Hoppa till innehåll
Pressrelease6 mars 2013

Curators of Sweden en av världens mest prisade kampanjer

Curators of Sweden låter en ny svensk varje vecka äga det officiella Twitterkontot @sweden. Initiativet har nått människor i 120 länder, har fått 67 000 personer att ständigt följa svenskarnas vardag på Twitter och har hittills kammat hem 28 internationella och nationella priser. Nu har VisitSweden och Svenska institutet även nominerats till Stora Kommunikatörspriset.
xqjmycpfz2esemvbozam.jpg
Curators of Sweden låter en ny svensk varje vecka äga det officiella Twitterkontot @sweden. Initiativet har nått människor i 120 länder, har fått 67 000 personer att ständigt följa svenskarnas vardag på Twitter och har hittills kammat hem 28 internationella och nationella priser. Nu har VisitSweden och Svenska institutet även nominerats till Stora Kommunikatörspriset.

Curators of Sweden är ett initiativ som har skapat rubriker i tidningar, radio och tv över hela världen och nått en läsarkrets på över 84 miljoner människor. Det har fått ett stort antal utmärkelser inom kreativitet och effektivitet, däribland ett Grand Prix i Cannes Lions, ett guld i Euro Effies, Clio Gold, Guldägg och två 100-wattare. Detta gör Curators of Sweden till en av Sveriges mest prisade kommunikationsinsatser någonsin.

Curators of Sweden är ett initiativ från Svenska institutet och VisitSweden, som startade i december 2010. En ny svensk varje vecka får ensamrätt till Twitter-kontot @sweden, för att där berätta om sin vardag eller ämnen som ligger personen varmt om hjärtat. Flödet bygger på yttrandefrihet och är ocensurerat så länge kuratorn inte bryter mot svensk lag eller använder kontot för kommersiell verksamhet.

Curators of Sweden har hyllats för sin öppenhet och modet att som officiell kanal släppa innehållet fritt till medborgarna. Målet är att skapa ytterligare intresse och kännedom kring Sverige i flödet samt att med själva idén stärka bilden av ett demokratiskt och öppet land. Initiativet har fått många efterföljare över världen, till exempel @TWkUSA och @WeAreAustralia. Företeelsen har också gett upphov till ett nytt begrepp, #rotationcuration. Curators of Sweden har utvecklats i samarbete med byrån Volontaire.

Nu har Curators of Sweden även gått till final i Stora Kommunikatörspriset, Sveriges Kommunikatörers årliga utmärkelse för stora insatser inom kommunikation. Priset delas ut den 21 mars.

För ytterligare information | kontakta

Thomas Brühl, vd VisitSweden, 08-789 10 00
Helén Malmberg, Marketing Director, tel 070-562 10 05, [email protected] 
Bitte Olsson, Corporate Communications Manager, tel 0705-25 04 56, [email protected]


Visa alla nyheter