Hoppa till innehåll
werner_nystrand-stockholm_amusement_park-6094.jpg
Foto: Werner Nystrand

Den finska målgruppen

För att få reda på mer, frågade vi över 1.500 finska resenärer, om vad som gör att de skulle välja Sverige som semesterresmål samt vad de skulle vilja göra när de kommer hit. Av de som varit i Sverige på semester frågade vi vad de tyckte om sin resa och sina upplevelser. Den här artikeln presenterar helt kort den datan.
Senast uppdaterad:28 november 2023

Kort om den finska målgruppen

 • 70% av de finska globala resenärerna känner till hur det är att semestra i Sverige och vad Sverige har att erbjuda turister. [1]
 • Totalt är 81% av resenärerna i målgruppen intresserade av att besöka Sverige på semester. Det motsvarar nära 1,3 miljoner finländare. De flesta har besökt Sverige tidigare.
 • Under ett Sverigebesök vill finska besökare gärna uppleva städer, ägna sig åt kulinariska upplevelser, shoppa och delta i evenemang.
 • De främsta associationerna till Sverige som semesterdestination är att det är lätt att resa hit och att det finns bra shopping. Finländare tycker även att Sverige är ett dyrt land att semestra i. Vidare förknippas Sverige med intressanta kulturella sevärdheter och besöksmål, ett barnvänligt resmål, där det finns mycket att se och göra runtom i landet och uppfattas vara ett tryggt och säkert resmål. [2]

Miljöhänsyn på semestern

3 av 5 finländare svarar att de redan har, eller kommer att ta hänsyn till miljön vid semestern. Det är en ökning med 19%, jämfört med 2015. Så många som 70% av de som är intresserade av att semestra i Sverige tycker att det är enkelt att hitta miljövänliga alternativ. Att välja "cykel/elcykel eller att gå" och att "välja tåg före flyg" samt att "undvika överfulla platser", är de påståenden som flest finländare instämmer med när det gäller att ta hänsyn till miljön under en semesterresa.

Finländarnas Sverigeresa

 • Den främsta drivkraften till att vilja tillbringa en semester i Sverige är; koppla av, njuta av god mat & dryck, känna mig fri och uppleva nya städer och platser. Att njuta av god mat och dryck och uppleva nya städer och platser är för finländare än viktigare än till exempel för danskar eller norrmän.
 • Kvalitetstid med resesällskapet, lokal hälsosam mat & dryck tillsammans med frisk luft ökar finska resenärers välbefinnande under en semesterresa till Sverige.
 • Finska resenärer vill ännu mer än norrmän och danskar uppleva städer, äta och dricka gott samt shoppa. Just shopping är också vad mer än hälften ägnade sig åt under sin senaste Sverigeresa. Tre av tio svarade att de också ägnat sig åt kulinariska upplevelser.
 • "Den svenska måltidskulturen", "invånarens frihet, livskvalitet, tillit till samhället och självförverkligande" samt "arkitektur och musik" toppar frågan om vad man skulle vilja veta mer om på en semester i Sverige.
 • Intresset för städer gör också att finländare helst väljer citybreak, följd av sommarresa med fokus på utomhus- eller naturupplevelser och rundresa. Hälften av de som varit i Sverige har varit på en stadsresa och då främst till Stockholm med omnejd men 35% uppgav att de rest till norra Sverige.

Natur- och måltidsaktiviteter under Sverigeresan

Naturaktiviteter toppas av att besöka nationalparker eller naturreservat, vandring samt sol och bad. De ”softa” naturaktiviteterna som att bara sitta på en stubbe, se på soluppgången/nedgången eller uppleva de ljusa nätterna är för finländare och norrmän inte lika populärt som för andra marknader, vilket inte är så konstigt då de har samma utbud av just de aktiviteterna hemma.

Vi frågar också om måltidsaktiviteter och där vill man besöka restauranger med lokal mat och dryck, besöka lokala matmarknader och saluhallar och caféer. Att besöka caféer, utforska en stad för att hitta bra restauranger och barer, restauranger med lokal mat och att besöka pubar och barer är de mest gjorda måltidsaktiviteterna som finländare ägnat sig åt under sin Sverigeresa. Swedish Fika känner 2 av 5 till och av dessa är 80% nyfikna på att uppleva denna härliga seden i Sverige.

Hur länge stannar finska resenärer och hur nöjda är de med sin Sverigeresa?

Hälften stannade över en helg/långhelg och 1 av 5 bland finländare stannar 5-7 dagar eller längre. Dagsbesök gjorde 1 av 5. Hotell, 3 & 4-stjärnigt är den vanligaste boendeformen för finska gäster, följd av fartyg/kryssningsbåt (2 av 5). Här behöver man dock ha i åtanke att enbart de som har varit i Sverige max för 3-5 år sedan och stannat minst en övernattning i Sverige fick frågan.

Resenärerna från Finland är mycket nöjda med aktiviteterna på sin Sverigeresa: 9 av 10 med shoppingen och 8 av 10 med naturen samt maten och måltidsupplevelserna. 2 av 5 skulle definitiv rekommendera andra besöka Sverige. Anledningarna till att vilja rekommendera Sverige är många men t.ex. nämns ”nära”, ”vacker, mångsidig, upplevelserik”.

Digitalt beteende inför en potentiell Sverigeresa

Finska resenärer söker information inför en Sverigeresa enligt följande:

 • 47% googlar fritt på resemålen de är intresserade av.
 • 40% hemsida/app från stora reseportaler t ex Rantapallo, Expedia, Booking.
 • 38% hemsida/app från resebyrå/researrangör exempelvis Matkapojat.
 • 35% vänner & familj.
 • 34% andra resenärers bedömningar via omdömessidor.
 • 34% hemsida/app från leverantör.
 • 28% hemsida/app från nationella turismorganisationer.
 • 26% hemsida/app om destinationen.
 • 24% andra resenärers åsikter via resebloggar.
 • 23% resehandbok, guidebok, broschyr eller liknande.
 • 22% Wikipedia.
 • 20% videodelnings sajter.
 • 17% Facebook.
 • 17% Instagram.
 • 16% besöka eller ringa resebyrå, turistorganisation, återförsäljare eller liknande.

Källor:

[1] Visit Sweden Brand Tracking 2023, Visit Sweden/Ipsos
[2] Visit Sweden Brand Tracking 2023, Visit Sweden/Ipsos

Frågor kring planering och bokning av en Sverigeresa:

Mer information om den finska målgruppen:

Dokumentet ovan är inte tillgänglighetsanpassat. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda någon graf.