Hoppa till innehåll
Swedish Workshop, förhandlingar
Foto: Ninnan Stenmark Åhlén/Visit Sweden

Rekordmånga researrangörer till Swedish Workshop i Hamburg

I maj arrangerade Visit Sweden sin Swedish Workshop för reseledet på tysk- och holländsktalande marknader. Totalt genomfördes 929 möten mellan researrangörer och svenska turistföretag och destinationer – möten som kan påverka vilka resepaket från Sverige som når den europeiska marknaden de närmaste åren.
Senast uppdaterad:3 december 2021

Vartannat år arrangerar Visit Sweden en mötesplats i Tyskland där svenska turistföretag, destinationer och regionala turistorganisationer möter utländska researrangörer, incomingföretag, transportörer och andra från det så viktiga reseledet. De utländska köparna kommer från Tyskland, Österrike, Schweiz, Nederländerna och Belgien.

Den 7 maj 2019 arrangerades Swedish Workshop i Hamburg. Under workshopen hämtar de utländska och svenska deltagarna inspiration, fångar upp trender och efterfrågan, får nyheter om upplevelser i Sverige och har framför allt konkreta affärsförhandlingar inför kommande säsonger.

Workshopen var den största för de centraleuropeiska marknaderna hittills, med ett större intresse från köparna än tidigare. Nära 60 representanter kom från researrangörer och digitala resetjänster, och nästan 70 deltagare representerade svenska turistföretag som säljer boende och upplevelser, destinationer och regionala turistorganisationer. Totalt genomfördes 929 möten under en intensiv workshopdag.

Swedish Workshop för de tysk- och holländsktalande marknaderna genomförs de år då den globala Swedish Workshop med deltagare från en låg rad när- och fjärrmarknader inte arrangeras i Sverige.

Tågresor i Sverige blir hetare
Vid årets workshop blev det tydligt att det finns ett ökat intresse för tågresor inom Sverige, men ännu anser många av researrangörernas kunder att det är för långt att resa till och från Sverige med tåg. Vid workshopförhandlingarna var dessutom fler aktörer inom vinterupplevelser på plats än tidigare, både researrangörer och svenska destinationer och företag.

Researrangörer är viktiga
I Tyskland, Österrike, Schweiz, Nederländerna och Belgien spelar färdiga paket och erbjudanden på etablerade reseplattformar och hos researrangörer en stor roll när resenärer ska planera och boka en semesterresa. I exempelvis Tyskland bokas 58 procent av utlandsresorna som paket hos en resespecialist eller onlineresebyrå. Paketresorna produceras och säljs av researrangörer och därför är de en viktig försäljnings- och kommunikationskanal till europeiska kunder.

Researrangörernas paketerade resor inspirerar också de som bokar en resa på egen hand. Dessutom fångar arrangörerna upp trender hos sina kunder, något som är betydelsefullt för besöksnäringen att känna till när man ska produktutveckla sina upplevelser och erbjudanden.