Hoppa till innehåll
Pressrelease18 juli 2012

Jämtländsk mat ska fresta utländska matjournalister

Middag hemma hos östersundsbor, lunch på Fäviken och Tivars Gårdsmejeri och besök i Njarka sameby. Det är del av den matsatsning som VisitSweden genomför just nu och ingår i en pressakademi i Jämtland för utländska toppjournalister som startar i morgon torsdag. God och hälsosam svensk mat är en del av VisitSwedens strategi att stärka Sveriges varumärke.

Middag hemma hos östersundsbor, lunch på Fäviken och Tivars Gårdsmejeri och besök i Njarka sameby. Det är del av den matsatsning som VisitSweden genomför just nu och ingår i en pressakademi i Jämtland för utländska toppjournalister som startar i morgon torsdag. God och hälsosam svensk mat är en del av VisitSwedens strategi att stärka Sveriges varumärke. 

Med besök på Fäviken Magasinet, Båthuskrogen och Jämtlands matambassadör Fia Gulliksson, Njarka sameby och Buustamons Fjällgård ska åtta utvalda matjournalister från bland annat Ryssland, Frankrike och Spanien frestas av matupplevelser i Sverige under fem dagar. Dessutom får journalisterna redan första kvällen smaka på maten som den serveras vid östersundsbornas köksbord. Aktiva upplevelser, som paddling och vandring på Åreskutan, ska också hinnas med. VisitSweden, Jämtland Härjedalen Turism, Åre Destination och Östersund Turist och Kongress står bakom resan.

-          Den gastronomiska världen vänder blickarna norrut just nu, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden. Sverige är ett föregångsland när det gäller mat och vårt kök är hälsosamt och nyfiket på nya idéer. Nyligen tog också en svensk kock hem ett silver i kock-VM. Mat, tillsammans med kreativ livsstil, svensk design, film, musik och litteratur, påverkar allt fler att bli nyfikna på Sverige och bidrar till att stärka Sveriges varumärke.

Årets Academy of Sweden – Culinary är den femte i ordningen och tidigare har man besökt Skåne, Västkusten, Lappland, Stockholm och Sörmland. Syftet med Academy of Sweden-konceptet är att få ett antal professionella ”ambassadörer” att sprida sina upplevelser i Sverige vidare, i det här fallet i inflytelserika internationella matmedier.

-          Sverige tar in på matdynastierna Frankrike och Italien och gör sig ett namn som kulinarisk destination. Ge dem ett år och det här kommer att bli den rätta platsen att äta på, skrev brittiska tidningen Stylists Amy Grier i en artikel. Amy deltog i en tidigare matakademi i Lappland och Norrbotten 2010.

VisitSweden arbetar tillsammans med Exportrådet och Jordbruksverket med att stärka kommunikationen för Sverige – det nya matlandet. För att marknadsföra Sverige som en matdestination och därigenom också stärka varumärket Sverige har VisitSweden genomfört kampanjer med tema mat, exempelvis i Storbritannien. I maj besökte svenska toppkockar fyra kända brittiska matbloggare i deras hem för att laga och prata om svensk mat. I samarbete med Exportrådet tog VisitSweden i höstas också över Harrods matavdelning i London med svenska livsmedel.

Culinary Academy of Sweden arrangeras med målet att påverka miljön så lite som möjligt och har klassificerats som ett klimatneutralt arrangemang.

Fakta

Matjournalisterna kommer från
Wegener Nieuwsmedia, Nederländerna
LLC BreadSalt, Ryssland
Gourmets & Co, Frankrike
Sanoma Magazines, Finland
La Cucina del Corriere, Italien
El Pais, Spanien
Copenhagen Food Magazine, Danmark

 

Programmet 19-23 juli

torsdag 19 juli
Ankomst till Östersund
Middag hemma hos utvalda östersundsbor

fredag 20 juli
besök på Moose Garden
lunch på Tivars Gårdsmejeri
besök på Jamtli
middag på Båthuskrogen

lördag 21 juli
besök i Njarka sameby
besök på Åre Chokladfabrik
lunch på Fäviken Magasinet
middag på Copperhill Mountain Lodge

söndag 22 juli
vandring genom Åre by och på Åreskutan
utomhuslunch på Åreskutan
zipline-åkning och paddling
besök på destilleri Buustamon och middag på Buustamons Fjällgård

måndag 23 juli
hemfärd

 

Läs mer om Sverige – det nya matlandet

http://bloggar.visitsweden.com/culinaryacademyofsweden/

https://www.facebook.com/vialskarsvenskmat

 

För ytterligare information, kontakta
Thomas Brühl, vd VisitSweden, tel 08-789 10 00
Jenny Jonevret, Project Manager Academy of Sweden, [email protected], tel 0706-44 06 04
Ami Hovstadius, Project Manager Food, [email protected], tel 0709-99 45 00
Bitte Olsson, Corporate Communications Manager på VisitSweden, [email protected], tel 0705-25 04 56

Visa alla nyheter