Hoppa till innehåll
West coast aerial
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Användarna bestämmer på nya visitsweden.com (och .de och .fr)

De framtida Sverigebesökarna har varit i strålkastarljuset när Visit Sweden uppgraderat den officiella sajten för destinationen Sverige. Bland annat låg en djupdykning i användartester och feedback från de tidigare sajterna bakom en ny struktur och nytt innehåll på de engelska, tyska och franska versionerna av sajten. De nya webbplatserna har också anpassats efter i första hand surf i mobilen – ”mobile first”.
Senast uppdaterad:3 december 2021

Nu har flera av Visit Swedens sajter för turister fått ett nytt och fräscht utseende och struktur och ett uppdaterat innehåll. I slutet av mars lanserades en total omarbetning av visitsweden.com, visitsweden.de och visitsweden.fr, som fått en förbättrad funktionalitet och användarvänlighet. Designen och strukturen anpassades till att först och främst fungera bra i mobilvy. Sajterna har en ovanligt hög besöksfrekvens från mobiler, med mellan 55 och 60 procent av besöken.

Det är över huvud taget ett fullt fokus på användarna som har legat bakom den nya strukturen, designen och det uppdaterade innehållet. Analyser av målgruppen Den globala resenärens digitala beteende, användarfeedback på de tidigare sajterna, beteendeanalys från sajtstatistik och användartester på testversioner av sajterna har gett ovärderlig kunskap.

Resultatet är bland annat en Sverigekarta som filtrerar fram inspirerande artiklar både geografiskt och på olika ämnen – boende, design och arkitektur, natur och utomhusaktiviteter, restauranger, kultur och historia. Allt innehåll på sajten har metataggats noga och kan därför automatiskt komma upp som förslag när läsaren besöker artiklar på liknande ämnen – ett medvetet sätt att få sajtbesökaren att upptäcka mer som man inte visste om Sverige. Sajten innehåller också mer praktisk information om vad som gäller när man ska besöka Sverige, eftersom det är något som efterfrågats av användarna.

Besökarna på sajterna ska få inspiration om hela landet och en anledning att leta mer information hos olika destinationer och företag i besöksnäringen. Genom filtreringen och automatisk länkning till mer läsning kan de potentiella Sverigeresenärerna få mer relevant innehåll utifrån sina intressen och preferenser. Ett medvetet arbete för en bättre användarupplevelse på sajterna ska helt enkelt få fler att lära sig mer om vad som finns i Sverige jämfört med andra länder – eller på sajtspråk: ge oss ökad relevant trafik.

I samband med uppdateringen och nylanseringen har sajterna tillgänglighetsanpassats enligt EUs webbdirektiv WCAG 2.0, med andra ord justerats för användare med funktionsvariationer.

Versionerna på kinesiska och holländska har tills vidare kvar sitt tidigare utseende och innehåll. Visit Swedens norska och danska sajter ligger uppe till och med augusti, men tas sedan bort eftersom Visit Swedens bearbetning för norrmän och danskar avslutades i mars 2020.

Om destinationen Sverige på engelska

www.visitsweden.com

Om destinationen Sverige på tyska

www.visitsweden.de

Om destinationen Sverige på franska

www.visitsweden.fr