användarvänlig webbplats: En väldesignad webbplats som är lätt att navigera och ger all nödvändig information om destinationen, såsom saker att göra, boendealternativ och lokala evenemang, kan hjälpa till att locka potentiella resenärer.
  • Värd för evenemang och kampanjer: Att hålla evenemang och kampanjer som festivaler, konserter och giveaways kan hjälpa till att skapa buzz och locka besökare. Att samarbeta med lokala företag och turistorganisationer kan också bidra till att öka synligheten.
  • Rikta in dig på specifika marknader: Gör undersökningar för att identifiera potentiella resenärers demografi och intressen och skräddarsy dina marknadsföringsinsatser för att rikta in dig på dessa specifika grupper.
  • Sammantaget kräver effektiv destinationsmarknadsföring en kombination av varumärke, digital marknadsföring, samarbeten och riktade kampanjer för att skapa ett övertygande budskap som resonerar med potentiella resenärer.”

Visst är detta summerat ned till just ett par rader vad vi sysslar med till vardags. Men ser vi tillbaka till historien och forskningen så har tekniken tagit bort en massa arbete, men teknisk utveckling har framför allt lett till att skapa mer välstånd och fler arbeten. Visst kommer tekniken säkerligen att utmana oss, få oss att behöva tänka nytt, tänka om och kanske fokusera ännu mer på vad just resa handlar om, att vårda och utveckla relationer oavsett om det är till ett land eller till en person.

Men innan vi fortsätter ta del av spaningar, diskussioner och utspel så vill vi önska er alla en glad påsk!

Tre små påskkärringar sitter och fnissar med varandra på en bänk.
Foto: Jenny Drakenlind/Johnér/imagebank.sweden.se

Erbjudanden:

Roadshows och workshops

Visit Sweden arrangerar roadshows och workshops för att inspirera internationella researrangörer och reseagenter att inkludera det hållbara och attraktiva resmålet Sverige i sitt utbud. För aktörer som arbetar för och i besöksnäringen är det unika tillfällen träffa och göra affärer med utvalda, kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter som alla är intresserade av att paketera, marknadsföra och sälja resmålet Sverige på sin respektive marknad.

Delta på Nordic Roadshow USA, 11-15 september 2023

Träffa utvalda, kvalitetssäkrade och trendsättande researrangörer och reseagenter med fokus på Norden, som säljer privatresor till den amerikanska marknaden. Genom samarbetet med övriga nordiska turismorganisationer breddas urvalet av researrangörer och agenter, vilket innebär att ni kan ta del av varandras “köpare”. Städer som besöks är bland annat San Francisco och Seattle.
Läs mer och anmäl er till Nordic Roadshow USA 11-15 september 2023

Delta på Nordic Workshop Tyskland, 20 september 2023

Träffa utvalda och kvalitetssäkrade tyska researrangörer med fokus på Norden. Genom samarbetet med övriga nordiska turismorganisationer breddas urvalet av researrangörer och agenter, vilket innebär att ni kan ta del av varandras “köpare”.
Läs mer och anmäl er till Nordic Workshop i Tyskland (Frankfurt), 20 september 2023

Delta på Scandinavian Roadshow Kina, 30 oktober-3 november 2023

Träffa utvalda och kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter med fokus på Skandinavien, som säljer privatresor till den kinesiska marknaden. Genom samarbetet med övriga skandinaviska turismorganisationer breddas urvalet av researrangörer och agenter, vilket innebär att ni kan ta del av varandras “köpare”. Städer som besöks är Shanghai, Guangzhou och Beijing.
Läs mer och anmäl er till Scandinavian Roadshow Kina, 30 oktober-3 november 2023

Delta på Scandinavian Roadshow Indien, 20-24 november 2023

Träffa utvalda och kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter med fokus på Skandinavien, som säljer privatresor till den indiska marknaden. Genom samarbetet med övriga skandinaviska turismorganisationer breddas urvalet av researrangörer och agenter, vilket innebär att ni kan ta del av varandras “köpare”. Städer som besöks är Delhi, Mumbai och Chennai.
Läs mer och anmäl er till Scandinavian Roadshow Indien, 30 oktober-3 november 2023

Delta på Swedish Workshop UK i London 6-7 november

Träffa utvalda och kvalitetssäkrade researrangörer som arbetar med privatresor på den brittiska marknaden. Vi har valt att lägga workshopen parallellt med WTM - World Travel Market London - en av världens största mässor för den internationella resebranschen.
Läs mer och anmäl er till Swedish Workshop UK, London 6-7 november

Kampanj på Tripadvisor:

Delta i Visit Swedens Sverigekampanj på Tripadvisor

Var med och stärk er synlighet på Tripadvisor, en av världens största reseportaler. 
Tripadvisor är en kanal där Visit Sweden ser en stor potential att nå ut till globala resenärer, och bara under maj-augusti 2022 besökte fler än 10 miljoner unika besökare olika sidor med Sverigeinnehåll på plattformen.
För tredje året i rad genomför Visit Sweden en Sverigekampanj på Tripadvisor och vi kommer även i år erbjuda olika paket där ni kan förstärka Visit Swedens kampanj med synlighet för just er region, destination eller företag.
Mer om Visit Swedens kampanj på Tripadvisor, och hur ni som region, destination eller företag kan delta.

Kommande webbinarier:

Hållbar tillväxt genom samverkan och partnerskap

Den 4 maj mellan 09:00-10:00 sänder vi det sjunde webbinariet i Visit Swedens och Tillväxtverket serie med rubriken ”Destinationen Sverige - tillsammans ökar vi takten för en mer hållbar besöksnäring”. Temat för webbinariet är ”Hållbar tillväxt genom samverkan och partnerskap” och vi får bland annat lyssna till representanter från Västerbotten Experience och The Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Anmäl dig till webbinariet om ”Hållbar tillväxt genom samverkan” den 4 maj, 09:00-10:00

Kulturturism

Webbinariet med temat ”Kulturturism” som vi nämnde i förra nyhetsbrevet kommer att sändas längre fram. Vi återkommer med nytt datum.

Kunskap:

Resenärers Googlesökningar om Sverige

Vi har nu sammanställt resenärernas Googlesökningar som gjordes under hela 2022, och vi kan se att internationella rese- och semesterrelaterade Googlesökningar om Sverige har ökat. I de länder som Visit Sweden aktivt marknadsför Sverige som resmål (inklusive Sverige), har antalet reserelaterade Googlesökningar om Sverige ökat med 29% 2022 jämfört med 2019. I volym har resenärer från Tyskland sökt mest följt av Sverige och USA. Men den marknad som ökat mest sedan 2021 är Norge.
Hela sammanställningen Resenärers Google-sökningar om Sverige 2022

Fler högtider – ännu mer att fira

Jul, påsk och midsommar – tre exempel på högtider som de flesta i Sverige kan utan och innan. Inför dem vet vi vad våra gäster behöver för att komma i rätt stämning och hur vi ska kommunicera vad vi erbjuder. Men hur är det till exempel med det ortodoxa nyåret eller eid al-fitr? Hur firas de?
I den här guiden lyfter vi större högtider som kan inspirera till nya kunskaper och utveckling av din marknadsföring och erbjudanden.

Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats

Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbanken är en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen den globala resenären, researrangörsledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla marknadsföringen för globala besökare. Visit Swedens kunskapsbank

Marknadsföring:

Willkommen in Schweden

Always on i Visit Swedens digitala kanaler

Visit Sweden arbetar varje dag med att nå ut och skapa intresse för Sverige som resmål - båda via egna digitala kanaler och köpt media. Det löpande arbetet med att driva trafik till Visit Swedens fyra internationella webbplatser ger goda resultat. När vi summerat 2022 ser vi en genomsnittlig ökning i trafik med drygt 50% jämfört med 2021. Vi kan också se att kvalitén på trafiken är fin, besökare stannar längre och många klickar sig vidare ut till aktörer och lokala turismorganisationer.

Vi följer med noggrannhet vad målgruppen söker efter på Google för att kunna producera relevant och engagerande innehåll till våra webbplatser, sociala kanaler, köpt sök, bilder och videomaterial till våra bildbanker i syfte att stärka Sverige som resmål på kort och lång sikt. Just kvalitativt innehåll är en strategi i sig för att lyckas på sociala kanaler samt att testa nya format, kanaler och grepp som ger effekt på räckvidd och engagemang samt når målgruppen.

Exempel på alldeles nya artiklar på våra webbplatser:

Redan nu har vår målgrupp en längtan efter sommaren då vi ser en kraftig ökning på t ex. sökord som “midsommar i Sverige”, “resa med hund”, “svensk mat” samt “tåg till Sverige” seglar upp på sökets topplista. Eftersom vi ser ett fortsatt ökat intresse för att resa med tåg så arbetar vi just nu med att producera rörligt material till våra kanaler som visar vilka möjligheterna att resa till och inom Sverige och uppleva resmålet på ett hållbart sätt.

Sveriges Upplevelseguide

Inspiration till nya upplevelser i Sverige inom bo, äta och göra för den svenska resenären. Visit Sweden jobbar vidare med att inspirera svenska resenärer att semestra i Sverige året om genom Sveriges Upplevelseguide, och vi driver löpande trafik till guiden genom olika mediesamarbeten.

Fortsätt att bidra med upplevelser till Upplevelseguiden, för mer information kontakta Olivia Brodd.