Hoppa till innehåll
Pressrelease8 oktober 2014

Ökat resande till Sverige gav rekordsommar

De utländska övernattningarna i Sverige ökade kraftigt under juni, juli och augusti, visar färska siffror från Tillväxtverket. Från VisitSwedens prioriterade utlandsmarknader registrerades nästan 250 000 fler övernattningar under sommarmånaderna än förra året. Några av orsakerna till ökningen är god tillgänglighet, ökad ekonomisk stabilitet i vissa länder och en fortsatt marknadsbearbetning.
lykpw78ljbxdbyxwgxmq.jpg

De utländska övernattningarna i Sverige ökade kraftigt under juni, juli och augusti, visar färska siffror från Tillväxtverket. Från VisitSwedens prioriterade utlandsmarknader registrerades nästan 250 000 fler övernattningar under sommarmånaderna än förra året. Några av orsakerna till ökningen är god tillgänglighet, ökad ekonomisk stabilitet i vissa länder och en fortsatt marknadsbearbetning. 

Under juni, juli och augusti gjordes nästan 250 000 fler övernattningar än förra året från de 12 utlandsmarknader som VisitSweden prioriterar i sin marknadsföring. Det är en ökning för de volymmässigt viktiga sommarmånaderna med i genomsnitt 4,3 procent.

De spanska resenärerna börjar återkomma till Sverige och ökar allra mest, med 20 procent fler övernattningar jämfört med förra sommaren. Övernattningarna från Storbritannien, Nederländerna respektive Kina ökar också kraftigt, med över 10 procent. I faktiska tal kommer den största ökningen från Tyskland, med 89 000 fler övernattningar.

En stark sommar, med en markant ökning i augusti, stärker även årsresultatet hittills på hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser samt privata stugor och lägenheter. För VisitSwedens utlandsmarknader har perioden januari till och med augusti ökat med 3,6 procent. Åtta av tio utländska övernattningar i kommersiellt boende i Sverige kommer från länder som VisitSweden prioriterar i marknadsföringen av Sverige och svenska destinationer och upplevelser.

-  Det är roligt att ett hårt dedikerat arbete i besöksnäringen har bidragit till positiva siffror under de stora volymmånaderna juni, juli och augusti. Nu hoppas vi på ännu ett år av tillväxt för internationell turism i svensk besöksnäring. Utländska besökare står för stora intäkter till Sverige och spenderade 106 miljarder kronor under 2013, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.

Enligt en översiktsanalys från VisitSwedens utlandskontor finns olika orsaker till ökningen av antalet övernattningar. Förutom en kontinuerlig marknadsbearbetning, bland annat med marknadsföringskampanjer direkt mot resenärer, PR, sociala medier och samarbete med researrangörer, spelar ekonomi, konsumtionsvilja och tillgänglighet en stor roll.

I Spanien har tillgängligheten till Sverige förbättrats avsevärt under året, framför allt från Madrid och Barcelona, och ekonomin börjar återhämta sig. Även i Storbritannien ljusnar ekonomin och britterna vågar konsumera igen. Ett starkare brittiskt pund mot kronan har troligen också haft effekt, liksom fortsatt bra flygtillgänglighet mellan London och Sverige.

I Kina är det ökande resandet sannolikt en effekt av större nyfikenhet på Skandinavien, stabil BNP-tillväxt, bibehållen flygtillgänglighet och en snabbare visumhantering via Sveriges ambassad i Beijing. I Kina och Storbritannien har satsningar tillsammans med Tourism in Skåne och Malmö Turism redan gett resultat.

-  Intäkterna från utländska besökare har ökat stadigt de senaste åren. Den långsiktiga tillväxten är ett resultat av ett strategiskt samarbete för besöksnäringen, fler internationellt attraktiva destinationer, ökad tillgänglighet och en effektivare marknadsföring. Samtidigt har varumärket Sverige stärkts, fortsätter Thomas Brühl.

Källa samtlig besöksstatistik: SCB/Tillväxtverket

För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör på VisitSweden, [email protected], tel 0704-200 900
Bitte Olsson, pressansvarig på VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56


Visa alla nyheter