Hoppa till innehåll
Pressrelease7 november 2016

Utländska resenärer på sociala medier: Svensk design är framåtblickande och funktionell

När design och Sverige diskuteras på sociala medier är inredningsdesign, starka varumärken, hållbarhet och designupplevelser i naturen något av det som sticker ut. Det är en del av insikterna som kommer fram i en global trendspaning om svensk design, som Visit Sweden nu gör bland utländska turister.
juifr5uw4dvnlwukvluv.jpg

Utländska turister uppfattar svensk design som modern, innovativ, hållbar, enkel, funktionell och minimalistisk, enligt en global undersökning om Sverige som designland på sociala medier som Visit Sweden just låtit göra. På sociala medier pratas det om skandinavisk inredning, starka varumärken som IKEA och H&M, hållbart mode som tar ansvar för samhället, samt en arkitektur med framtidsfokus och inslag från naturen. Dessutom uppmärksammas unika designupplevelser i den svenska naturen, som Treehotel och Icehotel. Drygt sex av tio utländska turister förknippar Sverige med design, enligt en undersökning om varumärket Sverige. Under hösten görs flera andra studier om hur svensk design uppfattas internationellt.

Men även om många i utlandet uppskattar svensk design, mode, inredning och arkitektur, kan de som vill resa till Sverige för att uppleva den bli fler.

- Visit Sweden fick i maj i uppdrag av regeringen att utveckla marknadsföringen av svensk design för att få fler turister att resa hit och stärka bilden av ett modernt och progressivt land. Design som reseanledning har en stor potential att växa och är en självklar del av destinationen Sveriges övergripande styrkor, livsstil och natur, säger Thomas Brühl, vd på Visit Sweden.

Fler besökare som upplever svensk design i olika delar av landet bidrar till att stärka exporten av varor och tjänster inom design. Därför samarbetar Visit Sweden med Svensk Form, Association of Swedish Fashion Brands, Sveriges Arkitekter och Trä- och Möbelföretagen i designsatsningen.

Just nu sammanställer Visit Sweden och de andra aktörerna olika typer av analyser, samordnar designaktörer i Sverige och analyserar utbudet av svensk design som kan intressera en internationell målgrupp. En kommunikationsstrategi med valda utlandsmarknader och målgrupp tas nu fram och i december är en kommunikationsplattform för marknadsföringen av svensk design klar.

Redan efter årsskiftet startar den första marknadsföringen av Sverige som designland.

- Nu när vi tittar närmare på hur svensk design uppfattas i omvärlden ser vi mycket spännande, och vi tror starkt på att svensk design kan bli en reseanledning för många fler än idag. Den design som intresserar målgruppen kommer att definiera vad vi kommer att lyfta fram i marknadsföringen, säger Michael Persson Gripkow, Brand Director på Visit Sweden.

Michael Persson Gripkow ansvarar för designprogrammet på Visit Sweden och har nyligen anställts som Brand Director på Visit Sweden. Han kommer senast från en tjänst som marknadsdirektör på Swedavia. Michael har tidigare också varit global marknadskommunikationschef för Volvo Cars, marknadsdirektör på The Absolut Company och marknadschef på Kungliga Operan.

Fakta: Regeringens satsning på design

Näringsdepartementet satsar totalt 28 miljoner kronor från och med 2016 till och med 2019 på att utveckla och stärka den internationella marknadsföringen av Sverige som designland. Uppdraget har getts till Visit Sweden. Syftet är att attrahera besök av utländska turister och få dem att uppleva svensk design i Sverige, och därigenom öka exporten av designprodukter och tjänster. http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/05/svensk-design-i-fokus-for-export-och-turism/

I uppdraget samarbetar Visit Sweden med Svensk Form, Association of Swedish Fashion Brands, Trä- och Möbelföretagen, Sveriges Arkitekter med aktörer i besöksnäringen och flera branschföretag.

För mer information
Thomas Brühl, vd Visit Sweden, tel 08-789 10 00
Michael Persson Gripkow, Brand Director på Visit Sweden, [email protected], tel 070-313 72 83

Bitte Olsson, pressansvarig Visit Sweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Visa alla nyheter