Hoppa till innehåll
Nyhet25 april 2023

Europeisk sommarhetta gör svalare Sverige superintressant

Fjolårets sommarhetta på över 45 grader på flera håll i Europa kan göra Sverige intressant som semesterresmål i år. Men det finns enligt Visit Sweden, som är svenska statens marknadsföringsbolag för turistlandet Sverige, just nu flera, tillfälligt gynnsamma faktorer till turistsveriges fördel.
225LS_1668
Foto: Lars Sjöqvist/Visit Sweden

- Det går inte att blint förlita sig på tillfälligheter som svag valutakurs eller väder och vind för att skapa långsiktigt hållbar turism som löpande bidrar till blomstrande besöksnäring och arbetstillfällen, säger Susanne Andersson som är vd för Visit Sweden.

Då Visit Sweden i 120 år har marknadsfört Sverige som turistdestination, är det erfarenhet som talar:

- Långsiktighet, konsekvens och gediget marknadsföringsarbete med hög kännedom om de målgrupper man vill nå är en förutsättning för att lyckas, när konkurrensen från turiststarka länder bara blir hårdare, fortsätter Susanne.

Men just nu får Sverige utöver Visit Swedens arbete, draghjälp av en rad externa faktorer:

Rekordhögt intresse för turistlandet Sverige

Turismen till och i Sverige var på en historisk topp året innan pandemin. Men sedan år 2019 har intresset för Sverige ökat med ytterligare 29 procent enligt den senaste statistiken av turismrelaterat Googlesökande om Sverige. Det vill säga sökningar om att bo, äta, se och göra i Sverige som turist.

Sverige var genom Visit Sweden ett av få länder i världen som under pandemiåren konsekvent fortsatte att marknadsföra sig som turistresmål, ”när tiden skulle bli den rätta att resa igen”.

När pandemin klingade av var Visit Sweden på tårna och sjösatte snabbt en internationell marknadsföringskampanj som väckte stort globalt intresse, långt bortom de länder och målgrupper som kampanjen primärt riktade sig till.

- Googlestatistiken är extra glädjande, då den bland annat visar att vårt arbete med att öka intresset för turistlandet Sverige 365 dagar om året, genom väl planerade marknadsföringskampanjer ger frukt, säger Susanne Andersson.

Stor reslust och fördröjd pandemieffekt

Både internationellt och bland svenskar är intresset för att resa stort och har ökat sedan året innan pandemin. Pandemin i sig har accelererat längtan efter att vara utomhus, gärna i naturen där det rör sig färre människor men samtidigt tillgängligt stadsnära.

Ukrainakriget och världens geopolitiska instabilitet ser inte ut att påverka intresset för Sverige.

Gynnsam svensk valuta

Den ekonomiska osäkerheten internationellt minskar inte reslusten. I stället väljer många ett lite billigare resealternativ.

Den svenska valutakursen i jämförelse med många andra är alltjämt svag, vilket gör det extra prisvärt att semestra i Sverige än på många andra håll i världen. Både för internationella besökare och svenskar.

Medvetet resande

Det medvetna resandet tilltar, vilket innebär resor med mindre klimatavtryck, mindre ekologiskt fotavtryck, grönt, hållbart, med och till schyssta aktörer.

Intresset för till exempel tåg till Sverige från Tyskland är stort. Sökningar på tågresor från Hamburg till Stockholm har ökat med +151 % under 2022 jämfört med 2021, och sökningarna om tåg från Paris har ökat med +103 %.

Sveriges utbud ÄR den globala trenden

Utbudet i Sverige av boende, aktiviteter, upplevelser, mat och dryck är precis det globala trendanalytiker lyfter fram som de största trenderna i världen.

Störst ökning av det turistrelaterade Googlandet om Sverige står norrmännen för – en ökning med +121 % år 2022 jämfört med 2021.

Under 2022 ökade antalet sökningar efter typiska sommarupplevelser som stränder med +22 % jämfört med 2021 och sökningar om öar ökade med +64 %. Amerikanare och tyskar står för den högsta andelen av sökningar om stränder och öar i Sverige.

- Att många omvärldsfaktorer just nu är till Sveriges fördel, likt solen i ryggen en varm sommardag i medvind och utförsbacke, är ingen vidare långsiktig strategi att förlita sig på. Konkurrensen är knivskarp om turisterna, säger Susanne.

- Det är därför fortsatt viktigt att investera i konsekvent och relevant marknadsföring av turistlandet Sverige för att gynna och främja viktiga näringar som bidrar med exportintäkter, platsutveckling, levande städer och landsbygd, avslutar Susanne Andersson som är vd för Visit Sweden.

För mer pressinformation, pressbilder och assistans

https://corporate.visitsweden.com/press-influencers/

Visa alla nyheter