Hoppa till innehåll

Nyhetsbrev januari 2023

Vilken rivstart på 2023 … EU-ordförandeskapet sätter verkligen strålkastarljuset på Sverige och sällan har väl ett land erbjudit ett så elegant och storslaget välkomnade. Ordförande Ursula von der Leyen kickade igång det svenska ordförandeskapet med ett besök på Esrange samt en övernattning på ishotellet i Jukkasjärvi och delegaternas Instagramflöden var efter besöket som reklampelare för den svenska turismnäringen.
Senast uppdaterad:7 november 2023

God kunskap om Sverige och en positiv Sverigebild har betydelse för att attrahera Sverigebesökare och skapa affärsmöjligheter för svenskt näringsliv. En resenär behöver känna nyfikenhet på landet för att vara mottaglig för just de svenska reseerbjudandena. Idag är bilden av Sverige mer mångfacetterad och komplex än tidigare, nya narrativ utmanar den traditionella bilden av landet. Även om mediebilden av landet inte alltid överensstämmer med den totala bilden av oss som turistdestination så är det viktigt att vi som land fortsätter att stärka vårt varumärke i dessa tuffa tider.

Och visst fortsätter omvärlden att vara föränderlig och svårfångad i tydliga analyser och scenarios. Men attityden till att resa på semester ligger (i december) kvar på en hög nivå trots stundande lågkonjunktur. De större resebolagen ser inte någon minskning i hur många svenskar som uppger att de planerar en utlandsresa under året. Men resenärerna uppger att kostnadsläget påverkat var och hur de reser samt att det förändrade bokningsbeteende kvarstår dvs att resenären numer ser till att boka avbokningsbara biljetter.

För att få fler att välja Sverige som destination för sina kommande semestrar fortsätter vår marknadsföring av resmålet Sverige. Vakantiebeurs i Nederländerna inledde 2023 med fantastiskt intresse från journalister och researrangörer. I februari bjuder vi in svenska journalister till en pressfrukost där vi presenterar svenska turistiska sommarnyheter som vi skapat i samarbete Sveriges regionala turismorganisationer. En bra start på 2023.

Erbjudanden

Nordic Workshop i Frankrike, 21 mars 2023

Träffa utvalda och kvalitetssäkrade franska researrangörer med fokus på Norden under en fullspäckad dag med förbokade möten. Presentera era produkter till researrangörer som alla arbetar med privatresor och få en unik insikt i vad som efterfrågas av resenärer på den franska marknaden.

Nordic Workshop i Paris, Frankrike, arrangeras av Visit Sweden i samarbete med övriga nordiska turistråd och genom samarbetet breddas urvalet av inbjudna researrangörer vilket innebär att ni kan ta del av varandras ”köpare”.

Mer information om Nordic Workshop i Frankrike, och anmälan här.

Swedish Workshop Online 27-30 mars 2023

För tredje gången arrangerar Visit Sweden Swedish Workshop Online, ett effektivt komplement till Visit Swedens fysiska events. Delta digitalt och träffa kvalitetssäkrade aktörer inom researrangörsledet från Europa, USA och Asien. Valet är ditt. Mötesplattformen erbjuder goda möjligheter att marknadsföra er produkt eller destination.

Mer information om Swedish Workshop Online, och anmälan här.

Nordic Workshop Tyskland, 20 september 2023

Träffa utvalda och kvalitetssäkrade tyska researrangörer med fokus på Norden under en fullspäckad dag med förbokade möten. Presentera era produkter till researrangörer som alla arbetar med privatresor och få en unik insikt i vad som efterfrågas av resenärer på den tyska marknaden.

Nordic Workshop i Frankfurt, Tyskland, arrangeras av Visit Sweden i samarbete med övriga nordiska turistråd och genom samarbetet breddas urvalet av inbjudna researrangörer vilket innebär att ni kan ta del av varandras “köpare”.

Mer information om Nordic Workshop i Tyskland, och anmälan här.

Nordic Roadshow USA, hösten 2023

Roadshows är en marknadsföringsaktivitet där Visit Sweden tar det attraktiva och hållbara resmålet Sverige till researrangörer och reseagenter där de befinner sig i sina respektive länder. Syftet är att öka deras kunskap om Sverige som hållbart resmål långsiktigt och inspirera dem till att paketera, marknadsföra och sälja bokningsbara upplevelser i Sverige.

För researrangörer och agenter är det ett tidseffektivt sätt att inspireras och få information om Sverige, nya destinationer och upplevelser. Med en Roadshow når vi och deltagande partners även andra beslutsfattare än de som vanligtvis deltar på mässor och workshops.

Genom Roadshow i USA fokuserar Visit Sweden på marknadsledande och trendsättande aktörer såsom reseagenter som arbetar med privatresor på den amerikanska marknaden. En fantastisk möjlighet för ditt företag, region eller destination att presentera ert erbjudande till USAs viktigaste researrangörer och agenter.

Just nu planerar Visit Sweden tillsammans med övriga nordiska turistråd en Nordic Roadshow i USA under hösten 2023. Kontakta oss gärna om ni är intresserade och vill hålla er uppdaterade.

Delta i Visit Swedens Sverigekampanj på Tripadvisor

Tripadvisor, en av världens största reseportaler, är en kanal där Visit Sweden ser en stor potential att nå ut till globala resenärer. De tre senaste åren har Visit Sweden genomfört olika Sverigekampanjer på Tripadvisor där vi marknadsfört det hållbara resmålet Sverige. I samband med kampanjerna har vi också erbjudit regioner, destinationer och företag att delta och förstärka Sverigekampanjen med egen synlighet. Genom att samarbeta ökar vi den digitala närvaron av Sverige som semesterdestination på Tripadvisor, och tillsammans kan vi få fler resenärer att vilja semestra i Sverige.

Vi planerar nu 2023-års Sverigekampanj på Tripadvisor, och erbjuder även denna gång regioner, destinationer och företag att delta. Alla detaljer är inte satta än, men kontakta oss gärna om ni har intresse av att delta.

Mer information om Sverigekampanjen på Tripadvisor, och anmälan om intresse att delta.

Alla erbjudanden

Här kan ni ta del av hur ni genom Visit Swedens Sverigemarknadsföring kan förstärka er egen synlighet.

Om ni vill veta mer om Visit Swedens erbjudanden, och önskar bli kontaktade av oss, kan ni fylla i detta formulär, så återkommer vi till er.

Kunskap

Hur tänker svenskarna om sitt resande just nu?

Konkurrensen om resenärerna från Sverige håller i sig. Fler var på utlandssemester 2022 jämfört med 2021 och hela 51% planerar en utlandsresa kommande 6 månader. Det kan jämföras med de 39% som varit på en Sverigesemester 2022 och de 27% som planerar en Sverigesemester kommande 6 månader.

Men vi ser också att inflationen och kriget i Ukraina påverkar planerna för utlandsresor, fler väntar med att boka medan andra planerar att lägga mindre pengar på sin resa. Det kan i sin tur leda till att fler stannar i Sverige, så svårt att sia om hur utfallet blir. 

Ta del av hela rapporten: Hur tänker svenskarna om sitt resande just nu? December 2022

Under hela 2023 fortsätter vi att följa svenskarna och hur de tänker om resor just nu. Resultaten kommer framöver att presenteras var tredje månad.

Campinggäster i Sverige, en trogen målgrupp som stannar länge

Campingsemester i Sverige är intressant bland både svenska och tyska resenärer. Campinggäster stannar ofta längre, är mer intresserade av att ta hand om naturen och vill uppleva den svenska landsbygden, vandra och shoppa. De tror också i högre grad att de kommer resa till eller i Sverige inom 1-2 år.

Ta del av hela artikeln om campinggästerna i Visit Swedens Kunskapsbank

Dela kunskaper

Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats

Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbanken är en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen, reseledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikation för globala besökare.

Visit Swedens Kunskapsbank

Tipsa om Visit Swedens nyhetsbrev

Har ni kollegor eller företag i er region eller på er destination som ni tror kan ha glädje av nyheter från Visit Sweden?

Tipsa gärna om att registrera sig för Visit Swedens nyhetsbrev

Marknadsföring

Svemester – en summering av 2022

Under 2022 hade Visit Sweden för andra året i rad ett extra uppdrag och anslag för att marknadsföra Sverige mot den svenska och nordiska målgruppen, även kallat Svemesteruppdraget. Under 2023 har Visit Sweden inget extra anslag för Svemester men kommer fortsatt arbeta med den svenska och nordiska målgruppen men på en justerad aktivitetsnivå som del i grunduppdraget.

Vi vill här passa på att tacka alla er som arbetar för och i besöksnäringen för det fina samarbetet inom Svemester under året som gått, och nedan presentera en liten sammanfattning och resultat av 2022;

PR

Genom löpande dialog med ledande nordiska journalister, ett antal genomförda pressresor, kampanjrelaterade utspel och riktade pressutskick har vi uppnått ett PR-värde i Norden (Sverige, Norge, Danmark, Finland) på över 30 miljoner SEK.

Upplevelseguiden

Upplevelseguiden - webbapplikationen som inspirerar resenärer till att uppleva hela Sverige året om - innehåller i dagsläget drygt 1500 upplevelser över hela Sverige, och vi har under 2022 nått ut till över 600 000 unika besökare, som i sin tur genererat drygt 25 000 klick direkt till företag i besöksnäringen.

Under hösten gjorde vi Upplevelseguiden tillgänglig på både engelska, danska och norska, och den marknadsfördes även mot den norska och danska marknaden för första gången.

Cover Sweden

Kampanjen Cover Sweden som genom en Youtubeserie tog oss med på en inspirerande skivomslagsresa genom hela Sverige, fick ett jättefint genomslag och vi uppnådde en räckvidd på 10 miljoner.

Kunskapsdelning

Arbetet med att ta fram kunskap och insikter om den svenska målgruppen och den svenska marknaden har fortlöpt under året, och har delats genom bland annat webbinarier och publikationer, som alltid finns att hitta i vår Kunskapsbank.

Kunskaper om den svenska målgruppen och marknaden, i Visit Swedens Kunskapsbank.

Visit Swedens plan för 2023

Visit Sweden marknadsför resmålet Sverige genom olika kommunikationsinsatser året om. Vi vill finnas där målgruppen befinner sig för att öka kännedomen, preferensen och skapa intresse för att välja Sverige i stället för andra resmål.

I marknadsplanen 2023 beskriver Visit Sweden alla samlade aktiviteter som har till syfte att öka attraktionskraften för det hållbara och attraktiva resmålet Sverige.