Hoppa till innehåll
Margareta and Göran Hoas at Lilla Bjers
Foto: Agnes Maltesdotter/Visit Sweden
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Hur kan svensk besöksnäring dra nytta av Visit Swedens influencer-samarbete ”Plant based by Sweden”?

Genom olika analyser vet vi att allt fler vill äta mer växtbaserat, även när de reser. För att inspirera och göra det enkelt för dem att hitta växtbaserade måltidsupplevelser i Sverige, samt inspirera företag som jobbar med måltidsturism att utveckla sina erbjudanden inom växtbaserat, initierade vi samarbetet “Plant based by Sweden”.
Senast uppdaterad:2 oktober 2023

Med ”Plant based by Sweden” vill Visit Sweden lyfta fram det svenska progressiva köket genom goda exempel på växtbaserade upplevelser, hållbart entreprenörskap och spännande besöksmål över hela Sverige. Initiativet är ett samarbete mellan Visit Swedens Måltidsturismprogram och influencern och kokboksförfattaren Therese (Thess) Elgquist, Plant based by Thess, som guidar till ställen med lokala smaker och växtbaserat på menyn. Resultatet är dels en programserie dels en matguide.

Syftet är att både få den potentiella resenären att välja Sverige som resmål genom att visa på dess spännande gröna utbud, och att inspirera företag som helt eller delvis jobbar med måltidsturism att utveckla sina erbjudanden inom växtbaserat. Allt för att stärka Sveriges position som en hållbar och progressiv måltidsdestination.

Vad innebär samarbetet?

I programserien får vi följa Thess med filmare och fotograf på en resa genom Sverige från norr till söder. Under 8 avsnitt träffar de matproducenter, kockar och entreprenörer som alla på något sätt arbetar med grön mat, desserter samt dryck som passar till. Varje avsnitt är runt 4 minuter långt, och i anslutning till varje avsnitt följer även två växtbaserade recept.

Följande destinationer och platser har besökts:

 • Gotland – Lilla Bjers
 • Malmö – Mat och chokladstudion
 • Grebbestad – Catxalot
 • Mullhyttan – Restaurang Mull/Jannelunds gård
 • Sundsvall – Naturaj
 • Huskvarna – Rudenstams
 • Stockholm – Växthuset
 • Järpen - Kolåsens fjällhotell

I samarbetet med Thess har vi även tagit fram en guide (Plant based Food Guide) som ligger på hennes blogg. Här tipsar Thess om ställen som helt eller delvis erbjuder växtbaserat. Guiden består av Thess egna tips, men även tips från hennes följare. Thess uppmanar sina följare att komma in med nya tips över hela landet, och guiden uppdateras också löpnade.

Programserien, recepten och guiden används av Visit Sweden i marknadsföringen av resmålet Sverige.

Hur kan ni dra nytta av detta?

Material för kommunikation mot resenären
Använd programserien och guiden - dela i era egna kanaler - för att lyfta er egen region eller destination, och passa på att berätta om ytterligare erbjudanden som finns, inom växtbaserade måltidsupplevelser.

Material för inspiration i er verksamhet
Inspireras av programserien, finns det något som dessa aktörer gör, som skulle fungera hos er? Kan ni använda recepten för inspiration till er egen verksamhet?

Tipsa om upplevelser till Plant based food guide
Följ Thess på Instagram, och passa på att tipsa henne om växtbaserade måltidsupplevelser värda att besöka, så kanske de kommer med i guiden.

 • Therese Elgquists (Plant based by Thess) Instagramkonto hittar ni här
 • Plant based food guide (på engelska) hittar ni här

Övrigt

 • Fler konkreta tips och en checklista, relaterat till kommunikation och vad som är viktigt att tänka på, kopplat till växtbaserade måltidsupplevelser, hittar ni här
 • Mer kunskap kopplat till måltidsturism hittar ni här