Hoppa till innehåll
Day of Adventure, Grundsund

Naturresespecialister imponerades av Sverige

I september 2019 kom världskongressen Adventure Travel World Summit till Sverige, efter att åren före ha landat i Alaska, Argentina och Toscana. Sverige valdes som värdland för sina ambitioner för hållbarhet och för den breda nationella och regionala uppslutningen att ge kongressen bästa möjliga svenska inramning. 750 delegater från hela världen har nu rest hem med en ny och positiv bild av Sverige.
Senast uppdaterad:23 februari 2023

Det var en dryg vecka av inspiration och ny kunskap som väntade de 750 researrangörerna, journalisterna, influerarna och turistorganisationerna när de samlades i Sverige för världskongressen om naturturism. Organisationen Adventure Travel Trade Association (ATTA) arrangerar Adventure Travel World Summit för sina medlemmar på en ny plats i världen varje år. I en film visar ATTA upp deltagarnas intryck av Sverige och kongressen 2019.

Till Sverige kom bland annat medier som BBC, National Geographic och Washington Post, samt researrangörer som schweiziska Kontiki Travel och amerikanska Butterfield & Robinson.

Sverige valdes som värdland för sin starka nationella och regionala uppslutning för naturturism och för ett starkt fokus på hållbarhet. ATTAs chef för Europa och Centralasien, Chris Doyle, uttryckte det så här inför kongressen:

- Vi valde Sverige för 2019 års Adventure Travel World Summit till stor del för det globala ledarskapet och engagemanget för hållbarhet och innovation. Det vill vi dela med de tongivande globala aktörerna på kongressen.
- Utöver det har det täta samarbetet mellan nationella, regionala och lokala organisationer betytt mycket för beslutet, tillsammans med ett dynamiskt kluster av svenska turistföretag och fantastiska förutsättningar för natur och kultur i Sverige.

ATWS, paddling i Göteborg

Visit Sweden, Tillväxtverket, Turistrådet Västsverige och en lång rad andra regionala turistorganisationer har arbetat länge för att få kongressen till Sverige. När det var dags för invigning på tisdagen den 17 september stod Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan på scenen och välkomnade alla till ett land med höga klimatambitioner. Hur en hållbar utveckling kan och bör prägla framtidens resor var ett tema som ofta dök upp i programmet de följande dagarna.

Det officiella kongressprogrammet inleddes som alltid med en dag av aktiviteter i naturen, Day of Adventure. Kongressdeltagarna valde mellan ett 40-tal olika aktiviteter i Västsverige, från segling i tuff vind till vandring på Pilgrimsleden i Dalsland. Turistrådet Västsverige var samordnare för dagen och var också värd för kongressens officiella välkomstmiddag.

Under veckan före kongressen kunde utvalda deltagare också delta på någon av de mer än 20 utvalda resorna till elva regioner över stora delar av landet. Där väntade allt från kajaktur i det östgötska havsbandet och flottfärd längs Klarälven till att få en inblick i samisk visdom på en fjällgård och glamping, lyxcamping, i Stockholms skärgård.

Adventure Travel World Summit, Market Day

Kongressens program med seminarier och nätverkande innehöll också en marknadsdag, då turistentreprenörer och researrangörer möts för att hitta affärssamarbeten, men då entreprenörerna också får feedback på hur deras natur- eller kulturupplevelse kan utvecklas för att passa internationella besökare. Researrangörerna som deltar i Adventure Travel World Summit har kunder som är vana resenärer och ställer höga krav.

Adventure Travel World Summit arrangerades i Göteborg den 16-19 september 2019. Bakom ansökan att vara värdland står Visit Sweden, Tillväxtverket och flera regionala turistorganisationer i Sverige. ATWS klimatpåverkan av resor, lokaler, mat och energiförbrukning kompenseras genom ett certifierat program.

ATTA om kongressen i Sverige