Hoppa till innehåll
Pressrelease7 februari 2019

Norska och danska turister tillbaka i Sverige

Utländska turister fortsätter att charmas av Sverige. 2018 blev det sjätte rekordåret i rad för internationell turism i Sverige – och antalet övernattningar ökade mest från Norge och Danmark. Från Norge och Tyskland har det aldrig tidigare kommit fler turister under ett och samma år.
dbqzvo4y2xlflgpgvi63.jpg

2018 blev det bästa turiståret någonsin för utländsk turism i Sverige, med rekordmånga övernattningar för sjätte året i rad. Sveriges största utlandsmarknader Norge, Tyskland och Danmark blev under 2018 också de länder som ökade mest sett till antal övernattningar. Från Norge och Tyskland har det aldrig tidigare spenderats så många nätter på boendeanläggningar över hela Sverige.

Totalt gjordes 17,4 miljoner övernattningar från utlandet i hela Sverige 2018, vilket är 7,2 procent eller 1,2 miljoner fler övernattningar än 2017. Det står klart när SCB och Tillväxtverket idag presenterar preliminära siffror för antalet övernattningar på hotell, camping och andra kommersiella boendeformer 2018. Tillväxten är starkare än utvecklingen i Europa*.

- Det är riktigt glädjande att se intresset för Sverige växa så starkt. Många resenärer i världen längtar efter att besöka oss, och i Visit Swedens marknadsföring lyfter vi speciellt fram den öppna svenska livsstilen och den tillgängliga naturen, säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden.

Efter några år med minskat resande från Norge har norrmännen åter igen hittat till Sverige. Med 3,5 miljoner övernattningar är Norge den i särklass största utlandsmarknaden och förra året registrerades det största antalet kommersiella övernattningar som någonsin gjorts av norrmän i Sverige. Norrmännen vill gärna ägna sig åt shopping, stadsbesök och att besöka nöjesparker och många är återkommande besökare. Camping är en mycket populär boendeform. Visit Sweden har fokuserat mycket på att få gränshandlande norrmän att spendera mer tid i Sverige, bland annat med kampanjen ”Handle på vei hjem”. Kampanjen ska övertyga norrmännen att förlänga shoppingturen och passa på att äta gott, skämma bort sig, uppleva något nytt och framför allt övernatta. Marknadsföringen är ett samarbete med bland andra Thon shoppingcenter, Turistrådet Västsverige och Visit Värmland.

De största marknaderna efter Norge är Tyskland och Danmark, som också ökar kraftigt. Från Tyskland registrerades 84 000 fler övernattningar, en ökning med 3 procent. Tyskar på besök i Sverige gillar att uppleva det svenska, både vad gäller traditioner, mat och livsstil. Från Danmark blev motsvarande ökning 190 000 övernattningar eller hela 17 procent. Danskarna reser gärna till Sverige för att uppleva storstäderna och resa runt på landsbygden, gärna i kombination.

Även amerikaner fortsätter att hitta till Sverige under 2018 trots en mycket stark tillväxt året före. Mellan 2016 och 2017 ökade antalet övernattningar från USA med 45 procent, och under förra året fortsatte tillväxten med 9 procent.

- Att den smått osannolika ökningen från USA under 2017 fortfarande håller i sig är extra roligt. Vi har satsat mycket på att fler amerikanska resenärer ska upptäcka Sverige och har lyft fram reseanledningar inom mat, natur och storstadsupplevelser, nu senast kampanjen The Edible Country, fortsätter Ewa Lagerqvist.

Sverige ligger högt på internationella rankningar inom till exempel miljö, näringsliv, samhällsstyrning och turism. Nyligen rankades Sverige som det tredje starkaste landet i världen i indexet Good Country Index, som mäter hur väl länder bidrar till övriga världen inom exempelvis kultur, miljö, frihet och utbildning**.

- Att resandet hit växer är delvis en effekt av ett ökat resande i världen, men det finns en stor nyfikenhet på att lära känna landet Sverige i den målgrupp av aktiva resenärer som vi vänder oss till i marknadsföringen, fortsätter Ewa Lagerqvist.


* Antalet internationella ankomster i Europa ökade med 6 procent 2018. Källa: UNWTO, World Tourism Barometer, januari 2019

** www.goodcountryindex.org

Antal övernattningar 2018, Visit Swedens utlandsmarknader

1. Norge 3 537 000 övernattningar, +5,6 procent
2. Tyskland 3 118 000 övernattningar, +2,8 procent
3. Danmark 1 324 000 övernattningar, +16,8 procent
4. USA 866 000 övernattningar, +8,9 procent
5. Storbritannien 835 000 övernattningar, -4,4 procent
6. Nederländerna 740 000 övernattningar, +2,1 procent
7. Kina 349 000 övernattningar, -4,3 procent
8. Frankrike 329 000 övernattningar, +4,5 procent
9. Indien 216 000 övernattningar, -0,1 procent

Källa: Preliminär inkvarteringsstatistik 2018 på hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser samt förmedlade stugor och lägenheter, Tillväxtverket/SCB

För mer information

Bitte Olsson, pressansvarig Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56 

Visa alla nyheter