Hoppa till innehåll
Pressrelease7 oktober 2019

Sverige hett även utanför sommarsäsongen

Årets sommar visar att Sverige fortsätter växa som en intressant destination för utländska turister. Antalet övernattningar från de länder som Visit Sweden fokuserar på ökade med 7 procent. Men de senaste åren har utländska besökare upptäckt Sverige även utanför den intensiva sommarperioden. Det vill Visit Sweden fortsätta utveckla med inspiration om Sverige under flera årstider.
l5bveokeyf0mwc4opjdz.jpg

Årets sommar visar att Sverige fortsätter växa som en intressant destination för utländska turister. Antalet övernattningar från de länder som Visit Sweden fokuserar på ökade med 7 procent, och från utlandet generellt med 2 procent. Men de senaste åren har utländska besökare upptäckt Sverige även utanför den intensiva sommarperioden. Det vill Visit Sweden fortsätta utveckla med inspiration om Sverige under flera årstider.

Intresset för Sverige som resmål fortsätter och sommaren står för cirka hälften av antalet övernattningar från utlandet. Men att semestra utanför högsäsongen tenderar att bli vanligare. Andelen övernattningar under juni, juli och augusti i förhållande till resten av året har minskat de senaste tio åren.

- Vi vill få turister att stanna längre i Sverige och också få dem att semestra här även utanför högsäsongen. Den målgrupp vi vänder oss till i marknadsföringen är nyfikna resenärer som är öppna för nya sätt att resa, säger Ewa Lagerqvist, vd för Visit Sweden.

Att Sverige tenderar att bli mer intressant under hela året blir också tydligt i sökningarna på nätet om olika destinationer. I en undersökning som Visit Sweden låtit göra* hade Sverige under 2018 två tydliga toppar av sökningar, en i januari och en under sommaren.

En marknad som vuxit kraftigt under sommaren är Tyskland. Under juni, juli och augusti ökade tyskarnas övernattningar i Sverige med hela 12 procent, och under hela året hittills med över 9 procent. Enligt Visit Swedens analys av Sverigeintresserade resenärer ägnar sig de flesta åt att upptäcka landsbygden, storstadsliv och shopping under besöket i Sverige.

Andra marknader som vuxit mycket under sommaren och hela året är Danmark och USA. Under juni, juli och augusti ökade danskarnas övernattningar i Sverige med 11 procent, och från januari till och med augusti med drygt 6 procent. Danska resenärer ser Sverige som en mångsidig destination och är vana att uppleva Sverige under alla säsonger, inte minst som vinterdestination för barnfamiljer. Amerikanernas resande till Sverige fortsatte att öka snabbt, med 14 procent fler övernattningar under sommaren. Norska övernattningar minskar något efter förra årets kraftiga tillväxt.

Visit Sweden fokuserar på nio olika marknader i världen, och resemönstren skiljer sig åt. Till exempel fransmän, britter och indier reser till Sverige relativt jämnt fördelat över året, medan resandet från Kina, USA och Tyskland är intensivast mellan maj och september.

​- Vi har börjat ställa om flera av våra Sverigekampanjer så att de ska inspirera resenärer under längre tid och under flera årstider. Ett exempel är vår senaste globala kampanj The Edible Country som inspirerat resenärer i sju länder och lett till över 200 redaktionella artiklar från januari fram till nu, avslutar Ewa Lagerqvist. 

- Den positiva bilden av Sverige är stabil. Vi tror starkt på att det är unika upplevelser i alla delar av landet som ligger bakom det ökade intresset, även om faktorer som en svag krona och bra tillgänglighet spelar in, fortsätter Ewa Lagerqvist.


* Visit Sweden har låtit göra en scanning av sökningar på nätet om Sverige och utvalda konkurrerande destinationer. Scanningen har genomförts för åren 2016-2018 av Bloom Consulting.


För mer information

Bitte Olsson, pressansvarig Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56 

Visa alla nyheter