Hoppa till innehåll
Pressrelease18 augusti 2014

Förlängd säsong kan locka fler tyska besökare till Sverige

Tyskarna reser mest i världen och Tyskland är Sveriges näst största utlandsmarknad. Men med mer marknadsföring och fler öppna besöksmål under den tyska semesterperioden finns det en stor potential att öka resandet från Tyskland ytterligare.
yjsgnh5exrx6qxvwupcl.jpg

Tyskarna reser mest i världen och Tyskland är Sveriges näst största utlandsmarknad. Men med mer marknadsföring och fler öppna besöksmål under den tyska semesterperioden finns det en stor potential att öka resandet från Tyskland ytterligare. 

I augusti fortsätter tyska resenärer att komma i stora skaror till Sverige och nu registreras en fjärdedel av årets övernattningar från Tyskland på hotell, vandrarhem och campingplatser samt i stugbyar och privata stugor och lägenheter. Tyskarnas resande till Sverige har växt det senaste året och till och med juni ökade antalet övernattningar med 2 procent jämfört med samma period 2013. Under hela förra året gjordes det 45 000 fler tyska övernattningar i Sverige än under 2012.

Tyskland är Sveriges näst största utlandsmarknad räknat i antal övernattningar. Trots det har Sverige bara en halv procents marknadsandel av tyskarnas övernattningar i utlandet.  Över hälften av alla övernattningar från Tyskland i Sverige görs i juli och augusti, men många fortsätter att komma ända in i september då skolorna börjar i flera förbundsländer. Antalet övernattningar har i allt högre grad förskjutits från juli till augusti och september de senaste åren.

Tyskarna är världens mest resande folk och från Tyskland görs det varje år nästan 100 miljoner semesterresor till utlandet, fler än från både USA och Kina. Till Sverige gjordes 1,5 miljoner besök under 2013. I VisitSwedens målgruppsanalys anger motsvarande 10 miljoner tyskar att de vill resa till Sverige de närmaste åren.

-  Det finns stor outnyttjad potential att få fler tyska resenärer att komma hit, men då behöver vi bli bättre på att hålla hela Sverige öppet även under sensommaren. Tar vi ytterligare någon procent i marknadsandel betyder det mycket för intäkterna till svensk besöksnäring, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden. Utländska besökare konsumerar för 106 miljarder i Sverige årligen.

I Tyskland är bilden av Sverige som destination mycket positiv. Tyska resenärer förknippar Sverige med äkthet och vacker natur och vill gärna ägna sig åt utomhusupplevelser, att resa runt på landsbygden och uppleva storstäder när de är i Sverige. Ett brett utbud av upplevelser som håller öppet under hela den tyska semesterperioden kan hålla intresset hos tyska resenärer uppe och bidra till att en positiv bild av Sverige sprids bland resenärer som är nyfikna på nya resmål. I Tyskland riktar VisitSweden Sverigemarknadsföringen mot äldre par som reser utan barn och aktiva barnfamiljer.

-  Som resenärer är tyskar beredda att betala för bra kvalitet och mycket pålästa. De uppskattar det äkta och genuina Sverige och på senare år har nyfikenheten kittlats ytterligare genom den svenska deckarlitteraturen, fortsätter Thomas Brühl.

VisitSweden har i år satsat på en kampanj för att få fler tyska barnfamiljer att ägna sig åt naturnära upplevelser i Sverige med boende på campingplatser och i stugor över hela landet. Kampanjen Swedish Moments lockar med de magiska ögonblick som man bara kan uppleva i den öppna och tillgängliga svenska naturen. Kampanjens nav är en sajt som låter besökaren hitta upplevelser, boende och inspiration direkt från svenskarna, allt för att de ska hitta de pärlor som gör semestern oförglömlig. Kampanjen stöds också av inspirationsresor för journalister, samt Sverigetips på Instagram, Facebook och Tumblr. www.swedishmoments.se

Mot äldre par från norra Tyskland rullar en kampanj för södra Sverige, 100% Echt. Kampanjen inspirerar till rundresor och kulturupplevelser på den svenska landsbygden. www.100prozentecht.de

VisitSweden satsar också på att hjälpa tyska researrangörer att utöka sitt utbud av Sverigeupplevelser i sina program samt att bearbeta medier i Tyskland genom att ge inspiration till de många tyska dagstidningarna, livsstils- och resemagasinen. Under 2013 fick exempelvis livsstil och upplevelser i Stockholm, Skåne och Västsverige samt kulturhuvudstadsåret Umeå2014 och det nyöppnade ABBA-museet stor uppmärksamhet i tyska medier.

Tyska resenärer spenderar i genomsnitt 670 kronor per person och dag under ett besök i Sverige. De allra flesta stannar minst fyra dagar.

Källa övernattnings- och besöksstatistik: Tillväxtverket och Oxford Economics


För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Ulrika Hallesius, kommunikationsdirektör på VisitSweden, [email protected], tel 0704-200 900
Bitte Olsson, pressansvarig på VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56


Visa alla nyheter