Hoppa till innehåll
One of The 72 hour cabins on the Henriksholm island in Dalsland, West Sweden
Foto: Jonas Ingman

The 72 Hour Cabin

Den svenska naturen är en perfekt plats för att öka sitt välbefinnande. Det ville Visit Sweden, Turistrådet Västsverige och flera aktörer i Dalsland berätta för världen under hösten 2017. Fem personer med hektiska yrken bjöds in till tre dygn på en ö i Dalsland och initiativet The 72 Hour Cabin spreds i internationella medier till 500 miljoner människor.
Senast uppdaterad:3 december 2021

Att svensk natur är öppen för alla via allemansrätten och att hälften av svenskarna spenderar tid där varje vecka är något som utländska besökare tycker är unikt för Sverige.

I september 2017 spenderade en polis från Tyskland, en taxichaufför från Frankrike, en eventkoordinator från USA samt en programledare och en journalist från Storbritannien tre dygn i varsitt hus av glas på en ö i Dalsland. Under 72 timmar följdes deras välbefinnande och hälsa upp av svenska stressforskare, medan de fick ägna sig åt kräftfiske, bastubad, matlagning över öppen eld, kajakpaddling och annat som svenskar tycker om att göra i naturen. Casestudien visade sänkta stressnivåer med 70 procent.

Initiativet The 72 Hour Cabin var ett samarbete mellan Visit Sweden, Turistrådet Västsverige och aktörer i Dalsland.

Redan i samband med deltagarnas vistelse på ön Henriksholm i Dalsland i september skrev flera tongivande internationella medier om initiativet, glashusen och om svensk natur. Bland annat lyfte amerikanska resemagasinet Condé Nast Traveler, världens största trendplattform TrendHunter, den amerikanska innovationstidningen Fast Company och brittiska mode- och livsstilsmagasinet Stylist fram Sverige. Brittiska The Telegraph publicerade en lång artikel för drygt 100 miljoner unika besökare.

Efter några månader överträffades målet att nå en räckvidd på 25 miljoner stort med ett resultat på cirka 584 miljoner. De specialdesignade glashusen har efter projektet blivit fler och tar emot bokningar på flera platser i Sverige.

Visit Sweden samarbetade med kommunikationsbyrån Prime. Initiativet är en del av regeringens satsning på programmet Hållbar natur- och ekoturism på landsbygden.

Läs mer om The 72 Hour Cabin på https://visitsweden.com/72hcabin/.

Condé Nast Traveler
https://www.cntraveler.com/story/how-72-hours-in-a-swedish-forest-may-eliminate-stress

Lonely Planet
https://www.lonelyplanet.com/news/2017/09/08/72-hour-cabin-visit-sweden/

Stylist
http://www.stylist.co.uk/life/sweden-stress-techniques-glass-cabins-wilderness-nature-wellbeing-relax-wind-down

Fast Company
https://www.fastcompany.com/40464110/samsung-is-out-of-context-hp-goes-back-to-school-the-top-5-ads-of-the-week

Trend Hunter
https://www.trendhunter.com/trends/72-hour-cabin

The Telegraph
http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/sweden/articles/swedish-holiday-lower-your-blood-pressure/