Hoppa till innehåll
Nyhet14 februari 2023

Sveriges utbud av nya besöksmål och upplevelser våren och sommaren 2023

Visit Sweden har i samarbete med Sveriges 21 regioner gjort en sammanställning av nya besöksmål och upplevelser i Sverige under våren och sommaren 2023. Vildmarksvägar, annorlunda boenden, gastronomiska week-ends, spelmansstämmor, kulturfestivaler, internationella konstutställningar, efterlängtade musikframträdanden och inte minst jubileum är bara några exempel som förgyller utbudet av turistmål under 2023.
johan_willner-summer_holiday-3201.jpg
Foto: Johan Willner/imagebank.sweden.se

Ladda ner hela presentationen med alla nyheter här:

Nya resmål och upplevelser, vår sommar 2023

Svenskarnas intresse för att upptäcka och semestra i Sverige håller i sig!  Med pandemiårens nedstängningar och restriktioner färska i minnet är det många som ser fram emot att nu börja resa igen.

Sökandet efter utländska resmål har ökat, men svenskars intresse för semester-upplevelser i Sverige ligger fortfarande högre än före pandemin (1) och enligt Oxford Economics prognoser väntas den svenska turismnäringen växa med sex procent under kommande år jämfört med år 2022. Och för dem som planerar att upptäcka, uppleva och utforska Sverige under 2023 är utbudet av nya resmål och upplevelser enormt.

"Det är oerhört glädjande att kunna presentera delar av sommarsveriges enorma utbud och se hur Sverige stärker sin attraktivitet genom ett utbud som lockar precis rätt målgrupper samtidigt som fler ser ut att värdera mer prisvärda semesterupplevelser", säger Susanne Andersson som är vd för Visit Sweden.

Att vistas i naturskön miljö, där det erbjuds möjlighet till både fysisk aktivitet och mental avkoppling, är ett uppskattat semesteralternativ av många!

Vandring- och cykeltrenden är två av de starkast växande trenderna inom naturturism och idag erbjuds alternativ för såväl dem som prioriterar komfort som för dem som gillar turer under enklare former. Vad sägs om ett mountainbike-läger för hela familjen? Ett bastubad 80 meter under jorden? Eller ett fjällmaraton där man avnjuter jämtländska delikatesser vid matstationerna? 2023 erbjuder en rad nya naturupplevelser som lovar upptäckarglädje och frihet för alla smaker.

För dem som gillar att besöka konstutställningar, designevent och kulturfestivaler är utbudet stort. Under våren och sommaren gästas Sverige av en rad uppmärksammade utställningar där såväl internationella street art-stjärnor som nationella foto- och textilkonstnärer hyllas. Varför inte besöka en fotoutställning över ett gäng varmt porträtterade tanter, förundras över modern glaskonst eller få historien bakom några av Sveriges mest klassiska och älskade möbeltillverkare!

Och vad sägs om att fira både artist- och festivaljubileum genom en 30-årig rockjubilar alternativt en operasångerska som firar 30 år på scen? Eller att upptäcka tradition och historia genom spelmansstämma som erbjuder såväl logdans som buskspel. För dem som vill skapa minnen till musik erbjudes fullspäckat program med uppträdanden i en mängd olika genrer och teman.

Det perfekta boendet kan innebära skillnaden mellan en bra resa och en oförglömlig upplevelse. Och gastronomiska upplevelser ses som en av favoritaktiviteterna på semesterresan av oss svenskar. Under 2023 slår portarna upp till flera nya boenden och restauranger i Sverige - här finns något för alla – oavsett om man söker prisvänliga B&Bs, eller lyxhotell alternativt prisbelönta ostar på lokalt mejeri eller en fikavandring i jubilerande stad.

Slutligen kan man konstatera att 2023 blir ett år av jubileumsfiranden! Vi firar 500-årsjubileet av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung, Göteborg firar 400 år som stad, H. M. Konungens 50 år på tronen och så uppmärksammas och firas allt från arkitektoniska mästerverk och kulturinstitutioner till vandringsleder, musikfestivaler och möbeltillverkare.

Sommaren 2023 innebär med andra ord möjligheten att på riktigt få uppleva historiens vingslag när vi firar spännande och viktiga milstolpar.

Ladda ner presentationen med alla nyheter här: Nya resmål och upplevelser, vår sommar 2023

Pressbilder för fri publicering

Se länk vid respektive tips Nya resmål och upplevelser, vår sommar 2023
Även: https://contentbank.visitsweden.com/selection/27cd8695d7eaa78769a8149f9334115a

För mer inspiration om resmålet Sverige:

Sveriges upplevelseguide: https://visitsweden.se/sv/upplevelseguide
Visit Swedens sajt: https://visitsweden.com/

För mer pressinformation

Ebba Ekelund, PR Manager Sweden & Nordics på Visit Sweden, [email protected]
Visit Swedens pressrum med fler kontakter, material och inspiration

(Källa 1) Svenska resenärers Googlesökningar om Sverige: https://corporate.visitsweden.com/kunskap/sverige/svenska-resenarers-googlesokningar-om-sverige/

Om Visit Sweden:

Visit Sweden har det offentliga uppdraget från svenska regeringen att marknadsföra resmålet Sverige. Visionen är att Sverige år 2030 är världens mest hållbara och attraktiva resmål byggt på innovation. Nu mer än någonsin måste resande göras hållbart, medvetet och skapa långsiktigt värde för både resenärer, lokala samhällen och vår planet. Visit Sweden är ett statligt aktiebolag med ca 60 anställda runt om i världen. Bolaget är baserat i Stockholm och hade år 2021 en omsättning om ca 175 miljoner kronor. Om Visit Sweden: https://corporate.visitsweden.com/ För press & influencers: https://corporate.visitsweden.com/press-influencers/

Visa alla nyheter