Hoppa till innehåll
Pressrelease20 november 2013

400 Londonfoodies lagar svensk mat i marknadsföringssatsning

Nu ska VisitSweden ytterligare stärka bilden av Sverige som matland i Storbritannien. 2 000 ostron, musslor och havskräftor från Västkusten och vin från Skåne är några av de råvaror som ska väcka nyfikenheten hos 400 matintresserade britter. På torsdag, fredag och lördag ska de få lära sig att baka och laga mat tillsammans med svenska kockar.
qehnxulgxuysvzhkzasc.jpg

Nu ska VisitSweden ytterligare stärka bilden av Sverige som matland i Storbritannien.
2 000 ostron, musslor och havskräftor från Västkusten och vin från Skåne är några av de råvaror som ska väcka nyfikenheten hos 400 matintresserade britter. På torsdag, fredag och lördag ska de få lära sig att baka och laga mat tillsammans med svenska kockar. Matlagningen leds av två brittiska tv-profiler i en matstudio i London och målet är en bred spridning i sociala medier och brittiska tidningar, radio och tv. 

Resandet till Sverige ökar och allt fler vill ägna sig åt kulinariska upplevelser. För att öka nyfikenheten på måltidsupplevelser i Sverige ännu mera arrangerar VisitSweden mateventet ”Try Swedish in London” i matlagningsstudion Aveqia på torsdag, fredag och lördag. 400 matintresserade britter har anmält sig för att tillreda svenska råvaror tillsammans med några svenska kockar. Eventet är en del av TV4-samarbetet Mitt Kök, som nu för första gången arrangeras utomlands. Kampanjen genomförs av VisitSweden i samarbete med Tourism in Skåne, Västsvenska turistrådet, Göteborg & Co, Jämtland Härjedalen Turism, TV4, Aveqia och bageriet Fabrique.

Den brittiska journalisten och matprogramledaren Gizzi Erskine och vinnaren av BBC-programmet The Great British Bake Off, Edd Kimber, ska tillsammans med den svenske matprofilen Jens Dolk lotsa deltagarna genom smaker från Skåne, Västsverige och Jämtland. ”Master classes” är hett i London just nu och biljetterna till Try Swedish har snabbt blivit populära. Målgruppen för matlagningskurserna är matintresserade och kulturellt nyfikna människor, som söker nya spännande upplevelser och gärna sprider inspiration i sina nätverk.

Och det är spridning i sociala och traditionella medier som är navet i satsningen. Instagram, Twitter och Facebook kommer att användas flitigt av både VisitSweden, eventvärdarna, kockarna och andra medverkande. Bara Gizzi Erskine och Edd Kimber har sammanlagt 77 000 följare på Twitter. Bland de matlagande deltagarna finns brittiska journalister, bland annat från BBC och The Telegraph, och flera inflytelserika matbloggare. Parallellt pågår en tävling om bästa matbild med taggen #tryswedish. Senare följer VisitSweden upp med pressresor till Sverige för att låta utvalda journalister uppleva destinationerna och den svenska maten på riktigt.

-  Efter några års bearbetning i Storbritannien kan vi se att intresset för svensk mat har ökat kraftigt i Londonområdet, och vi hoppas att det leder till en ökad nyfikenhet att också besöka Sverige, säger Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör på VisitSweden. Med mateventet vill vi väcka smaklust och nyfikenhet hos ännu fler britter.

VisitSweden har sedan 2011 genomfört flera marknadsföringsaktiviteter för svenska måltidsupplevelser i London. Bland annat genom att förvandla Soho Square till Fika Square med ett pop up-café, arrangera Sverigeveckor på Harrods livsmedelsavdelning och låta svenska kockar laga mat hemma i stora brittiska matbloggares kök. Satsningen är en del av den Sverigemarknadsföring som VisitSweden gör på uppdrag av regeringen mot visionen Sverige – det nya matlandet.

Program och Try Swedish-meny
Kockarna Jonas Dahlbom från Jämtland, Jonas Bolling från Skåne och Thomas Sjögren från Västkusten leder matlagningen i var sitt provkök.

Torsdag 21 november
12.00-13.30 matlagning i 3 provkök
15.00-16.30 matlagning i 3 provkök
18.00-19.30 matlagning i 3 provkök

Toast ”Pelle Janzon”: renkött med Kalix löjrom, vaktelägg och pepparrot. Cocktails med Snälleröds Jungfrun Brännvin och gin från Ven. Is från Torne älv.

Tartar på havskräfta från Fjällbacka och ostron med musslor och äpple. Dugges Gustavs Finger Strong Bitter.

Rökt röding med ärtpuré, brynt smör, grillade grönsaker, ost från Klövsjö och inlagd lök. SAV Sparkling (mousserande björksav).

Ädelost med granskottssirap. Hällåkra Cervi.

Karamelliserade äpplen med salt kolasås, vaniljgrädde och havresmulor. Brännlands iscider.

Fredag 22 november
som torsdagen

Lördag 23 november
11.00-13.00 bakning i 2 provkök
14.00-16.00 bakning i 2 provkök

Andreas Henriksson från bageriet Fabrique lär gästerna att baka kanelbullar och bondkakor.

För mer information om Try Swedish i London
http://london.tryswedish.com/

Följ inlägg om eventet på Twitter
https://twitter.com/TrySwedish,

följ #tryswedish på Twitter och Instagram eller gilla Try Swedish på Facebook.

Try Swedish är ett kommunikationskoncept för marknadsföringen för Sverige som matland och en öppen inbjudan till världens alla matälskare att upptäcka och provsmaka Sveriges matkultur och livsstil.

Bilder från förberedelser och matlagningseventet kommer att finnas på VisitSwedens pressrum på MyNewsdesk fr o m onsdag kväll. http://www.mynewsdesk.com/se/visitsweden/latest_media


För mer information om VisitSweden, www.visitsweden.com/partner  

För ytterligare information, kontakta
Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör VisitSweden, [email protected], tel 0704-200 900
Sofia Kinberg, landschef Storbritannien på VisitSweden, [email protected], tel +44 7900 184 643
Bitte Olsson, pressansvarig VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56


Visa alla nyheter