Hoppa till innehåll
Det tredje ljuset tänds i en adventsljusstake. I förgrunden syns ett fat med två bullar och i bakgrunden en kruka med två vita hyacinter i och en liten ljusslinga.
Foto: Lieselotte van der Meijs/imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev december 2023

Julen står vid tröskeln, och ett nytt år står redo att välkomnas. Stora delar av Sverige har än en gång klätts i ett vackert täcke av snö, med fönster som lyser upp av stjärnor och traditionella stakar. Luciatågen, med deltagare från alla åldrar och till och med en och annan superhjälte, har gjort sitt årliga framträdande. Mitt i allt detta rusar vi alla runt för att slutföra det sista inför årets avslut.
Senast uppdaterad:8 januari 2024

Året 2023 har varit fyllt av både utmaningar och möjligheter, och tillsammans har vi navigerat genom olika händelser för att skapa de bästa förutsättningarna för den svenska turismnäringen.

I en värld där resenärerna har ett överflöd av valmöjligheter har Sveriges konsekventa satsning på kreativ och effektiv marknadsföring verkligen placerat oss på världskartan. I detta ögonblick, innan vi ens har summerat året, har kampanjen "Sweden (not Switzerland)" nått oanade höjder och uppnått imponerande resultat inom marknadsföringseffekter. Vi ser fram emot de förväntade framgångarna inom PR som under 2023 kommer att fortsätta stärka vår internationella position, i samarbete med er alla runt om i landet.

Under året har vi noggrant följt resenärernas tankar om sitt resande, samtidigt som vi hållit ett öga på vad som händer på den globala scenen. Visst har 2023 fortsatt att vara en turbulent tid för Sverige och svensk besöksnäring. I år har vi sett terrorhotnivån för landet Sverige stiga, fler länder har utfärdat striktare reserekommendationer för sina medborgare som tänkt besöka Sverige, inflation och ökade kostnader har utmanat oss alla. Glädjande då att vi kan se att resmålet Sverige behåller sin position som en attraktiv destination. Att det svenska turistiska utbudet står emot den internationella konkurrensen.

Så vi ser ödmjukt fram emot ett 2024 där Sverige axlar ordförandeskapet för Nordiska Ministerrådet, med den nordiska visionen om att vara “den mest hållbara och integrerade regionen år 2030”. Ett år där miljontals européer, mellan den 6:e och 9:e juni, går till val för att forma Europas framtid och där vi, tillsammans och otröttligt, fortsätter att positionera destinationen Sverige på världskartan.

2024 blir ett år där vi stolt bjuder in världen till vår huvudstad, då vi i Sverige står som värdar för världskongressen för hållbar turism, arrangerad av GSTC. Detta ger oss möjligheten att utforska nya vägar för en mer hållbar framtid inom turismnäringen och tillsammans för ett mer medvetet resande. Vi ser fram emot att dela våra erfarenheter och insikter med deltagare från hela världen och gemensamt utforska nya vägar för en mer hållbar framtid inom turismnäringen.

Men i denna tid av tacksamhet önskar vi er alla en härlig ledighet och ett fint avslut på 2023.

Tack för att ni har varit en del av vår resa 2023.

God jul och gott nytt år!

Årets kampanj från Visit Sweden:
Sweden (not Switzerland) – Luxury of a different nature

Kampanjen som lanserades i slutet av oktober har fått ett fantastiskt gensvar, med i skrivande stund över 900 redaktionella publiceringar i över 45 länder.

Utöver detta har vi även fått hundratals uppmuntrande kommentarer, förslag och kortfilmer från hela världen, inklusive ambassadörer och nyhetskanaler som har skapat sina egna listor och uppdelningar av varje lands tillgångar. Som ett svar på detta, har vi nu publicerat en video för att tacka alla som bidragit, för deras engagemang. Videon aktiveras via sociala kanaler och genom bearbetning av media.

Läs mer om kampanjen ”Sweden (not Switzerland) – Luxury of a different nature” och ta del av kampanjmaterialet.

FAM trips 2024 på temat “Luxury of a different nature”

Vill ni som regional turismorganisation eller destination ta emot researrangörer på temat? Kontakta Gabriel Dorch, Senior Travel Trade Manager på Visit Sweden.

(Är du som företag intresserad av att ta emot researrangörer, kontakta ditt lokala destinationsbolag eller din regionala turismorganisation).

Unika tillfällen att träffa och göra affärer med utvalda, kvalitetssäkrade researrangörer under hela 2024

I syfte att öka intresse och efterfrågan på resmålet Sverige, arrangerar Visit Sweden workshops och roadshows samt deltar på mässor för att inspirera internationella researrangörer och reseagenter att inkludera det hållbara och attraktiva resmålet Sverige i sitt utbud.

För er som arbetar för och i besöksnäringen är det unika tillfällen träffa och göra affärer med utvalda, kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter som alla är intresserade av att paketera, marknadsföra och sälja resmålet Sverige.

Under 2024 erbjuder vi möjlighet att delta i ett antal olika aktiviteter, bland annat:

  • ITB i Berlin, 5-7 mars 2024 (anmälan öppen till 19 januari)
  • Swedish Workshop i Södertälje, 24-25 april 2024
  • Nordic Workshop i Hamburg, 18-19 september 2024
  • Nordic Roadshow USA, 15-17 oktober 2024
  • Swedish Workshop i UK, November 2024
  • Swedish Workshop Online, höst 2024
  • Nordic Roadshow Kina, 28 oktober-1 november 2024

Läs mer om, och ta del av alla Visit Swedens erbjudanden under 2024

En helikopterbild över djurgården i Stockholm
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Den 23 - 25 april 2024 genomför Global Sustainable Tourism Council (GSTC) sin globala kongress GSTC2024 för första gången i Sverige. Kongressen går av stapeln i Stockholm på Kungliga Djurgården. Sverige och Visit Sweden står som värd för kongressen tillsammans med Tillväxtverket, och i nära samverkan med Visit Stockholm och Kungliga Djurgårdens intressenter.

Syftet för Visit Swedens engagemang i kongressen GSTC2024, och arbetet med att få kongressen till Sverige, är ett viktigt led i att öka kunskapen och inspirera svensk besöksnäring kring ett mer medvetet resande och på så sätt öka svensk besöksnärings långsiktiga konkurrenskraft, samt skapa uppmärksamhet för det hållbara resmålet Sverige på den internationella arenan.

Läs mer om, och anmäl er till GSTC2024

Alla tidigare sända webbinarier

I Visit Swedens Kunskapsbank har vi samlat alla tidigare sända webbinarier, med ämnen som syftar till att inspirera och ge nya idéer till spetsig marknadsföring och hur nå ut till potentiella besökare.

Det är webbinarier som dels riktar sig direkt mot företag i besöksnäringen med ämnen som Vad man tjänar på att samarbeta med internationella researrangörer och Hur man lyckas med sin hållbarhetskommunikation (och vad man har att vinna på det), till ämnen som Open Data, som främst riktar sig till personer som arbetar mer långsiktigt strategiskt inom turismbranschen.

Här hittar ni också den webbinarieserie som Visit Sweden genomfört tillsammans med Tillväxtverket, och som kommit upp i hela åtta avsnitt; Destinationen Sverige – tillsammans ökar vi takten för en hållbar turism och besöksnäring.

Här kan ni ta del av alla tidigare sända webbinarier från Visit Sweden

Tyskar älskar verkligen Sverige! Färska insikter om den tyska målgruppen

Under hösten 2023 gjorde vi en fördjupad målgruppsundersökning på tyska resenärer. Vi vet att drygt 27 miljoner tyska resenärer är intresserade av Sverige och kan tänka sig att resa hit, det gör dem till vår största marknad. Men vad är det som lockar? Det ville vi ta reda på.

Ta del av hela undersökningen i Visit Swedens Kunskapsbank

En person står ute i solen och spejar över en myr med full packning på ryggen.
Foto: Foto & Film: Robin Trygg och Anders Klapp

Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats

Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbanken är en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen, reseledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikation för globala besökare.

Visit Swedens Kunskapsbank

Visit Sweden underlättar kunskapsdelning via Facebook

För att underlätta kunskapsdelningen har vi en Facebook-kanal för Visit Swedens Kunskapsbank. Där lägger vi ut de kunskaper och insikter som riktar sig mer direkt till besöksnäringsföretag, dvs det som är mer kortfattat och lättsmält. Vi hoppas att vi på det sättet kan underlätta för er som arbetar för svensk besöksnäring att dela kunskaperna vidare till företagen i er region, destination eller inom er bransch.

Gå in och gilla: Visit Swedens kunskapsdelning via Facebook

Tipsa om Visit Swedens nyhetsbrev

Har ni kollegor eller företag i er region eller på er destination som ni tror kan ha glädje av nyheter från Visit Sweden?

Tipsa gärna om att registrera sig för Visit Swedens nyhetsbrev