Hoppa till innehåll
Pressrelease21 februari 2013

Exponering av svensk mat ökar dramatiskt i internationella medier

Svensk mat är ett hett ämne i medier över hela världen. Bara det senaste året har värdet av det som skrivits ökat från 120 miljoner kronor till över 660 miljoner kronor. Det är artiklar om svenska kockar, restauranger och produkter som ökar intresset för svensk mat och gastronomi.

Svensk mat är ett hett ämne i medier över hela världen. Bara det senaste året har värdet av det som skrivits ökat från 120 miljoner kronor till över 660 miljoner kronor. Det är artiklar om svenska kockar, restauranger och produkter som ökar intresset för svensk mat och gastronomi.

VisitSweden mäter kontinuerligt genomslaget i massmedierna på de 12 marknader där VisitSweden bedriver verksamhet. För ämnet mat har värdet för artiklar, som VisitSweden har bidragit till, ökat från 120 miljoner kronor under 2011 till drygt 660 miljoner kronor för 2012, enligt preliminära siffror.

VisitSweden har arbetat proaktivt med matfrågor sedan början av 2011. Kommunikationsstrategin för mat har inkluderat riktade pop up-events, gerillamarknadsföring via bland annat sociala medier, övrig digital marknadsföring, pressresor samt kontinuerlig informationsspridning om mat och svensk gastronomi. Många regioner lägger allt större fokus på matturism och det finns många personliga initiativ i Matsverige för att kommunicera med resten av världen med stolthet och självsäkerhet. 

Intresset för svensk mat har stigit utomlands de senaste åren, framför allt i Storbritannien, där VisitSweden under 2011 satte igång kampanjer för regeringens vision att Sverige ska bli det nya matlandet. Bara det senaste året har antalet artiklar i Storbritannien om svensk mat fördubblats. Reportagen handlar om alltifrån stjärnkockars matlagningsteknik till lokalproducerade råvaror.

-  Det är mycket glädjande att vår strategi att fokusera på en gemensam marknad och utvalda målgrupper visar resultat. Artiklarna är en effekt av många aktörers, både offentliga och privata, samarbete för att sätta Sverige –  det nya matlandet på kartan, säger Ami Hovstadius, projektledare för Sverige- det nya matlandet på VisitSweden. VisitSwedens Londonkontor har också gjort ett fantastiskt jobb med popup-events där man bjudit in stadens invånare att få smaka på svensk mat.

-  Sverige svarar upp mot den globala trenden med en ökad efterfrågan på enkla, naturliga, lokala och nya upplevelser. Vi har en dragningskraft i våra naturliga råvaror och de unga kreativa kockarna som skapar nya smakupplevelser, säger Ami Hovstadius.

Men det är inte bara brittiska matjournalister som uppmärksammar utvecklingen i matens Sverige. Skribenter från hela världen har besökt Sverige för att äta på några av de främsta restaurangerna. Till favoriterna hör Frantzen/Lindeberg, Restaurant Mathias Dahlgren, Magnus Nilssons Fäviken i Jämtland och Daniel Berlin Krog i Skåne. En som har besökt majoriteten av dessa är den brittiske matjournalisten Bruce Palling. 

-  Det finns en omvälvande förändring inom gastronomin, som säkerligen kommer att utvecklas mer under de kommande åren. Jag känner mig enormt priviligierad att få ha sett processen på nära håll i Skandinavien och särskilt i Sverige. Jag kommer göra allt jag kan för att hålla mig uppdaterad i framtiden, skrev han tidigare i år för Wall Street Journal, Europe.

För mer information om VisitSweden |www.visitsweden.com/partner  

För ytterligare information | kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ami Hovstadius, projektledare Sverige- det nya matlandet VisitSweden, tel 070-999 45 00 [email protected]
Bitte Olsson, pressansvarig VisitSweden, tel 0705-25 04 56, [email protected]


Visa alla nyheter