Hoppa till innehåll
Pressrelease7 juli 2015

Stark vårsäsong gav rekordmånga utländska övernattningar i Sverige

Internationell turism fortsätter att öka i Sverige och fler turister än tidigare har hittat till Sverige före sommarsäsongen. Enligt VisitSweden, som marknadsför destinationen Sverige utomlands, är detta bland annat ett resultat av att upplevelser i Sverige har blivit mer internationellt kända.

Internationell turism fortsätter att öka i Sverige och fler turister än tidigare har hittat till Sverige före sommarsäsongen. Under januari till och med maj ökade antalet övernattningar med drygt åtta procent och var därmed den bästa vinter- och vårsäsongen någonsin. Enligt VisitSweden, som marknadsför destinationen Sverige utomlands, är detta bland annat ett resultat av att upplevelser i Sverige har blivit mer internationellt kända.

 Färska siffror från SCB och Tillväxtverket visar att antalet utländska övernattningar i Sverige* nådde drygt 4 miljoner från januari till och med maj, en ökning med åtta procent eller 300 000 övernattningar från året innan. Utländska besökare spenderar nära 100 miljarder kronor i Sverige årligen.

- Utländsk turism ger stora intäkter till Sverige och vi gläds enormt åt att besöksnäringen fortsätter få effekt på ett envist och långsiktigt arbete. Effektiv internationell marknadsföring, bättre paketerade upplevelser och en god tillgänglighet är de främsta orsakerna till att allt fler utländska turister kommer till Sverige, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden.

Mest ökade övernattningarna från Norge och Danmark, med 38 000 respektive 36 000 fler övernattningar än mellan januari och maj 2014. Därefter kom Tyskland (+27 000) och Storbritannien (+26 000).

VisitSweden genomför internationella marknadsföringskampanjer tillsammans med besöksnäringen på 12 prioriterade marknader för att locka besökare till Sverige. Just nu pågår till exempel Sverigekampanjen Swedish Moments i Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna, där tips om utomhusupplevelser som kajakturer, vandring eller klättring, restaurangpärlor, gårdsbutiker, strandhugg, shopping, nöjesparker och många andra smultronställen över hela landet varvas med storstadsupplevelser. I kampanjen kan besökaren göra ett lekfullt test för att ta reda på vilken typ av upplevelser som passar de egna intressena.

- Just nu breddar VisitSweden marknadsföringen av Sverige tillsammans med svensk besöksnäring genom att satsa mer på kampanjer i Norge och Finland för att få fler endagsresenärer att övernatta, samt på fler aktiviteter i Kina och vår pilotmarknad Indien, säger Thomas Brühl.

Det finns en stor potential att antalet utländska turister kan bli fler och i den målgrupp av resenärer som VisitSweden riktar marknadsföringen mot finns miljontals Sverigeintresserade resenärer. De vill främst uppleva svensk livsstil och aktiviteter i svensk natur.

Procentuell förändring januari-maj 2015 jämfört med januari-maj 2014,
på VisitSwedens prioriterade utlandsmarknader
(Gäller övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och förmedlade privata stugor och lägenheter)

Norge +5,3 %
Danmark +8,1 %
Finland +5,9 %
Tyskland +5,7 %
Nederländerna +11,6 %
Storbritannien +11,0 %
Ryssland -32,3 %
Spanien +1,4 %
Frankrike -0,3 %
Italien +5,0 %
Kina +12,9 %
USA -7,7 %
Utlandet totalt +8,4 %

* Avser övernattningar på kommersiella boendeanläggningar, dvs hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och förmedlade privata stugor och lägenheter. Källa: SCB/Tillväxtverket

Statistik för övernattningar under sommaren 2015 kommer från SCB/Tillväxtverket i början av oktober. 

För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Bitte Olsson, pressansvarig på VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Visa alla nyheter