Hoppa till innehåll
Pressrelease11 september 2012

Intensiv mathöst ska stärka Sverigebilden

VisitSweden arbetar aktivt med att väcka omvärldens intresse för det svenska köket. Kräftskiva för nyfikna Londonbor, skånsk matvecka i New York och ett spektakulärt event i Paris är några av höstens aktiviteter för att stärka varumärket Sverige.

Mat är viktigt för den globala resenären och VisitSweden arbetar aktivt med att väcka omvärldens intresse för det svenska köket. Kräftskiva för nyfikna Londonbor, skånsk matvecka i New York och ett spektakulärt event i Paris är några av höstens aktiviteter för att stärka varumärket Sverige.

Svensk mat är hett – mellan 2000 till 2011 har internationella besökares konsumtion av restaurangbesök i Sverige ökat med 192 procent och står numera för 50 procent av den totala turistkonsumtionen. VisitSweden planerar att öka intresset ytterligare; höstens kalender är fylld med mataktiviteter på de utländska marknaderna. Alltifrån lunch på svenska ambassaden i Washington med 70 amerikanska matjournalister till ett större matevent i Paris där några av Sveriges bästa kockar kommer laga mat åt 400 matintresserade fransmän. Även New York får ta del av svenska smaker under en Skånsk matvecka när stjärnkocken Daniel Berlin gör ett gästspel på restaurant Aquavit i oktober.

-  Precis som svensk design, shopping i pulserande storstäder och storslagna naturupplevelser ger svensk mat och livsstil positiva associationer till Sverige och stärker vårt varumärke som ett modernt och progressivt land, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden.

Bara det senaste året har det skrivits om svensk mat i över 400 artiklar utomlands, främst i Storbritannien där man var först med att lansera satsningen. Förra året gjorde VisitSwedens Londonkontor bland annat om Soho Square i centrala London till ett ”Fika Square” med ett pop up-café, samt arrangerade Sverigeveckor på Harrods livsmedelsavdelning tillsammans med Exportrådet.

I höst går man nu ett steg längre och låter matproducenter komma ut i rampljuset. En ”farmers market” kommer att arrangeras i den engelska huvudstaden för att lyfta fram Sveriges småskaliga mathantverkare och låta dessa träffa brittiska inköpare. I samband med detta kommer det också ske events för allmänheten, bland annat i form av en svensk kräftskiva.

- Det här innebär att våra svenska råvaror når potentiella turister på ett kul och kreativ sätt. Idag associeras det svenska köket främst med lokalproducerade, rena ingredienser med miljömässig hållerbarhet. Något som är mycket positivt för den svenska matproducenten, säger Thomas Brühl.

Aktiviteterna är en del av VisitSwedens satsning på svensk mat, enligt visionen för Sverige – det nya matlandet.

 För mer information om VisitSweden | www.visitsweden.com/partner  

 För ytterligare information | kontakta

Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00

Ami Hovstadius, projektledare Sverige- det nya matlandet VisitSweden, tel 070 999 45 00 [email protected]

Malin Nyberg, tf pressansvarig VisitSweden, 072 553 77 44 [email protected]

 

Visa alla nyheter