Hoppa till innehåll
Nyhet4 maj 2022

Premiär för Cover Sweden

Ny Youtubeserie besöker platserna bakom svenska skivomslag
VS_Cover_Herobild copy.jpg
Foto: Visit Sweden

Från Marie Fredriksson på Tylösand och Håkan Hellström på Ramberget, till bob hund i Kiruna och Ghost vid Linköpings domkyrka. Nu lanserar Visit Sweden de första avsnitten av Cover Sweden - en nyproducerad Youtubeserie där tittaren får följa med på en inspirerande skivomslagsresa genom Sverige. Programledare är Erik Ekstrand och Ayan Jamal och för den musikaliska expertisen står musikjournalisten och författaren Fredrik Strage.

I Sveriges musikskatt finns en enorm mängd skivomslag som porträtterar fantastiska miljöer runt om i landet. De är som musikaliska vykort från platser vi känner igen, men kanske inte riktigt tänkt på som resmål, förrän nu!

Se intro/trailer på 40 sekunder här: https://contentbank.visitsweden.com/selection/6e6a27643a916a8c58f4a2bd952dc24c

- De senaste åren har intresset för att resa i Sverige ökat enormt. Många har upptäckt nya fantastiska resmål och självklart vill vi att Sverige ska vara det givna förstahandsvalet även i framtiden! Musik i olika genrer, former och från olika tider har en stark emotionell dragningskraft hos människor i alla åldrar. Vi tror därför att idén att kombinera musik och kultur med resande kan nå en bred målgrupp, säger Susanne Andersson, VD Visit Sweden.

I Visit Swedens nya Youtubeserie Cover Sweden reser programledaren Erik Ekstrand och Ayan Jamal i den svenska musikskattens spår för att besöka och upptäcka spännande platser runt om i landet som pryder omslaget på några av våra mest klassiska skivomslag. Erik och Ayan träffar lokala experter och profiler som delar med sig av sina bästa tips om vad man kan göra på respektive resmål. I jakten på upplevelser, aktiviteter och attraktioner guidas tittarna genom hela Sverige - från Kiruna i bob hunds Jag rear ut min själ, via Höga Kusten i Tomas Ledins Höga Kusten och Värmland i Sven-Ingvars i Frödingland, till Linköping och Ghosts Opus Eponymous och Ales stenar i Panda Da Panda & Joys Spegel tillbaka.

- Att resa i Sverige är det roligaste jag vet! Det finns precis hur mycket spännande som helst att upptäcka och att använda musiken som utgångspunkt och sedan ta tips från ”lokala experter” tycker jag är en kul idé
, säger Erik Ekstrand.

- När jag ska resa någonstans måste det kännas kul och viktigt för mig personligen. Har man ingen koppling till en plats så är det extra viktigt att få svar på sitt ”varför” och där tror jag musiktemat och tipsen från lokala experter kommer vara till stor inspiration, säger Ayan Jamal.

Till sin hjälp under resan har Erik och Ayan musikjournalisten och författaren Fredrik Strage. Fredrik står för den musikaliska expertisen i programmet och i varje avsnitt bjuder han på historier och anekdoter kopplade till artisterna och skivomslagen.

- Som rockjournalist gillar jag att ett projekt uppmärksammar skivomslag som konstform. Att leta upp platser som syns på skivor eller i musikvideor är en typisk grej som jag själv skulle göra på min semester, säger Fredrik Strage.

Cover Sweden består av 21 avsnitt - elva avsnitt som spelas in med Erik och Ayan på plats och tio klipp- och fotobaserade filmer. I seriens fyra första avsnitt får vi följa med Erik Ekstrand på en utflyktsdag i Familjens Malmö, en dag i romantikens tecken i Marie Fredrikssons Halmstad, en vandring i Håkan Hellströms Göteborg och så försöker Erik lära sig lite småländska uttryck i The Cardigans Jönköping. Vi får även tips om vad man kan göra i Uppsala, Dalarna samt Blekinge. Samtliga avsnitt av Cover Sweden kommer att publiceras på visitsweden.se/coversweden samt Youtube.

Cover Sweden har premiär torsdag den 5 maj på https://visitsweden.se/coversweden

Ladda ner pressbilder här:
https://contentbank.visitsweden.com/selection/df680e05484e63b99c3d75225d3d24a1

Ladda ner bilder till skivomslagen här:
https://contentbank.visitsweden.com/selection/6f07dc2d95cef80fc7c292dc8af649f1

Cover Swedens ledmotiv Gånglåt från Ovanåker är producerad av artisten Merit Hemmingson som är känd för sina moderna poparrangemang av svensk folkmusik.

Samtliga omslag och platser som är en del av Cover Sweden:

Norrbotten: bob hund –Jag rear ut min själ! Allt ska bort!!! - Kiruna
Västerbotten: Frida Hyvönen – Kvinnor och barn - utanför Robertsfors
Jämtland/Härjedalen: Merit Hemmingson – Huvva!  - Hotagens naturreservat
Västernorrland: Tomas Ledin – Höga kusten
Gävleborg: Monica Törnell – Ingica - utanför Söderhamn
Dalarna: V – Led Into Exile - Nås finnmark
Uppsala: Robin Barulho – Uppsala
Stockholm: Yung Lean – Ginseng Strip 2002 // Fricky – Fricktion - Lovö
Södermanland: Strip Music – Sugar and Lime - utanför Eskilstuna
Västmanland: Vilma Flood – Moodswinger - utanför Västerås
Örebro: Millencolin – Pennybridge Pioneers - Örebro
Östergötland: Ghost – Opus Eponymous - Linköping
Jönköping: The Cardigans – Emmerdale - Jönköping
Kronoberg: Kinetics – Empty Lanes - Växjö
Värmland: Sven-Ingvars – Sven-Ingvars i Frödingland - Sjön Värmeln vid Brunskogs kyrka
Västra Götaland: Håkan Hellström – 2 steg från paradise - Göteborg
Halland: Marie Fredriksson – Efter stormen - Tylösand
Skåne: Familjen – Malmö stad // Panda Da Panda & Joy — Spegel tillbaka - Ales stenar
Blekinge: Jan Lundgren Trio – Svenska Landskap - Blekinge skärgård
Kalmar: Avantgardet – Resten av livet - Nybro
Gotland: Pugh Rogefeldt – Maraton - Lokrume

För frågor vänligen kontakta:

Ebba Ekelund, PR Manager Sweden & Nordics på Visit Sweden
+46 701-86 52 82
[email protected]

Visa alla nyheter