Hoppa till innehåll

Sverige skapade köer under designveckan i Milano

I början av april 2019 tog Sverige plats mitt i det pulserande designdistriktet under Milan Design Week. Visit Sweden och Svensk Form tillsammans med flera nationella designaktörer arrangerade en suggestiv Sverigeutställning som har sitt ursprung i den svenska naturen och kulturarvet.
Senast uppdaterad:3 december 2021
Swedish Design Moves Milano
Foto: Anna Blomdahl

Köerna var stundtals långa utanför Via Solferino 15, där Sveriges utställning HEMMA Gone Wild hade slagit upp portarna för årets designvecka i Milano. Inredningsarkitektbyrån Joyn Studio hade utformat och kurerat en suggestiv miljö av svenska designföremål, möbler och inredning som gjorde inköpare, medier och andra designintresserade nyfikna på vad Sverige hade att komma med.

Sverigeutställningen HEMMA Gone Wild tog avstamp i det trygga svenska hemmet som en plats att både fly till och ifrån, som kontrast till omvärldens utmaningar. Utställningens scenografi med ”ballonger” i silver sydda av räddningsfiltar, i relation till möbler och föremål som till stor del var tillverkade i naturmaterial, skapade en både vacker och utmanande iscensättning. En lång rad företag och formgivare, och även kommande talanger från exempelvis Ung Svensk Form och Beckmans designhögskola, ställde ut möbler, mattor, belysning, badrumsinredning och akustiska produkter som samtidigt gav en bild av svensk natur och hållbarhet. Utställningen var en fortsättning på 2018 års uppmärksammade iscensättning av svenska vardagsmiljöer.

Till pressvisning, invigningsceremoni, seminarier och själva utställningen beräknar Visit Sweden och Svensk Form att 15 000 personer strömmade genom de två planen under fem dagar, ännu fler än vid publiksuccén året före. Att den inflytelserika tidningen för arkitektur, inredning och design Dezeen pekade ut HEMMA Gone Wild som en av de hundratals utställningarna man måste besöka under veckan bidrog troligen till de stundtals långa köerna utanför.

Många stora internationella medier var också på plats och visade intresse för den svenska kreativa och nytänkande designen.

HEMMA Gone Wild 2019 var en del av regeringens fyraåriga satsning på ökad synlighet för design, som Visit Sweden driver tillsammans med Svensk Form, Sveriges Arkitekter, TMF (Trä- och Möbelföretagen) och Swedish Fashion Council. Satsningen ska skapa ett större internationellt intresse för design så att fler reser hit och upplever den samt att exporten av designprodukter och -tjänster ökar.

En bred uppslutning företag och formgivare visade upp sig i Milano – allt från etablerade varumärken som Electrolux, Asplund, Blå Station, Gemla och Tre Sekel till nya företag och studios som Massproductions, Mylhta, Pholc och Studio Mia Cullin.
Läs mer om utställningen och deltagande företag.

www.swedishdesignmoves.com