Hoppa till innehåll
En jordgubbstårta på ett sommardukat bord med en svensk flagga.
Foto: Lieselotte van der Meijs/imagebank.sweden.se

Nyhetsbrev juni 2023

Den blomstertid nu kommer … så spurtar vi in i sommaren. Näringslivet rapporterar om ett gynnsamt bokningsläge, solen skiner, dagarna blir längre och sommarturisterna börjar anlända. Första halvan av 2023 har varit en händelserik period med spännande utvecklingar och viktiga händelser både i och utan för Sveriges gränser.
Senast uppdaterad:7 november 2023

Och just en stark och tydlig bild av Sverige som land och som resmål skapar förutsättningar för att lättare påverka resenärer att i stor konkurrens med andra länder välja just Sverige för sin semesterresa. Visit Sweden följer därför uppfattningar hos vår valda målgrupp och intervjuar målgruppen om deras bild, kännedom och intresse för landet och resmålet Sverige.

Sedan 2013 har Visit Sweden genomfört varumärkesanalys för Sverige som resmål och turistland utomlands. Vi har nu fått pinfärska resultat från årets mätning. Den visar att bilden av resmålet Sverige på utlandsmarknaderna är mycket positiv, att intresset för att besöka Sverige på semestern är stort. Men de ekonomiska utmaningarna för de privata plånböckerna blivit mer påtaglig och konkurrensen om de nationella och internationella besökarna är tuff.

Resultatet av analysen är något vi kommer berätta mer om efter sommaren.

Vi på Visit Sweden har jobbat hårt för att fortsätta optimera arbetet och få ut bästa effekt av våra resurser. Extra roligt är det att berätta att vi under våren har haft högtryck i vårt internationella PR-arbetet, bland annat med hela 96 genomförda pressvisningar i Sverige fram till och med maj. Allt fler researrangörer visar intresse för vad Sverige har att erbjuda och våra webbplatser, som är navet i vår kommunikation, har fortsatt fina resultat i kvalitativ trafik.

Innan den kommande sommarhögsäsongen, vi vill passa på att önska er och alla i svensk besöksnäring en riktigt fin sommar med förhoppning om att många svenska och internationella gäster utforskar nya platser, skapar minnen och verkligen tar del av allt fantastisk Sverige har att erbjuda.

Nästa nyhetsbrev från oss kommer i slutet av augusti.

Glad sommar!

PS För sommarens dagar i hängmattan har vi laddat vår kunskapsbank med nyheter om målgruppen och researrangörsledet, kommunikationstips och massa annat. Följ oss gärna på LinkedIn. Även där publicerar vi nyheter och intressanta händelser.

Kunskap om, och marknadsbearbetning av, internationella researrangörer

Visit Sweden har mångåriga relationer med researrangörsledet på flera marknader. Där berättar vi varje dag om det attraktiva resmålet Sverige och hur vi tillsammans kan arbeta för ett mer medvetet resande. Vi har goda relationer med researrangörer som har stor affärspotential för hela Sverige. Researrangörsledet är omfattande med tusentals researrangörer med olika inriktningar och fokus.

Nu erbjuder Visit Sweden två nya möjligheter för regioner eller destinationer som vill utforska en ny marknad, nya segment eller börja med att arbeta mot researrangörsledet:

  • För er som vill lära er mer om vad och hur researrangörsledet på en marknad fungerar, erbjuder vi digitala föreläsningar.
  • För regioner och destinationer som har 2-3 exportmogna produkter och som vill börja med en ny marknad eller redan är verksam på en marknad men vill hitta flera potentiella samarbeten med researrangörsledet i en marknad. Exempelområden: cykel, rundresa, unikt boende med aktiviteter, upplevelse.

Läs mer om hur ni kan ta del av erbjudandena: Kunskap och Marknadsbearbetning av internationella researrangörer.

Roadshows och workshops

Visit Sweden arrangerar roadshows och workshops för att inspirera internationella researrangörer och reseagenter att inkludera det hållbara och attraktiva resmålet Sverige i sitt utbud. För aktörer som arbetar för och i besöksnäringen är det unika tillfällen träffa och göra affärer med utvalda, kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter som alla är intresserade av att paketera, marknadsföra och sälja resmålet Sverige.

Delta på Swedish Workshop UK (fd Swedish Matchmaking) London 6-7 november

Träffa utvalda och kvalitetssäkrade researrangörer som arbetar med privatresor på den brittiska marknaden. Vi har valt att lägga workshopen parallellt med WTM - World Travel Market London - en av världens största mässor för den internationella resebranschen.

Läs mer och anmäl er till Swedish Workshop UK, London 6-7 november

Delta på Scandinavian Roadshow Indien, 20-24 november 2023

Träffa utvalda och kvalitetssäkrade researrangörer och reseagenter med fokus på Skandinavien, som säljer privatresor till den indiska marknaden. Genom samarbetet med övriga skandinaviska turismorganisationer breddas urvalet av researrangörer och agenter, vilket innebär att ni kan ta del av varandras “köpare”. Städer som besöks är Delhi, Mumbai och Chennai. 

Läs mer och anmäl er till Scandinavian Roadshow Indien, 30 oktober-3 november 2023

Kommande webbinarier

Open Data: Syns du inte på rätt sätt – så finns du inte!

Öppna data/Open Data skapar helt nya möjligheter för företag att bli hittade i det globala, digitala informationsbruset. Det möjliggör branschöverskridande synergieffekter, möjlighet till nya typer av tjänster, erbjudande och bokningar.

Lyssna in på Visit Swedens webbinarium om en internationellt standardiserad informationsstruktur för digitalt innehåll på internet. Öppen och nationell koordinerad data har visat sig bli allt viktigare i kampen om resenärer och potentiella besökares uppmärksamhet och innovation.

Genom ett strategiskt, nationellt arbete har vi i ett pilotprojekt - finansierat av Tillväxtverket - skapat en nationell informationsmodell för att effektivt och enhetligt synliggöra svensk turismnärings attraktiva utbud.

Med på webbinariet är bland andra; Sara Modig statssekreterare Klimat- och näringsdepartementet, Susanne Andersson vd Visit Sweden, Helena Brehnfors Nyberg Tillväxtverket och Alex Forsberg Meta Solutions.

Anmäl dig till webbinariet om Open Data, 21 juni 09:00

Dela gärna vidare till företag du tror kan ha nytta av webbinariet.

Visit Swedens inspirationswebbinarium

Save the date: Den 28 september klockan 09:00 sänder Visit Swedens det årliga inspirationswebbinariet där vi bland annat presenterar Visit Swedens aktiviteter och erbjudanden för 2024.

Inspelade webbinarier

Varför ska du som företag i besöksnäringen samarbeta med internationella researrangörer?

Se det inspelade webbinariet där vi går igenom vad du som företagare i besöksnäringen kan vinna på att samarbeta med internationella researrangörer, hur det fungerar, och vad som krävs.

Webbinariet genomfördes av Visit Sweden och baserar sig på kunskaper vi tagit fram, paketerat och anpassat till små och medelstora företag, i ett projekt finansierat av Tillväxtverket. Projektet syftar till att skapa förutsättningar för företag inom besöksnäringen att utvecklas och vara bättre rustade inför morgondagen.

Vi får lyssna till: Christina Steer och Anneli Crichlow Visit Sweden, Kylliki Hellström The Viking Museum, Christopher Storm Granö Beckasin, Marcus Eldh WildSweden, Emma Ekaremål, Asa Herrgård och Thereze Lindén Destination Småland.

Ta del av det inspelade webbinariet ”Varför ska du som företag i besöksnäringen samarbeta med internationella researrangörer?” (36 minuter)

Dela gärna vidare till företag du tror kan ha nytta av webbinariet.

Under Q1 har vi vidareutvecklat och strukturerat om i Visit Swedens Kunskapsbank för att möta behovet att lättare hitta information och förhoppningsvis inspirera till att söka vidare och vilja vara kvar lite längre. Vi hoppas att ni gillar den nya sökfunktionen, det nya utseendet och den nya strukturen.

Visit Swedens Kunskapsbank

Verktygslåda - Kommunicera med den medvetna resenären

För att attrahera nya kunder är det viktigt att som en del i hela erbjudandet berätta om sitt hållbarhetsarbete.

Den medvetna resenären väljer upplevelser som utvecklar både sig själv som resenär, resmålet och företagen de besöker och 44% av de globala resenärerna med Sverigeintresse tar redan idag, eller kommer att ta miljöhänsyn framåt. Vad målgruppens definition av ”att ta miljöhänsyn” är spänner från att uppleva lokala initiativ - upplevelser som ägs och drivs av människor som bor på orten - till att bo miljöcertifierat. 

Verktygslådan innehåller fakta och insikter, hur du når din målgrupp samt handgripliga tips om hur du praktiskt gör det.

Ta del av Verktygslådan – Kommunicera med den medvetna resenären i Visit Swedens Kunskapsbank

Hur ser bokningsläget ut hos internationella researrangörer inför sommaren 2023?

Under våren 2023 har Visit Sweden testat två olika metoder för att få en bild av efterfrågan på Sverige som resmål inför den kommande sommaren. Resultatet visar att trots osäkerheter i omvärlden bedöms efterfrågan på Sverigeresor för de närmaste 6 månaderna som positivt och än mer positivt om man tittar på helåret 2023 i jämförelse med 2022.

Bokningsläget hos internationella researrangörer inför sommaren 2023

Researrangörernas syn på Sverige

För att ta reda på mer om hur researrangörerna arbetar och hur företagare i Sverige kan få nytta av deras arbete har Visit Sweden intervjuat 97 researrangörer i Tyskland, Schweiz, Österrike, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Storbritannien och USA, som alla erbjuder resor till Sverige.

Undersökningen visar bland annat att Sverige upplevs som en hållbar destination och pekar på vad svenska leverantörer bör fokusera på i sitt arbete

Ta del av undersökningen om internationella researrangörers bild av Sverige

Målgruppsrapport: Den svenska målgruppen

En ny sammanfattande rapport över den svenska målgruppen är nu klar. Den innehåller resultatet från båda målgruppsundersökningarna 2021 (juni samt oktober) och visar var svenskar planerade att resa samt var de sedan reste, var de planerade att göra och sen faktiskt gjorde. Rapporten innehåller nya länkar till kompletterande kunskapskällor samt avslutas med fem korta checklistor riktat till företag som vill jobba med att nå svenska resenärer.

Målgruppsrapport: Den svenska målgruppen

Hur ser de svenska resenärerna på sitt resande just nu?

Trots en fortsatt hög inflation, höjda räntor och flera andra orosmoment i omvärlden är det tydligt att svenskarna fortsätter planera att resa på semester, både i Sverige och utomlands. Andelen som planerar en resa i Sverige har ökat (+6%) sedan den sista mätningen i januari och andelen som planerar en resa utomlands är fortsatt hög (+2%).

Ta del av hela temperaturmätningen bland svenska resenärer.

Visit Sweden underlättar kunskapsdelning via Facebook

För att underlätta kunskapsdelningen har vi nu startat en Facebook-kanal för Visit Swedens Kunskapsbank. Där lägger vi ut de kunskaper och insikter som riktar sig mer direkt till besöksnäringsföretag, dvs det som är mer kortfattat och lättsmält. Vi hoppas att vi på det sättet kan underlätta för er som arbetar för svensk besöksnäring att dela kunskaperna vidare till företagen i er region, destination eller inom er bransch.

Gå in och gilla: Visit Swedens kunskapsdelning via Facebook

Länka till Visit Swedens Kunskapsbank från er webbplats

Har ni en målgrupp på er webbplats som kan ha nytta av kunskap från Visit Sweden? Kunskapsbanken är en plats där vi delar med oss av kunskaper om målgruppen, reseledet, insikter och idéer om hur ni kan utveckla kommunikation för globala besökare.

Visit Swedens Kunskapsbank

Tipsa om Visit Swedens nyhetsbrev

Har ni kollegor eller företag i er region eller på er destination som ni tror kan ha glädje av nyheter från Visit Sweden?

Tipsa gärna om att registrera sig för Visit Swedens nyhetsbrev