Hoppa till innehåll
Pressrelease23 juni 2014

Unikt möte mellan svenska möbelföretag och europeiska topparkitekter

26-28 juni sätts full fokus på svenska designmöbler när exportsatsningen Swedish Midsummer Design Weekend genomförs för andra året i rad. Tongivande europeiska arkitekter gästar Stockholm för ett unikt smakprov på svensk design och livsstil. Satsningen är ett samarbete mellan 14 svenska designmöbelföretag, Trä- och Möbelföretagen, VisitSweden och Stockholmsmässan/Stockholm Furniture & Light Fair.
efrwcb8z3pmnemcpooho.jpg

26-28 juni sätts full fokus på svenska designmöbler när exportsatsningen Swedish Midsummer Design Weekend genomförs för andra året i rad. Tongivande europeiska arkitekter gästar Stockholm för ett unikt smakprov på svensk design och livsstil. Satsningen är ett samarbete mellan 14 svenska designmöbelföretag, Trä- och Möbelföretagen, VisitSweden och Stockholmsmässan/Stockholm Furniture & Light Fair.

60 utvalda arkitekter från Tyskland, Nederländerna och Storbritannien besöker evenemanget som är ett unikt samarbete med gemensamma resurser och nära samverkan mellan till vardags konkurrerande företag. Målet är att öka det utländska intresset och kunskapen om svenska designmöbler, Sverige som designland och intresset för mässan Stockholm Furniture & Light Fair. Mötet kommer att genomsyras av den svenska tradition och livsstil som satt sin prägel på svensk design. Bland annat får deltagarna uppleva ett midsommarfirande på Fjäderholmarna. 

-  Formgivningen är en avgörande framgångsfaktor men svensk möbelindustri står också för värden som kvalitet, hållbar tillverkning och bra arbetsmiljö, säger Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling på TMF. Svensk möbelindustri är en av de stabilaste i Europa och en av få vars möbelproduktion ökar, mycket tack vare stark export. Men det är viktigt att Sverige fortsätter stärka exporten i takt med att den globala konkurrensen ökar.

Enligt kommunikationsbolaget VisitSweden är associationen till design en av destinationen Sveriges styrkor. Svensk design uppskattas för sin stil och enkelhet och att shoppa mode och designprodukter är en viktig del av besöket i Sverige. Utländska besökare lägger 46 procent, nästan hälften av vad de spenderar, på shopping[1]. Design kan också handla om att besöka museer och utställningar med konst och design.

-  Utländska besökare spenderar årligen över 100 miljarder i Sverige och det finns en stor potential att ytterligare öka intäkterna från internationell turism. Med fler starka reseanledningar, exempelvis inom design, kan vi få ännu fler att resa till Sverige, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.

Deltagarna vid Swedish Midsummer Design Weekend besöker samtliga möbelproducenter, får lyssna till ett seminarium om svensk arkitektur av Per Kallstenius, Stockholms förre stadsarkitekt samt ges en guidad tur på slottet.

Medverkande: Abstracta, Blå Station, Fogia, Gärsnäs, Karl Andersson & Söner, Källemo, Lammhults, Materia, NC Nordic Care, OFFECCT, Röshults, Skandiform, Swedese och Zero.

För mer information vänligen kontakta:

Cecilia Ask Engström, chef branschutveckling TMF, tel 070-381 72 06, [email protected]

Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör VisitSweden, tel 070-420 09 00, [email protected]

För program och mer information om Swedish Midsummer Design Weekend: http://smdw.se/


[1] Fakta om svensk turism 2012, TillväxtverketTrä- och Möbelföretagen, TMF, är bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag som verkar i den träförädlande industrin. Bland de ca 700 medlemmarna finns företag som producerar fönster, dörrar, golv, trähus, byggnadssnickerier, möbler, kök, inredningssnickerier samt trappor och träkomponenter. Industrin omsätter 70 miljarder kronor och har sammanlagt knappt
30 000 personer anställda. 
www.tmf.se

VisitSweden är ett kommunikationsbolag med uppdrag att marknadsföra Sverige som resmål och varumärke internationellt. Marknadsföringen görs tillsammans med samarbetspartners och riktas till en utvald målgrupp på 12 prioriterade utlandsmarknader. VisitSweden ägs av svenska staten och svensk besöksnäring. Svensk turistindustri står för 2,9 procent av BNP, omsätter 275,5 miljarder kronor och sysselsätter 168 000 personer (räknat i helårsverken). Exportvärdet är 106,5 miljarder kronor. (Källa: Tillväxtverket, siffrorna avser 2012.) www.visitsweden.com/partner

Stockholm Furniture & Light Fair är världens största mötesplats för skandinavisk möbel- och belysningsdesign. Här möter inhemska och internationella besökare det mest kompletta utbudet av skandinaviska möbler, kontor, design, textil, belysning och övrig inredning för såväl hem- som offentlig miljö. Nästa mässa är 3-7 februari 2015 på Stockholmsmässan. www.stockholmfurniturefair.comVisa alla nyheter