Hoppa till innehåll
Pressrelease25 juni 2013

Utländska gourmetjournalister ska testa äkta småländsk ostkaka

På torsdag kommer 14 utvalda matjournalister, bloggare och fotografer från hela Europa till Småland och Öland. De har bjudits in till VisitSwedens ”Culinary Academy of Sweden” för att i fem dagar provlaga och smaka småländska specialiteter och lära känna svensk livsstil och natur.
igfjz4ebpj1yhhkld9zy.jpg

På torsdag kommer 14 utvalda matjournalister, bloggare och fotografer från hela Europa till Småland och Öland för att i fem dagar provlaga och smaka småländska specialiteter och lära känna svensk livsstil och natur. Tommy Myllymäki från Restaurang Sjön och Karin Fransson från Hotell Borgholm är några av dem som tar emot gruppen. Resan arrangeras i samarbete med Smålands Turism, Destination Småland och Regionförbundet i Kalmar län. 


Journalister från bland annat spanska tidningen Sobremesa, tyska Welt am Sonntag och italienska Food & Beverage kommer att från torsdag till och med måndag få laga isterband och ostkaka, prova småländska rätter på Astrid Lindgrens Värld och besöka restaurangerna Sjön i Jönköping, PM & Vänner i Växjö och Hotell Borgholm på Öland. På programmet står bland annat också en naturvandring på Korrö naturreservat, ett besök på Målerås glasbruk och en tur till Hagelstad getmejeri på Öland. VisitSwedens och de regionala småländska turistorganisationernas syfte med resan är att visa opinionsbildare inom mat vad Sverige, Småland och Öland har att erbjuda utländska besökare.

-  Culinary Academy of Sweden är en fantastisk språngbräda för medier när det gäller att lyfta fram en livfull svensk gastronomi för resten av världen. Det svenska köket har upplevt en fantastisk utveckling det senaste decenniet och har skapat nya tekniska och kreativa scener av stort värde för världens kulinariska arv. Under det här besöket ser jag fram emot att njuta av den unika maten och umgås med de underbara människorna i landet, en obestridd del av framgången, säger Saúl Cepeda, journalist på den spanska  tidningen Sobremesa. Saúl Cepeda har deltagit i en tidigare Culinary Academy of Sweden, då i Stockholm och Sörmland.

Uppmärksamheten för svensk mat växer och Visit Sweden satsar nu på att ytterligare lyfta fram svensk matkultur som en anledning till att resa till Sverige. Resan är den sjätte Culinary Academy of Sweden i ordningen. Matjournalister från VisitSwedens prioriterade utlandsmarknader har redan besökt Jämtland, Västkusten, Skåne, Swedish Lapland samt Stockholm och Sörmland.  

-  Svensk gastronomi är i rampljuset just nu. Det ger oss bra förutsättningar att berätta om naturliga råvaror och äkta svensk mat och livsstil i vår internationella Sverigemarknadsföring, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden. En starkare Sverigebild och fler anledningar att resa hit kan öka antalet utländska besökare och därmed intäkterna för svenskt näringsliv.

VisitSweden har sedan 2010 intensifierat den internationella marknadsföringen av ”Sverige – det nya matlandet” på uppdrag av Landsbygdsdepartementet. För att uppmärksamma omvärlden på Sverige som en matdestination och därigenom också stärka varumärket Sverige har VisitSweden genomfört flera kampanjer med mat som tema, exempelvis i Storbritannien. Värdet av redaktionella artiklar om svensk mat, som VisitSweden har bidragit till, har ökat från 120 miljoner kronor under 2011 till 660 miljoner kronor under 2012.

Culinary Academy of Sweden ska minimera påverkan på miljön och har klassificerats som ett klimatneutralt arrangemang.

Fakta

Matjournalisterna kommer från
Kulinariker, Tyskland
Welt am Sonntag, Tyskland
Frilansjournalist från Redaktionsbüro Donhauser, Tyskland
Food&Beverage, Italien
A-lehdet/MAKU, Finland
Global Grasshopper, Storbritannien
Eat like a girl (blogg), Storbritannien
Bonnier, Ryssland
3 Etoiles, Frankrike
Sobremesa, Spanien
APP Culinair, Nederländerna
OhMyFoodness, Nederländerna

Ur programmet för Culinary Academy of Sweden 2013

torsdag 27 juni
ankomst med tåg till Nässjö
middag på Restaurang Sjön i Jönköping

fredag 28 juni
fika på Krusagården i Eksjö
besök och lunch på Astrid Lindgrens Värld
tillverkning av isterband och ostkaka på Pilås Norregård i Braås
middag på restaurang PM & Vänner i Växjö

lördag 29 juni
naturvandring på Korrö naturreservat
besök på Målerås glasbruk
middag på Hotell Borgholm

söndag 30 juni
besök på Hagelstad getmejeri
Besök på Ninnis kroppkakebod
midsommarfirande på Ölands museum i Himmelsberga

måndag 1 juli
avresa med tåg från Kalmar

För ytterligare information | kontakta

VisitSweden

Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ami Hovstadius, projektledare mat på VisitSweden, tel 070-999 45 00, [email protected]
Jenny Jonevret, projektledare Culinary Academy of Sweden, tel 070-644 06 04, [email protected]
Ulrika Hallesius, kommunikationschef VisitSweden, tel 0704-20 09 00, [email protected]

Jönköpings län
Lena Larsson, vd Smålands Turism, tel 0708-19 95 75, [email protected]

Kronobergs län
Kerstin Hallberg, affärsutvecklare Destination Småland, tel 070-853 32 73,  [email protected]

Kalmar län med Öland
Karin Ekebjär, turismsamordnare Regionförbundet i Kalmar län, tel 070-922 94 35, [email protected]  

Visa alla nyheter