Hoppa till innehåll
Nyhet15 februari 2024

Historiskt skifte: Sveriges turistkarta ritas om när Tyskland går om Norge som Sveriges största utlandsmarknad

Sveriges turistår 2023 håller på att sammanställas. Men något som redan nu kommit fram är att antalet tyska gästnätter i Sverige 2023 är fler än de norska. Turister från Norge har traditionellt sett alltid varit de som gjort flest utländska övernattningar i Sverige årligen.
Utländska gästnätter 2023 TVV
Foto: Skärmbild från Tillväxtverket

Det är statistik för turiståret 2023 från Tillväxtverket som nu, när världens turism inte längre påverkas av pandemin, visar att tyska turister övernattade fler nätter i Sverige än norska.

- Detta är möjligen ett historiskt skifte eftersom norska turister i alla pandemifria tider varit de utländska besökare som övernattat mest i Sverige, säger Susanne Andersson som är vd för Visit Sweden.

Vad som ligger bakom skiftet vill inte Andersson spekulera i, då de nationella turismräkenskaperna som Tillväxtverket ansvarar för ännu inte är helt sammanställda.

- Det är svårt att dra relevanta slutsatser utan insikt i utvecklingen men detta kan vara viktigt att känna till när svenska besöksnäringsföretag ska planera sina kommande marknadsföringsinsatser, säger Susanne.

Gästnattstoppen

2023

 1. Tyskland
 2. Norge
 3. Danmark
 4. USA
 5. Nederländerna

2022

 1. Norge
 2. Tyskland
 3. Danmark
 4. USA
 5. Nederländerna

2019

 1. Norge
 2. Tyskland
 3. Danmark
 4. USA
 5. Storbritannien

Källa: Tillväxtverkets gästnattsstatistik

Så långt tillbaka i tid som Tillväxtverket har statistik för pandemifria år, har Nederländerna och Storbritannien fajtats om femteplaceringen över flest övernattningar i Sverige. Ibland har det varit Storbritannien, ibland Nederländerna. Danmark och USA har länge legat på tredje respektive fjärde plats över flest utländska gästnätter. Svenska turister har dessutom i alla tider varit de som gjort överlägset flest övernattningar i Sverige.

Statistiken över gästnätter skvallrar dock inte om antal personer eller antal turister som besöker Sverige. Gästnattsstatistiken visar hur många övernattningar som gjorts av personer från olika länder. En person kan övernatta många nätter, likväl som campingturister kan övernatta i Sverige utan att en enda gästnatt registreras. Ingen sammanställer idag antal turister (antal personer) som besöker Sverige.

Visa alla nyheter