Hoppa till innehåll
Fem personer sitter runt ett stort, grovt bord av träd mitt i björkskogen. I bakgrunden håller en person på att laga mat över öppen eld.
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev maj 2023

Vår framtidstro är viktigt då det ger oss motivation och inspiration att arbeta för en bättre framtid. Det är genom en tro på framtiden och dess möjligheter som vi ökar vår kreativitet och vår förmåga att ta initiativ och driva förändring.
Senast uppdaterad:7 november 2023

För även om ekonomisk och global oro har präglat de första månaderna av 2023 och att den tiden vi lever i präglas av snabba förändringar har turismnäring visat sin exceptionella förmåga att hantera utmaningar, att ta ansvar och tro på en bättre morgondag!

Vår svenska modell har under våren ännu en gång visat sig framgångsrik när Hotell- och restaurangfacket, Handelsanställdas Förbund respektive Visita och Svensk Handel genom konstruktiva förhandlingar tecknat ett nytt kollektivavtal för anställda inom svensk besöksnäring (avtalet följer märket som industrins parter tecknat med en total kostnadsram på 7,4 procent över två år). Kollektivavtalen omfattar medparten av medarbetarna och företagen i turismnäringen vilket skapar förutsägbarhet och trygghet för bolag och medarbetare i en annan så föränderlig omvärld.
Källa: respektive organisation.

Och vi ser goda skäl till att den svenska besöksnäringen kan antas prestera mycket goda resultat. I alla fall på kort sikt. Näringen rapporterar om att bokningarna har under de senaste månaderna blivit allt fler och våra egna analyser visar att landets attraktivitet som semesterdestination har ökat hos både nationella som internationella besökare.

Men varken vi eller näringen kan slappna av, konkurrensen om turisterna är stenhård. Vi på Visit Sweden fortsätter att inspirera resenärer att välja Sverige.

Just nu fortsätter flera aktiviteter utifrån tidigare lanserade Sverigekampanjer i alla våra kanaler, “Spellbound by Sweden” och tävlingsvinnare från “Discover the originals" som upplever Sverige på plats.

Genom vårt långsiktiga och kontinuerliga arbete med kampanjer, aktiviteter och spännande nyhetsvinklar från hela Sverige upplever vi nu ett enormt intresse från internationell media att vilja besöka och skriva om allt det fantastiska Sverige erbjuder. Detta generar långt fler pressresor än tidigare år vid den här tiden och ett intensivt fint samarbete med regionala turismorganisationer, destinationer och företag pågår. Denna vecka startar också en Sverigekampanj på Tripadvisor med fokus på att skapa intresse och längtan att resa till Sverige på hösten.  

Tillsammans skapar vi ett större genomslag för svensk turismnäring och attraherar fler resenärer.

Roadshows och workshops

Visit Sweden arrangerar roadshows och workshops för att inspirera internationella researrangörer och reseagenter att inkludera det hållbara och attraktiva resmålet Sverige i sitt utbud. För aktörer som arbetar för och i besöksnäringen är det unika tillfällen träffa och göra affärer med utvalda, kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter som alla är intresserade av att paketera, marknadsföra och sälja resmålet Sverige.

Delta på Scandinavian Roadshow i Kina, 30 oktober-3 november 2023

Träffa utvalda och kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter med fokus på Skandinavien, som säljer privatresor till den kinesiska marknaden. Genom samarbetet med övriga skandinaviska turismorganisationer breddas urvalet av researrangörer och agenter, vilket innebär att ni kan ta del av varandras “köpare”. Städer som besöks är Shanghai, Guangzhou och Beijing. 

Läs mer och anmäl er till Scandinavian Roadshow Kina, 30 oktober-3 november 2023

Delta på Scandinavian Roadshow Indien, 20-24 november 2023

Träffa utvalda och kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter med fokus på Skandinavien, som säljer privatresor till den indiska marknaden. Genom samarbetet med övriga skandinaviska turismorganisationer breddas urvalet av researrangörer och agenter, vilket innebär att ni kan ta del av varandras “köpare”. Städer som besöks är Delhi, Mumbai och Chennai. 

Läs mer och anmäl er till Scandinavian Roadshow Indien, 30 oktober-3 november 2023

Delta på Swedish Workshop UK (fd Swedish Matchmaking) London 6-7 november

Träffa utvalda och kvalitetssäkrade researrangörer som arbetar med privatresor på den brittiska marknaden. Vi har valt att lägga workshopen parallellt med WTM - World Travel Market London - en av världens största mässor för den internationella resebranschen.

Läs mer och anmäl er till Swedish Workshop UK, London 6-7 november

Kommande webbinarier

Varför ska du som företag i besöksnäringen samarbeta med internationella researrangörer?

Den 23 maj 09:00-10:00 sänder vi ett webbinarium där vi går igenom vad man som företagare i besöksnäringen kan vinna på att samarbeta med internationella researrangörer, hur det fungerar, och vad som krävs.

Webbinariet genomförs av Visit Sweden och baserar sig på kunskaper vi tagit fram, paketerat och anpassat till små och medelstora företag, i ett projekt finansierat av Tillväxtverket. Projektet syftar till att skapa förutsättningar för företag inom besöksnäringen att utvecklas och vara bättre rustade inför morgondagen.

Vi får bland annat lyssna till: Christina Steer Head of Travel Trade Visit Sweden, Kylliki Hellström The Viking Museum, Christopher Storm Granö Beckasin, Marcus Eldh WildSweden och Thereze Lindén Destination Småland.

Anmäl dig till webbinariet och dela gärna vidare till företagare i er region eller på er destination som ni tror kan ha nytta av webbinariet.

Inspelade webbinarier

Hållbar tillväxt genom samverkan och partnerskap

Den 4 maj sände vi det sjunde webbinariet i Visit Swedens och Tillväxtverket serie med rubriken ”Destinationen Sverige - tillsammans ökar vi takten för en mer hållbar besöksnäring”.  Temat för webbinariet var ”Hållbar tillväxt genom samverkan och partnerskap”.

På webbinariet lyfte vi framgångsrika exempel från aktörer som bidragit till hållbar tillväxt, attraktiva platser för både besökare, boende, företag och investeringar genom att arbeta strukturerat med hållbarhet, sett möjligheter till samverkan och kommunicerat om arbetet för att säkrat en upplevelse som gästen upplever är hållbar.

Vi får lyssna till: Roi Ariel, General Manager på Global Sustainable Tourism Council (GSTC), Annika Sandström Region Västerbotten, Katarina Thorstensson Göteborg & Co, Camilla Zedendahl Kungliga Djurgårdens intressenter, Peter Skogh Tekniska museet och Anna Lidström från Spendrups.

Ta del av det inspelade webbinariet om Hållbar tillväxt genom samverkan och partnerskap.

Under Q1 har vi vidareutvecklat och strukturerat om i Visit Swedens Kunskapsbank för att möta behovet att lättare hitta information och förhoppningsvis inspirera till att söka vidare och vilja vara kvar lite längre. Vi hoppas att ni gillar den nya sökfunktionen, det nya utseendet och den nya strukturen.

Svensk naturturism 2023 - insiktsrapport

Att kunna erbjuda besökare att turista i, eller nära, en vacker och tillgänglig natur är en av Sveriges största styrkor som destination och uppskattas av många. Naturturism är dessutom ett område inom turismen där efterfrågan ökat över tid. För att på ett bra och hållbart sätt möta den efterfrågan som finns och som hela tiden utvecklas, behövs god kunskap om utbud och efterfrågan och de potentiella besökarnas drivkrafter.

Svensk naturturism, artikel och rapport med samlade insikter

Ny uppdaterad ”Go Online”

Effektiva och snabba bokningslösningar, kommunikationssätt och andra digitala verktyg är viktiga för kundens resa. Att lätt och smidigt hitta information, att kunna boka sin resa online och vid behov snabbt kunna få kontakt med företaget de bokat sin resa med står högt på prioriteringslistan. Att vara digitalt tillgänglig innebär att ha en digital närvaro i hela resenärens resecykel.

Ta del av artikel och rapporten ”Go Online” - öka din digitala tillgänglighet i hela resecykeln

Fem råd för att locka tyska resenärer

Sveriges vida landskap och allemansrätten fascinerar naturintresserade tyskar.

Här är sju insikter om målgruppen – och fem rekommendationer för att stärka kommunikationen kring svensk naturturism i Tyskland.

Visit Sweden underlättar kunskapsdelning via Facebook

För att underlätta kunskapsdelningen har vi nu startat en Facebook-kanal för Visit Swedens Kunskapsbank. Där lägger vi ut de kunskaper och insikter som riktar sig mer direkt till besöksnäringsföretag, dvs det som är mer kortfattat och lättsmält. Vi hoppas att vi på det sättet kan underlätta för er som arbetar för svensk besöksnäring att dela kunskaperna vidare till företagen i er region, destination eller inom er bransch.

Gå in och gilla: Visit Swedens kunskapsdelning via Facebook

Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats

Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbanken är en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen, reseledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikation för globala besökare.

Visit Swedens Kunskapsbank

Tipsa om Visit Swedens nyhetsbrev

Har ni kollegor eller företag i er region eller på er destination som ni tror kan ha glädje av nyheter från Visit Sweden?

Tipsa gärna om att registrera sig för Visit Swedens nyhetsbrev

Fas 2 av kampanjen Spellbound by Sweden

Den 28 september 2022 lanserade Visit Sweden kampanjen ”Spellbound by Sweden”. Med hjälp av magiska krafter och sagoväsen och en specialskriven ljudnovell av författaren John Ajvide Lindqvist ville Visit Sweden öka nyfikenheten och intresset för resmålet Sverige. Kampanjens första del har redan nått ut till närmare 10 miljoner personer och genererat närmare 200 publicerade artiklar i internationella medier.

Nu tar vi nästa steg i kampanjen. Den aktiveras fortsatt genom bearbetning av internationell media, genom aktivering i sociala kanaler och mediesamarbeten. Under 2023 bearbetas även internationella researrangörer på temat. Redan nu är FAM-trips till Sundsvall och Höga Kusten, Malmö och Helsingborg samt till Dalarna planerade, och en gruppressresa till Värmland har precis genomförts.

Läs mer om kampanjen Spellbound by Sweden och hur ni i svensk besöksnäring kan dra nytta av den, bland annat genom att ta emot journalister och researrangörer på temat.

Sverigekampanj på Tripadvisor

För tredje året i rad genomför Visit Sweden en Sverigekampanj på Tripadvisor – en av världens största reseportaler - för att öka synligheten och den digitala närvaron av det hållbara resmålet Sverige. Budskapet för årets kampanj är höstupplevelser i Sverige inom områdena natur, mat och kultur.

Kampanjen handlar framför allt om att driva trafik från övriga delar av Tripadvisor till Sverigedelen, och tidigare kampanjer har visat på fina resultat där besökare som interagerat med kampanjen, spenderat mer tid på Sverigeinnehållet än genomsnittet på plattformen.

Sverigekampanjen pågår från mitten av maj till mitten av augusti 2023, och under kampanjperioden kommer det bli en ökad aktivitet kring Sverige på Tripadvisor, vilket gynnar alla de upplevelser som finns där.

Läs mer om hur du som företag i besöksnäringen kan dra nytta av Visit Swedens Sverigekampanj på Tipadvisor.

Sveriges Upplevelseguide

Inspiration till nya upplevelser i Sverige inom bo, äta och göra för den svenska resenären.

Visit Sweden jobbar vidare med att inspirera svenska resenärer att semestra i Sverige året om genom Sveriges Upplevelseguide, och vi driver löpande trafik till guiden genom olika mediesamarbeten.

Fortsätt att bidra med upplevelser till Upplevelseguiden, för mer information kontakta Olivia Brodd.

Global Sustainable Tourism Councils (GSTC) internationella världskongress för hållbar destinationsutveckling

Visit Sweden har de senaste två åren deltagit på Global Sustainable Tourism Councils (GSTC) internationella världskongresser för hållbar destinationsutveckling - 2022 i Sevilla i Spanien och i år 2023 i Antalya Turkiet. Nästa år, 23–26 april 2024 kommer Sverige och Visit Sweden stå som värd för kongressen tillsammans med Tillväxtverket och i nära samverkan med Visit Stockholm och Kungliga Djurgårdens intressenter, och det primära syftet med Visit Swedens närvaro i Antalya i år var att ”ta över stafettpinnen” inför kongressen 2024.

Kongressen gick av stapeln i förra veckan 9–11 maj och Visit Sweden höll ett föredrag på temat ”Inclusivity in Tourism”.  Med oss hade vi även Anna-Lena Wallin från Destination Järvsö, som talade under rubriken ”Sustainable Rural Tourism”.

Läs mer: Under år 2024 arrangerar GSTC sin internationella världskongress för hållbar destinationsutveckling i Sverige.