Hoppa till innehåll
Pressrelease10 mars 2016

Film, musik, gaming, design, mode och reklam lyfter Sverige i USA

Unga musiker, start up-företag i spelbranschen och tv-serien Bron är bidrag från Sverige på det interaktiva forumet South by Southwest i amerikanska Austin nästa vecka. Flera olika svenska företag och organisationer inom kreativa näringar finns på plats och Visit Sweden tillsammans med bland andra Tillväxtverket, Utrikesdepartementet och Svenska institutet ramar in det svenska deltagandet.
ib8yevp9xf8vneu4n77z.jpg

På fredag startar årets SXSW, South by Southwest, en global kreativ hubb där en medveten publik från olika företag, organisationer och länder byter erfarenheter och tar del av nyheter inom kreativa näringar.

Att synas på SXSW skapar möjligheter för svenska företag att gå på export, få nya affärer och investeringar, få fler turister att bli nyfikna på Sverige och hitta talanger. Därför deltar många olika företag inom film, dataspel, musik och medier tillsammans med Visit Sweden, Svenska institutet, Utrikesdepartementet, Tillväxtverket, Business Sweden, Stockholm Business Region och Region Skåne. Det gemensamma målet är att stärka bilden av ett modernt och kreativt Sverige.

- Intresset för de svenska satsningarna i Austin är stora och SXSW är verkligen en god möjlighet för svenska företag att nå nya kunder, samarbetspartners och investerare, samtidigt som våra svenska främjande- och exportmyndigheter kan hjälpa till på plats för att underlätta detta, säger innovations- och näringsminister Mikael Damberg.

Visit Sweden projektleder det svenska deltagandet på plats.

- Företag och människor i kreativa näringar från Sverige har länge stärkt landets varumärke som modernt och progressivt. På SXSW vill vi stärka bilden av Sverige tillsammans, inte genom att berätta om att Sverige är ett kreativt land, utan genom att agera och visa att vi är det, säger Thomas Brühl, vd på Visit Sweden.

Sverige har en officiell yta på mässområdet och del av ett nordiskt hus. Workshopar, föredrag, paneldiskussioner, informella möten och spelningar av artister som Silvana Imam, Rebstar och Vulkano kommer att avlösa varandra. Bland annat lyfter arrangörerna fram svensk film tillsammans med skaparen av tv-serien Bron, Lars Blomgren. Start up-företag från bland annat dataspelsindustrin visar innovationer och smart teknik och möter investerare. Komm bjuder in till en visning av fem banbrytande svenska reklamcase. En framtidsworkshop hålls om hur människor ska definieras i förhållande till sina digitala spår. Deltagarna på SXSW bjuds också in att påverka innehållet i ett kommande konvent i Skåne om kreativa näringars betydelse för hållbar utveckling.

Statssekreterare Oscar Stenström inviger det svenska deltagandet.

Program och deltagare: https://sxsw2016.swedishaffair.net/about/

Om SXSW: http://www.sxsw.com/

För mer information, kontakta:
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00

Bitte Olsson, pressansvarig VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Anna Knutsson, pressansvarig Sverige, Svenska institutet,  [email protected], 073-336 89 47

Visa alla nyheter