Hoppa till innehåll
Bilden visar en husvagn uppställd på en naturnära campingplats. Två personer sitter i solstolar utanför och njuter i solen.
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Campinggäster i Sverige, en trogen målgrupp som stannar länge

Campingsemester i Sverige är intressant bland både svenska och utländska resenärer. Campinggäster stannar ofta längre, är mer intresserade av att ta hand om naturen och vill uppleva den svenska landsbygden, vandra och shoppa. De tror också i högre grad att de kommer resa till, eller i, Sverige inom 1-2 år.
Senast uppdaterad:22 mars 2023

Camping kom på 7:e plats av samtliga turismrelaterade sökkategorier om Sverige på Google under 2022, en ökning med 84% jämfört med 2021. Sverige har den högsta procentuella utvecklingen inom campingsökningar på Google jämfört med Norge, Danmark, Schweiz och Island under 2022 jämfört med 2021. [1]

I inkvarteringsstatistiken ser vi också att det är många som bodde på camping under 2022. Camparnas gästnätter utgör 25 procent av alla gästnätter i Sverige (Sverige & utland) mellan januari och december 2022. Totalt registrerades drygt 17 miljoner campinggästnätter, vilket är en ökning på 12% jämfört med 2021, och därmed även högre (+3%) än före pandemin. Av samtliga campinggästnätter härstammar 76% från Sverige och 24% från utlandet, varav flest kommer ifrån Norge, Tyskland och Nederländerna. [2]

Campinggästen

Den typiska campinggästen [3] är svensk (40%) därefter är det resenärer från Norge (17%), Danmark (11%), Tyskland, Finland och Nederländerna. Alla åldersgrupper finns representerade. De flesta camping- och stugresenärer bodde i stuga eller husbil/husvagn/tält. Det som utmärker denna grupp är att de stannade ovanligt länge: 45% stannade 5 eller fler dagar.

De vill precis som alla andra semesterfirare:

 1. Koppla av, slippa rutiner 60% (+4).
 2. Njuta av lugn och stillhet 57% (+7).
 3. Frihet, känna mig fri 53%.
 4. Uppleva naturen 49%.
 5. Att ha roligt tillsammans 47%.

Men de vill i ännu högre grad än andra koppla av och njuta av lugn och stillhet (siffrorna inom parentes).

Vad gjorde de på sin senaste camping- eller stugsemester?

 1. Upplevde landsbygden (+11).
 2. Utomhusaktiviteter – vår, sommar och höst (+9).
 3. Vandrade (+7).
 4. Shoppade.
 5. Besökte familj/vänner i Sverige.

Campinggäster vill i större grad än andra uppleva landsbygd, göra saker utomhus och vandra (siffrorna inom parentes).

Hur hittar de hit?

 1. Att ”googla” fritt är vad camping- och stugresenärer i första hand skulle göra för att informera sig inför en Sverigeresa. Online-närvaro är därför mycket viktigt för er som har campinggäster som målgrupp.
 2. Därefter konsulterar man vänner och familj, något som denna grupp gör i högre grad än andra.

Hur bokar de?

 • 3 av 5 resenärer vill boka boende för hela eller delar av resan innan avresan, följt av färdmedlet och aktiviteter.
 • 1 av 5 skulle även vilja boka paket med eller utan transport.
 • 28% bokade sitt boende via hemsida från leverantör t.ex. campingplats.
 • 23% bokade inte något, vilket är en signifikant högre andel än bland övriga besökare.
 • Först därefter använde man hemsida från stora portaler (som t.ex. Expedia, Booking m fl).

Tyska campinggäster

En utlandsmarknad med stor potential för camping och stuguthyrning är Tyskland. Enligt Tillväxtverkets senaste IBIS-undersökning stannade tyskar flest nätter jämfört med samtliga utländska marknader på avgiftsbelagd campingplats i husvagn/husbil/tält eller stuga. [4] Denna grupp utgör 36% av samtliga Sverigeintresserade tyskar som var i Sverige för max 3-5 år sedan. [3]

De finns i alla åldersgrupper, men de flesta (35%) är mellan 20 och 32 år och enbart 11% är mellan 57-70 år.

Topp 5 värderingar:

 • Viktigt att ha en hälsosam livsstil.
 • Viktigt med ett brett och socialt liv.
 • Viktigt för mig att hjälpa andra i min närhet.
 • Viktigt att värna om miljön.

Att värderingar styr beteendet ser vi till exempel genom att 7 av 10 redan har eller kommer att ta miljöhänsyn i framtiden vid val av semesterresmål, vilket är en signifikant högre andel än bland den stora gruppen av tyska resenärer som är intresserade av Sverige (56%).

Gruppens viktigaste drivkrafter är:

 1. Uppleva naturen 63%.
 2. Frihet, känna mig fri 62% (+7).
 3. Koppla av, slippa rutiner 54%.
 4. Njuta av lugn och stillhet 54%.
 5. Känna att jag är ett med naturen 51% (+8).

Den tyska campinggästen vill i ännu högre grad än andra känna sig fria och känna sig ett med naturen (siffrorna inom parentes).

Vad gjorde de på sin senaste camping- eller stugsemester?

 1. Utomhusaktiviteter – vår, sommar och höst (+12).
 2. Upplevde landsbygden.
 3. Vandrade (+10).
 4. Kulinariska upplevelser uppleva god mat, dryck eller restaurangmiljöer.
 5. Shoppade.

Den tyska campinggästen vill i större grad än andra göra saker utomhus och vandra (siffrorna inom parentes).

Sammanfattning

De som bott på camping och i stugor på sin semester i Sverige, stannar oftast längre än besökare som mest bor i andra boendeformer. De är också ofta mer intresserade av att ta hand om naturen och att välja miljövänliga alternativ när de planerar sin semester. De tror också i högre grad att de kommer att åka till, eller i, Sverige inom 1-2 år. Vi ser att sökningarna på Google på "Camping" ökade med 84% under 2022 mot 2021.

Källor:

[1] Bloom Consulting, Digital Demand.

[2] Tillväxtverket/SCB.

[3] Visit Sweden/Mindshare, Målgruppsanalys höst 2021.

Under 2021 genomfördes två intervjuomgångar med resenärer från länderna; Sverige, Norge, Finland, Danmark, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA. Totalt intervjuades 17.405 personer som alla har det gemensamt att de är mellan 20-70 år, reser inom Sverige eller utomlands med minst en övernattning, minst en gång per år. I den här artikeln har vi tittat på de som angav att deras senaste Sverigeresa (3-5 år sedan) var en stug- & campingsemester. Det rör sig om ca 8% eller 5,2 miljoner resenärer.

[4] IBIS 3 juni-november 2022, Tillväxtverket

Tillväxtverket har statistikansvar för turismområdet i Sverige, där IBIS är en viktig del av uppdraget. För att öka kunskapen om den inkommande turismen till Sverige genomförs återkommande undersökningar av IBIS. IBIS har genomförts två gånger tidigare, IBIS 1 2000-2003 och IBIS 2 2011-2014. IBIS 3 startade 2019. Målgruppen för undersökningen är alla som åker med flyg, tåg och färja ut ur Sverige, samt de personer som övernattar i gästhamnar och stannar till på bensin-/laddstationer, parkeringar, shoppingcenter, vägkrogar eller andra allmänna platser.