Hoppa till innehåll
Pressrelease16 augusti 2017

Indiska resenärer vill uppleva svensk livsstil och kultur

Intresset för Sverige som resmål ökar i Indien och Sverige är det sjätte mest populära landet i Europa att besöka. Indiska resenärer har en vag men positiv bild av landet och vill gärna ta del av svensk livsstil, storstadsupplevelser, kultur, traditioner och shopping under ett besök. Denna vecka startar den första direktflyglinjen mellan Indien och Sverige.
ba6ph2uztkcipbt964jv.jpg

Intresset för Sverige som resmål ökar i Indien och Sverige är det sjätte mest populära landet i Europa att besöka. Indiska resenärer har en vag men positiv bild av landet och vill gärna ta del av svensk livsstil, storstadsupplevelser, kultur, traditioner och shopping under ett besök. Denna vecka startar den första direktflyglinjen mellan Indien och Sverige.

En växande indisk medelklass har ett stort intresse av att resa till Europa på semester, och efter Frankrike, Storbritannien, Schweiz, Tyskland och Italien är Sverige det sjätte största resmålet i Europa för indiska privat- och affärsresenärer. Samtidigt är det få som ännu känner till vad man kan ägna sig åt under en semester i Sverige.

Enligt målgruppsanalyser från Visit Sweden, efterfrågan från indiska researrangörer och andra erfarenheter från marknaden vill indiska resenärer lära mer om svensk livsstil och uppleva kultur och traditioner. Man vill gärna besöka de kända ikonerna, men allt fler indier söker också annorlunda upplevelser i Sverige, till exempel att göra aktiviteter i naturen. Storstadsupplevelser står högt i kurs och under 2016 hade Stockholm fler övernattningar från Indien än övriga Sverige tillsammans. Sju av tio vill spendera pengar på shopping. Även om intresset växer för Sverige, visar analyserna också en stor nyfikenhet på konkurrerande resmål.

Nu startar Air India den första direktlinjen mellan Indien och Sverige, med tre avgångar per vecka från New Delhi till Stockholm, något som förväntas sänka tröskeln för indiska semesterresenärer att välja Sverige.

- Indien är en stark tillväxtmarknad för svensk export, inte minst för inkommande turism till Sverige, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Regeringen har satsat extra medel till Visit Sweden i tre år för att bland annat öka kännedomen om Sverige som destination i Indien.

Mellan 2015 och 2017 har Visit Sweden gjort en särskild satsning på att skapa tillväxt för resor från Indien. Tillsammans med svensk besöksnäring har Visit Sweden ökat kunskapen om Sverige som resmål hos indiska researrangörer, inspirerat stora indiska resemedier att göra reportage från Sverige, drivit kampanjer i bland annat sociala medier och arbetat för en bättre tillgänglighet med flyg.

- Vi jobbar nu hårt för att öka kunskapen om Sverige som resmål i Indien och bilden av Sverige klarnar allt mer. År 2020 väntas 50 miljoner indier resa utomlands och om Sverige fortsätter synas kan svenska turistföretag ta del av en stark tillväxt från Indien och andra marknader, säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden.

Visit Sweden koncentrerar marknadsföringen till medel- och höginkomsttagare i bland annat New Delhi, Mumbai och Bengaluru. Under hösten planerar Visit Sweden en stor mängd affärsmöten i Indien, där svenska och skandinaviska turistföretag ska diskutera konkreta samarbeten med över 300 indiska researrangörer. Tillsammans med Stockholms stad och Swedavia kommer Visit Sweden under hösten också att göra en marknadsföringskampanj för Stockholm.

Fakta: Hur reser indiska resenärer i Sverige?

  • Reser mest under maj och juni samt september och oktober
  • Bor helst på hotell
  • Reser oftast till Stockholm
  • 3 av 4 vill resa i grupp under hela eller delar av resan
  • Besöker flera skandinaviska länder under samma resa
    Källa: Tillväxtverket och Visit Swedens målgruppsanalyser

Fakta: Utveckling av resande från Indien till Sverige

2008: 52 534 övernattningar
2012: 107 801 övernattningar
2016: 175 088 övernattningar

Antalet övernattningar ökade med 155 procent mellan 2008 och 2016 och med 62 procent mellan 2012 och 2016. Mellan januari och juni 2017 ökade antalet övernattningar i Sverige med åtta procent.

Källa: Tillväxtverket/SCB

För mer information

Bitte Olsson, pressansvarig på Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56 

Visa alla nyheter