Hoppa till innehåll
Pressrelease4 februari 2016

Rekordmånga utländska turister valde Sverige 2015

Aldrig tidigare har Sverige varit ett så populärt resmål för internationella besökare. Under 2015 ökade den utländska turismen i Sverige med hela 10,5 procent, vilket är en starkare ökning än genomsnittet för Europa.
cl2ji4h0h4kytskl2dah.jpg

Sverige kammar hem det bästa turiståret någonsin för utländska turisters övernattningar i Sverige. Det blir tydligt när SCB och Tillväxtverket just summerat 2015. Internationella övernattningar på hotell, vandrarhem och campingplatser och i stugor och lägenheter ökade med 10,5 procent. Starkast ökning kommer från Norge, Tyskland och Danmark.

- Detta är glädjande nyheter och ett betydelsefullt kvitto på att det arbete som besöksnäringen och Visit Sweden gör ger resultat. Sveriges varumärke blir allt starkare och främst är det naturen och livsstilen i Sverige som lockar turisterna, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.

Visit Sweden arbetar med att marknadsföra Sverige och svenska upplevelser på 13 utlandsmarknader*. Bilden av resmålet Sverige är generellt sett positiv och det finns en fortsatt stor potential för besöksnäringen att öka exportintäkterna från utländsk turism.

Många människor utomlands är intresserade av svenskarnas balanserade livsstil, aktiva upplevelser i naturen , moderna och trendiga städer, shopping och familjeattraktioner. Nya flyglinjer och ett sug efter spännande resmål som Sverige är några av möjligheterna som Visit Sweden drar nytta av i marknadsföringen mot utländska resenärer.

Visit Sweden inspirerar ständigt utländska resenärer om Sverige, både i egna och andras sociala och traditionella mediekanaler. Det kompletteras med marknadsföringsaktiviteter inför sommar- och vintersäsongerna tillsammans med svensk besöksnäring. Under 2015 har bland annat kampanjen 100%Echt bidragit till fler tyska turister i Skåne. Livsstilskampanjen Find Your Swede, där britter och svenskar med liknande intressen kan hitta varandra på sociala medier, har också ökat nyfikenheten på Sverige och svenskarna hos brittiska resenärer.

Enligt preliminära siffror från UNWTO, FNs turismorganisation, ökade inresandet till europeiska länder med 5 procent under 2015, räknat i antal ankomster.

Under 2014 spenderade utländska besökare 96 miljarder kronor i Sverige, vilket är mer än den sammanlagda svenska exporten av personvagnar samt järn och stål.

* Norge, Danmark, Finland, Ryssland, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien, USA, Kina och Indien.

För mer information:
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör på VisitSweden, [email protected], tel 0704-200 900
Bitte Olsson, pressansvarig VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Visa alla nyheter