Hoppa till innehåll
Pressrelease9 juli 2012

Intresset för Zlatan Ibrahimovic påverkar Sverigebilden

Framgångarna och intresset för stora idrottsmän som Zlatan Ibrahimovic påverkar Sverigebilden positivt. Idrott utgör en relativt liten del av den totala Sverigediskussionen i bloggar och onlineforum, men enskilda händelser som det aktuella fotbolls-EM gör avtryck i bloggar och googlande. Det framgår i en undersökning från VisitSweden om Sverigebilden i bloggar och i sökningar på Google.

Framgångarna och intresset för stora idrottsmän som Zlatan Ibrahimovic påverkar Sverige-bilden positivt. Intresset för svensk idrott är starkt kopplat till varje nations idrottsintresse. Idrott utgör en relativt liten del av den totala Sverigediskussionen i bloggar och onlineforum, men enskilda händelser som det aktuella fotbolls-EM gör avtryck i bloggar och googlande. Det framgår i en undersökning från VisitSweden om Sverigebilden i bloggar och i sökningar på Google.

Sverigebilden har alltid påverkats av kända idrottspersonligheters framgångar. Björn Borg, Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg, Peter Forsberg, Mats Sundin, Tomas Brolin och flera kända idrottssvenskars framgångar har varit en positiv del av Sverigebilden. Nu är Zlatan Ibrahimovic den starkast lysande svenska idrottsstjärnan i Sydeuropa. Ishockeyspelarna Henrik Lundqvist och Peter Forsberg är stora i USA, där också fotbollstränaren Pia Sundhage uppmärksammats.

En fotbolls- eller ishockeymatch mot Sverige får stort genomslag i bloggar och googlande. Sveriges framgångar i damfotbolls-VM syntes mest i de länder där damfotboll är stort. Handbolls-VM i Sverige fick bred uppmärksamhet, men tydligast i de länder som deltog. Inhemsk svensk idrott väcker intresse endast i Norge och Danmark.

-          Den explosionsartade tillväxten av sociala medier har gjort en stor mängd användargenererad information tillgänglig på internet, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden. Via våra netnografiska studier får vi en tidig bild av de trender som gäller svensk turism. Här ser vi vilket genomslag idrott och kända idrottspersonligheter har i bloggar och googlande.

-          I varumärkesplattformen för Sverige kännetecknas svensk progressivitet av nytänkande i kombination med hänsyn till människa och miljö. Den eftersträvade positionen för Sverige, Progressiv, byggs upp av kärnvärdena öppen, äkta, omtänksam och nytänkande. Det finns en balans och spänst mellan det mänskliga, mjuka och etiska och det innovativa, banbrytande nytänkandet. Spänsten är det unika i positionen progressiv och detta utmärker Sverige i ett internationellt perspektiv.

 VisitSweden har undersökt vad som skrivs i bloggar och vilka Sverigerelaterade sökningar som görs på Google i tolv länder. Danmark, Norge, Finland, Nederländerna, Ryssland, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Kina och USA. Undersökningen gjordes under 2011 och jämförelse är gjord med en studie som gjordes 2010.

För ytterligare information, kontakta

Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Maria Ziv, Director of Marketing på VisitSweden, tel 0703-97 72 29, [email protected]
Bitte Olsson, Corporate Communication Manager på VisitSweden, tel 0705-25 04 56, [email protected]

Visa alla nyheter